BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ


Üzenőfal


Név:

Üzenet:A Matyó Kertbarát Egyesületről

Következő programunk:

2024. május 27. főzés, sütés a "birtokon"

 

https://youtu.be/Zj9D5roMhXw?si=2EDB9G6hen55OH1P

 

Az egyesületünkről egy pár mondat:

2010. március elsején alakult egyesületünk, azzal a céllal, hogy a növény és kertbarátokat összefogjuk, a kertkultúrát fejlesszük városunkban és városunk környékbeli településein. A kistermelők megbecsülésének erősítése, érdekeik képviselete, környezetünk és a természet védelme.

Egyesületünk részt vesz városunk szépítésében, parkosításában, rózsaültetéssel, fásítással.

A városi programokban minden évben részt veszünk, Matyó Húsvét, Civil majális, Matyó Folklórfesztivál, Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó. A városi adventi koszorút minden évben az egyesületünk készíti.

Minden tavasszal részt veszünk a TeSzedd szemétszedési akciókban.

Saját szervezésű programjaink:

Disznótorosokat rendezünk, ahol bemutatjuk a lakosságnak, hogyan készítették nagyszüleink a disznóvágást, a hurkát, kolbászt, tepertőt, szalonnát.

Évenként megtartjuk és meghirdetjük a tavaszi gyümölcsfák metszési bemutatóját, melyekre szívesen jön a kertészkedést szerető városi lakosság.

Gyógynövény, fűszernövény vásárt szervezzük, hogy bemutassuk a lakosságnak, miket lehet és kell ültetni a kertekbe, melyek jó hatással vannak a szervezetünkre.

Természetvédelmi napokat szerveztünk a helyi iskoláknak, hogy megismertessük a környezetünk védelmét, felhívjuk a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára.

Minden évben megrendezzük az Őszi Zöldség, Gyümölcs kiállítást, melyre a matyó települések, Mezőkövesd, Szentistván, Tard lakosainak terményei vannak kiállítva, minden évben nagyobb, nagyobb létszámmal. Ezekre a kiállításokra bevonjuk az óvodákat, iskolákat, akik szebbnél szebb „tündérkerteket” és egyéb kerti dekorációkat készítenek. A kiállítás egyik programja, a környék házilag készített lekvárjainak, szörpjeinek versenyeztetése, bemutatása, kóstoltatása, házi sütemények versenye, melyet szakmai zsűri (cukrászok) bírál el.

Szilvalekvárt főzünk üstben, mint nagymamáink korában.

Évenként meghirdetjük a Matyóföld tortája versenyt, melyre a háziasszonyok hozzák a finom, ízletes nagyon szépen feldíszített tortákat, melyeket szintén  cukrászok bírálnak el.

Több kertbarát egyesülettel vettük fel a kapcsolatot, akiket meghívtunk és bemutattuk nekik városunk nevezetességeit. Sokat tanulunk, ötleteket gyűjtünk egymástól. Kertbaráti együttműködésünk van a Felvidéki Susány település kertbarát egyesületével.

Gyakran vannak meghívott vendégeink, akik előadásokat tartanak a kertészkedésről. Az előadások ingyenesek, melyeket meghirdetünk a helyi médiában. A lakosság nagy számban jelenik ezeken az összejöveteleken.

Szerettünk volna a matyósághoz valamilyen módon hozzájárulni. 2021. évben Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített Matyórózsát jogilag is megszereztük. Most már van Mezőkövesden élő Matyórózsa is.


 

2018. évben Mezőkövesd várostól megkaptuk a Pro Urbe díjat


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Rajna Erzsébet [ 2022-06-10 09:21 ]

T.Cím!
85 éves Édesanyám helyett szeretnék pályázni, aki nagy megtiszteltetésnek érezné, ha a hozzáértő, nagyon nehéz munkával, gyönyörűen megművelt kertjét az utókornak megmutathatná esetleg tudását átadhatná.
Pályázat: Konyha és virágoskert kategóriában.
Adatai: özvegy Tóth Józsefné
3400 Mezőkövesd, Rozmarin út. 20.

Várom Kedvező mielőbbi visszajelzésüket.
Üdv.: Rajna ErzsébetBükki Márta [ 2018-03-20 07:27 ]

Kedves Kertbarátok!
Néhány szem lila virágú díszbabot szeretnék, sajnos az enyémek tavaly tönkrementek, nem maradt magom (természetesen nem kérem ingyen!).
Segítségüket köszönöm!
Tisztelettel
Bükki Márta
VácdukaVallusné Farkas Andrea és a M [ 2012-08-27 15:43 ]

Kedves Egyesület!

Ezúton hívom meg Önöket szeretettel a Magyarok Vására rendezvényünkre Egerbe, szeptember 09-re.
Herkely Károly volt, akivel tudtam pár szót beszélgetni egy lehetséges együttműködésről egyesületeink között.
A vásárban szívesen látnánk kiskerti tanácsot, bemutatkozást, bármit, ami az egyesületük munkáját jól mutatná, árusíthatnak is igény szerint időmegkötés nélkül.
Várom visszajelzésüket, ha méltónak találják a rendezvényünket.
Tisztelettel: Vallusné Andi Magyar Vásár Kulturális Egyesület Eger tagjaHajdu András [ 2011-12-08 09:24 ]

Gratulálok az Egyesületnek, mert - bár még nem régen alakult - több alkalommal is megmutatta kreativitását, önzetlenség a helyi közösség iránt. A honlap informatív. További sok sikert Kertbarátok!HalmyPeter [ 2011-11-26 17:21 ]

TISZTELT KERTBARÁTOK,

JUNIPERUS COMMUNIS (közönséges gyógyboróka ) NÖVÉNYT KERESEK.

CSERE VAN,

ÜDVÖZLETTEL

HALMY PÉTERSzabi [ 2011-05-07 12:43 ]

Szerintem tök jó kis oldal. Ha valakit nem érdekel ez a téma az ne nézze. :-)


Keresés a honlapon
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!