BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Egyesületi élet 2015

2015. december 14-én, mint már hatodik éve, összejöttünk a Turul Étteremben. Vacsoráztunk, beszélgettünk és mindenkihez jött a Jézuska. Megajándékoztuk egymást.


Folytatás a szilveszteri buli együtt, a volt könyvtárban

 


 

Már ötödik éve mi készítjük a városi adventi koszorút. Advent első vasárnapján A Szent László templom előtt áldotta meg Dr. Medvegy János plébános, majd minden advent vasárnap műsort adtak az általános iskolás gyerekek, a gimnazisták, szakközép iskolások és a helyi egyesületek.

https://www.youtube.com/watch?v=MmBtvo7Xnqo&feature=player_embedded

 


 

2015. november 30. Kézműves foglalkozás, karácsonyi díszek készítése, a Copoix Kft. ügyvezetőjének, Jacsóné Marikának az irányításával. (sajnos kép nincs)


2015. november 16. Sokan érdeklődnek a növények holdnaptár szerinti ültetéséről, gondozásáról, szüreteléséről. Meghívott vendégünk volt ezen a napon, Lukács Andrea asztrológus, akit édesanyja is elkísért, aki már hosszú éve foglalkozik a holdnaptár szerinti kertészkedéssel.

http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=3392

 


 

2015. október 17. Vége a szőlőszüretnek. A már hagyománnyá váló szüretibált idén is a Millennium Étteremben rendeztük, vacsorával egybekötve. Sokan voltunk. A hangulatot az egri barátaink zenekara biztosította. Hajnalig tartott a mulattság

 


 

2015. október 10-én Négyes községbe mentünk, ahová a BESE Természetvédelmi Egyesület hívott meg bennünket, paradicsom bemutatásra, kóstolásra. 63 fajta paradicsom volt az asztalokon. Ezeknek egy része régi, nagyapáink által termesztett fajta. Voltak újdonságok is, amik kísérlet képpen lettek ültetve, a klímaváltozás miatt.


 


2015. október 5. Lassan itt a krizantém szezon. Meghívásunkat elfogadta a Csörgő Kertészet Mezőkeresztesről. Már 30 éve termesztik a krizantémokat. Csörgő László úr egyébként villamos mérnök, de beleszeretett ebbe a növényfajtába és ezt már 30 éve kedvvel végzi. Nagyon sok titkot elárult, hogy lehet igazán szép virágokat nevelni.

Köszönjük, hogy megtanított bennünket ezeknek a csodaszép virágoknak a gondozására, nevelésére, szaporítására.

2015. október 24-én elmentünk a Csörgő Kertészetbe, ahol László bemutatta a kertészetet. Mi a mindenszentekre készülve, megvettük a virágokat.

 


 

 

2015. szeptember 25-én újra meghívást kaptunk Rimaszombatba, a XXXIII. Gömöri Mezőgazdasági kiállításra. Sajnos két napra nem vállaltuk a kiállítást, de a megnyitó napján végig ott voltunk. A Művelődési Házban rendezték, mint már olyan sokszor. Mi is kiállítóként mentünk. Bemutattuk mit termelünk matyó földön. Megismerkedtünk a Kassai főkonzullal és külügyi attaséjával, akik meghívtak bennünket 2016 májusára Kassára és Eperjesre, a régió kiállításra. Délután elmentünk kertbarát testvér településünkkre, Susányba, ahol az ottani kertbarátok elnöke, Jan Slabej úr és kedves felesége Valika vendégelt meg bennünket. Beinvitált a templomukba, ahol a megtermelt termények hálaadására készültek. Már máskor is voltunk, még misén is, de ilyenkor egy jó hétig készítik babból, lencséből, borsóból és külön féle és színű magokból az oltárképeket. Mit mondjak? Nagyon szép.

A kiállításon, a mi kis csapatunk:

 


 

2015. szeptember 18-19-én harmadik alkalommal rendeztük meg a Matyó Gyümölcs, Zöldség Kiállítást és Virágvásárt. Szép számmal hozták el terményeiket a mezőkövesdi lakosok. A virágvásárra mint az előző években is eljött Agócs György barátunk a szebbnél szebb virágzó kaktuszaival, Békéscsabáról a Kereki Kert alapítói, tulajdonosai, Botyánszky Misi bácsi és kedves családja. Megint rengeteg fajta fűszer és gyógynövénnyel. Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívásunkaT elfogadta Sipos László, a Magyar Orchidea Társaság Elnöke, aki kedves feleségével jött el hozzánk és nagyon sok fajta gyönyörűbbnél gyönyörűbb orchideáit is hozta magával.

A gyümölcs zöldség kiállítást Herkely Károly a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Tállai András miniszterhelyettes úr és városunk polgármestere, Dr. Fekete zoltán úr is dícsérő szavakkal illette a már hagyományá vált kiállítást. Jéger Károly pápai prelátus úr megáldotta a gazdák által behozott, kiállított terményeket és klubtársunk, Dr. Istókné Pap Katalin által készített gyümölcs oltárt. Ebben az évben először, a rimaszombati kertész barátaink is bemutatták Gömör finomabbnál finomabb gyümölcseit. Az udvaron friss almalevet préselt Kriston István klubtársunk az iskolás gyerekek nagy örömére. A lányaink, gyümölcsfaragásra invitálták a gyerekeket, felnőtteket. Gyógynövényekkel, hatásukkal is megismerkedhettek a látogatók Jónis Judit gyógynövényes jóvoltából.

Mezőkövesdről 16 kert tulajdonosa nevezett a "Magyarország legszebb kertje" díjra. A nevezettek díjátadása is ezen a kiállításon lett átadva. Az országos díjazásra Dr. Istókné Pap Katalin klubtársukat jutatta tovább a zsűri.

Szombaton, sütiversenyt is rendeztünk, amire sok féle sós, édes sütemény érkezett. az eredményt délután hirdette ki a zsűri.

https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiZr4iD-eXKAhUGRQ8KHQ1FD2oQtwIIKDAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DL-ctN-nR6Ms&usg=AFQjCNE7e_erSzquWW4efl70dqitn0YAcQ&sig2=qowIy1uRmcVQOA5Dp93cEw&bvm=bv.113370389,d.ZWU

 

 


 

2015. szeptember 5. A XVII. Mezőgazdasági Gépésztalálkozóra készültünk, mint már több éven keresztül. Feldíszítettük az öreg Skoda traktor pótkocsiját. Sajnos, másnap a traktor a folyamatos eső miatt nem húzta végig a városon a pótkocsit, mivel az esős, csúszós úton félő volt, hogy balesetveszélyes esetekben nem tud megállni. A balesetveszélyes esetek, amikor a gyalogosok, kerékpárosok a traktor elé kerülnek. A díszítés meg volt, de maradt az udvaron, Sebaj, majd jövőre jobb idő lesz.


 


 

2015. augusztus 28-án, már szokás szerint, nyár végi búcsúztatót tartottunk. Közös nyársaláson vettünk részt, a Kavicsos-tónál. Ettünk, ittunk egy keveset és sokat nevetgéltünk.

 


 

2015. augusztus 15-én a pogármesteri hivataltól meghívást kaptunk, a Szlovákiai Kiskövesden rendezett falunapra és főzőversenyre. Kiskövesd az egyik testvér településünk. Örömmel vettük a meghívást. Több mezőkövesdi egyesülettel, elindultunk a város buszával. Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. 12 csapat indult a versenyen. Száz adagot kellett készíteni. Kiskövesd adta hozzá a 15 kg húst, és 10 kg krumplit. Gulyáslevest főztünk "matyó módra". Harmadik helyezést értünk el. Bográcsal és bográcstartóval lettünk gazdagabbak. Délután műsorok következtek.

A jó eredmény köszönhető lelkes kis csapatunknak:


2015. augusztus 8-án már harmadik alkalommal vettünk részt a Csege Napok főzőversenyén, Tiszacsegén. Nagyon szép rész. Közvetlen a Tisza partján, árnyas fák alatt. Az idő gyönyörű volt, a fák segítettek elviselni a közel 40 C0 fokot. Na, meg a Tisza vizének közelsége is hűtötte a levegőt. Matyó marhapörkölt sztrapacskával volt a menü, amit a versenyre és saját magunknak készítettünk. Jól sikerült, bár most a zsűri nem adta a II. helyezést, mint az előző évben, de nem is azért mentünk, hanem, hogy jól érezzük magunkat ezen a kellemes helyen. Jövőre újra visszamegyünk.

 


2015. július 27. A gödöllői kertbarátok meghívására városunk buszával elmentünk Gödöllőre. Egy iskola éttermében volt a találka. Bőséges reggeli, majd a Gödöllői Királyi Kastélyt (Sziszi kastély) néztük meg. Gálné Marika, az egyesület vezetője igazi lokálpatrióta. Mindent tud a város nevezetességeiről. A kastély látogatás után, az Erzsébet park került bemutatásra, benne a műemlék védelem alatt álló Erzsébet szoborral. A gödöllői vasútállomás régi épülete a Királyi váróterem, ami 1882-ben épült, az uralkodópár kényelmét szolgálta. Sétáltunk a belvárosban. Itt is bemutatásra került sok szép régi épület, park. Gödöllővel már egybeépült Máriabesnyő, ahol a Boldogasszony Bazilika kegytemplom megtekintése volt a cél. Idegenvezető mutatta be a templomot, altemplomot, ahol a Grassalkovich család nyughelye található.

A kellemes és gazdag kirándulás után, ismét az iskola ebédlője volt a cél. Ebéd után zene, tánc, tombola.

Igazán egy kedves, vendégszerető csapattól kellett búcsútvenni, mivel haza is kellett érni Mezőkövesdre.

 


 

2015. július 3-án a Gödöllői Kertbarát Egyesület jött el hozzánk, Mezőkövesdre. A Matyó Portán vártuk őket. Reggeli után csapatunk egy része elkísérte a gödöllői csapatot, bemutatni városunk nevezetességeit. Csapatunk másik része maradt, mivel gulyást főztünk ebédre. Ebéd után ostorosi borok mellett jókat beszélgettünk, nevetgettünk. A gödöllői fiúk, lányok közül többen beöltöztek matyó ruhába. Megbeszéltük, hogy a hónap végén találkozunk Gödöllőn.


 


 

2015. június 23-án Mezőkeresztesre kirándultunk. Jónis Judit gyógynövénytermesztő hívott meg bennünket. Judit nagyon régen foglalkozik már a gyógynövényekkel. A kertjéből leszedett növényeket megszárítja, kicsomagolja és árulja a mezőkövesdi piacon is. Mindenről tudja, mire való, milyen betegséget lehet a gyógyteával gyógyítani. Sokan járnak vissza hozzá, a lakására is. Parlagfű teával is kínált bennünket. Mit mondjak, hozzá lehet szokni. Minden gyógyteát cukor nélkül kell meginni.


 


 

2015. június 20-án két programunk is volt. Reggel a Matyó Portán fogadtuk a Békéscsabai Kertbarát Kör Egyesületet. Egy nagy busszal jöttek. Megreggeliztünk, majd megmutattuk városunk nevezetességeit Matyó Múzeum, Hadas városrész,  Gépmúzeum, Szent László templon, Jézus Szíve templom, és a régi kistemplomban a jelenlegi és elszármazott művészeink műveit. Délre megfőtt a gulyás. Megebédeltünk, jókat beszélgettünk, majd egyik klubtársunk (Dr. Istókné Pap Katalin) kertjében megnéztük a kiviültetvényét.

Egyesületünk másik csapata a Kavocsos-tó Szabadidőközpontba a főzőversenyre készülődött. Itt, a zsűri különdíjjal jutalmazta a Matyó töltöttkáposztánkat.

Készülődés másnapra, a békéscsabaiak fogadására és a főzőversenyre:

 


 

2015. május 16-17. Kirándultunk. Úticélunk az Alcsúti Arborétum, Jeli Arborétum, a Szombathelyi Vasi Múzeumfalu. Idegen vezető mutatta be mind a két arborétumot. Mit is lehet mondani! Gyönyörű helyeken jártunk. A Jeli Arborétum rhododendron virágzása lenyűgözött bennünket. Aki igazán szépet akar látni, ajánljuk, menjen el május közepétől, június elejéig erre a helyre.

Szombaton este meghívást kaptunk Veres András szombathelyi megyéspüspöktől, a Szombathelyi Székesegyházba. A püspök úrról tudni kell, hogy éveket Mezőkövesden töltött. A püspök úr bemutatta azokat a szobákat is, ami a nagyközönség elől el van zárva.

Nagyon gazdag emlékekkel indultunk haza.

 


2015. május 2. Civil Cuháré a Zsóry Gyógy és - Strandfürdőben. Mint minden évben, városunkban megrendezésre kerül a Civilek Hete. Ebből az alkalomból szeretné megmutatni a lakosságnak magát minden helyi egyesület, és természetesen a személyi jövedelemadó adó 1% felajánlásában is kéri a lakosság hozzájárulását.  A "végszó" a Zsóry fürdő. Itt, az egyesületek előadásokkkal, rendezvényekkel mutatják be, mivel is foglalkoznak. Lehetőséget adva bárkinek, amennyiben kedve van, társulhat tagként az egyesületekhez.

Mi egy sátorban mutattuk meg mit is végzünk, miben segítjük a várost.


 


 

2015. április 20. Török Hunor, a BESE Természetvédelmi Egyesület elnöke tartott előadást, a régi, őshonos gyömülcs és zöldségfélékről. Mint mondja, a klímaváltozás alatt is érdemes ezeket a fajtákat tartanunk a kiskertekben, gyümölcsösökben. Ezek a fajták még mindig jól bírják a klímát. Betegségek ritkák, így permetezni sem kell őket. Szinte a tavaszi, esetleg az őszi lemosó permetezés is elég ahhoz, hogy épp, egészséges gyümölcsökkel örvendeztessen meg bennünket évről évre. Ezek a gyümölcsök nem akkorák, amiket a boltokban lehet kapni, de legalább nincs bennük káros anyag, permetszer maradék. Az ízük pedig finomabb a boltinál.

Honlapjuk: www.beseegyesulet.hu

 


 

2015. március 23-án a helyi papír-írószer bolt, a Copix Kft. ügyvezetője, Jacsóné Marika segítségével, tavaszi ajtódíszeket készítettünk.2015. március 9-én Prof. Dr. Vasas Joachim és Kisvarga Szilvia tartott érdekes előadást. Professzor úr, a vidékfejlesztés stratégiájáról beszélt, melyben kiemelte, nem 4-5 évre kellene stratégiát felépíteni a mezőgazdaságban, hanem legalább 15-20 évre. Szilvia a növényvédelemről beszélt. Nem a vegyszeres védelemről, hanem mint az előadás címe is mutatta "A növényvédelem egy kicsit másképp", a megelőzést tette előtérbe. Bemutatta a leggyakoribb növénybetegségeket és a betegséghez kapcsolódó vegyszer nélküli megelőzést.

Köszönjük mindkettőjüknek az érdekes előadást. Érdemes volt meghallgatni, sokat tanultunk.

http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=2817

Professzor úr:

 

Kisvarga Szilvia agrármérnök:

 

 

A hallgatóság egy része (aki ráfért a képre):

 


 


 

2015. február 23-án a Royal Sluis Magrovet Kft által forgalmazott vetőmagokat mutatta be Lakatos Lajos a Kft. képviselője.

A holland családi vállalkozásként indult márka a világ minden táján ismert, és a megbízhatóság szimbólumává vált. Az első  nyugati-magyar vegyes vállatok közt alakult meg az 1980-as években. A Royal Sluis Magrovet fajtakínálatát és vetőmagjait a kiváló minőség jellemzi.

Lakatos Lajos bemutatta a 2015-ös prospektust. Átbeszéltük szinte az egész 2015 évben forgalmazott vetőmagot. Mezőkövesden, a tűzoltóság melletti mezőgazdasági boltban kapható.

Az előadó, Lakatos Lajos:

 

és a hallgatóság:

 

 


 

2015. február 20-án Egerben, az Egri Kertbarátokkal folytattuk a farsangi bulizást.

 

 


 


 

2015. január 30-án már negyedik alkalommal rendeztük meg a Farsangi Batyus bált. Mint az előző években, most is nagyon jó hangulat volt. A talpalávalót az Egri Kertbarát Kör Egyesület Satellit zenekara húzta. 130-140 fő ropta a táncot hajnal három óráig. Megtisztelték bálunkat önkormányzati képviselők, Mezőkövesd gazdasági élet jeles szereplői, az Egri Kertbarát Kör Egyesület tagjai, a Felvidéki barátaink, a Gömöri Kiskertészek Szövettsége Rimaszombatról.

Jövő évben folytatjuk!

Képek, a következő elérhetőségen:

http://www.kephost.com/album/FcI
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!