BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Kisjankó Bori emlékére

A "százrózsás íróasszony"-ként is sokat emlegetett Kisjankó Bori (1876-1954), [Gáspár Mártonné Molnár Borbála]a matyó népművészet legismertebb képviselője volt.

Mint azt mondotta:
"Most újítottam egy szép rózsát ezekről a krizantinokról, meg görgináról ... leloptam ceruzával egy papirosra, így már van százféle rózsám."

Kisjankó Bori "százrózsás" örökségének szeretnénk 100 fajta/színű rózsákból egy nagy rózsaágyást kialakítani, ily módon is emlékét megőrizni itt Mezőkövesden.

Az Önkormányzat, hozzájárult tervünkhöz. A Matyó Múzeum előtti zöldterületet felajánlotta a rózsaágyás megvalósítására. Köszönjük Polgármester úr az Önkormányzat pozitív hozzáállását és a terület biztosítását. A rózsák ültetése, 2011 tavasza.

Mindenkinek szívügye, városunk szépítése. 

Legyen közös, ez a rózsákkal teli park is.

Kérnénk a mezőkövesdi lakosokat, mezőkövesdi kötődésű gyermekeket, nőket, férfiakat, a rózsa park kialakításáról írják meg az ötleteiket, elképzeléseiket.

e-mail címünk: matyokertklub@gmail.com

Köszönettel:
Matyó Kertbarátok Klubja


 Javaslatok a rózsakert kialakítására:

Petrán Lajos, lerajzolta az elképzeléseit, a 100 tő rózsa ültetéséről, a Matyó Múzeum előtti parkba. A fajtákat, darabszámot és a színeket is megjelenítette. Légy szí, szóljatok, amennyiben valami más elképzelésetek van.

Link szövege Rózsakert tervezet


Emlékpark  létesítésének  tervezete saját vélemény alapján.
Ez a hely, nemcsak egy zöld terület , eredményeket kifejező munkát  kellene bemutatnia.
A hely kialakítása összhangban legyen a térben, környezetével, olyan tetszetős látvány, amely tökéletesen megfelel a hely rendeltetésének.  Ez épüljön be a környezetébe, fejezze ki a háttérben lévő múzeum jelképét, mondanivalóját.
Legyen a Mezőkövesdet híressé tett Kisjankó Bori emlékhelye is .Világszerte  híressé tette városunkat. Életműve a matyó  népművészet mítoszának  sajátos fejezete.   A helyi tradíciókhoz való hűség, a matyó múltat reprezentálja a száz matyórózsa . A matyó népélet világszerte ismert megszemélyesítője. Örökségünk, melyeket ránk hagyott. Őrizzük meg a  hírnevét  ne hagyjuk feledésbe merülni. Az emlékszobor oldalon,  jobb oldalon egy matyórózsa  motívum elhelyezésével. Ez évben ünnepeljük a  születésének 135. évét, melyet utódainkra  szép emlékül hagyhatunk.
 E park a  város középpontján helyezkedik el,  tehát Mezőkövesd szíve. A matyóság szeretetét a gyökerek megtartását jelentené. A park  bal  oldalán egy  szív forma kialakítása lehetne Mezőkövesd  zászlójának logójával,  piros -  sárga virágokkal.
Vagyis  KÖVESD A SZIVED  park lenne.  Ősök tisztelete, örökségünk – jussunk  emlékére.
Fönt a múzeum előtti járdánál a padok mögött zöld füves területet kellene kialakítani, mert az eldobott szemét idővel  a  fűnyíró kosarába kerülne. De ha rózsák lesznek ott  a közéjük  dobott  szemetek ott fognak maradni, melyek elcsúfítják, szennyezik  a környezetet.
Rózsa választás nagyon jó ötlet volt, mert  a tisztaság, a vétlenség jelképe. Színhatással tűnődésre késztetőek, romantikus hatást váltanak ki.
Középen jelenleg levő  kis kert a virág szeme lenne. Domináns színfolt, melyben az évszaknak, vagy a különleges alkalomnak megfelelően ismételten meg újjítható virágok kerülnének, így azok évről - évre   frissíthetőek. Motívum széleit / vonalát/ gondozás érdekében is szükséges  lehetne kőlappal, vagy rönkfával, avagy mulcs-al szegélyezni.                  
Tél folyamán a rózsa levélzet elvesztése után a szegély adná meg a  motívumot.                   Virágzáskor,  egymással kontrasztot alkotó színek  ép úgy képesek tagolni a teret, mint az egymással összhangban lévők.
Középen a felvezető út két oldalán a szegélynél,  alacsony növésű, különböző  növények virágzásának  időpontját egymással összhangba kell hozni az évszakoknak megfelelő virágokkal.
A fentiekben csak a saját véleményemet írtam le, senki munkáját nem szeretném  kritizálni. Csak remélni szeretném, hogy ötletem meghallgatásra talál és  véleményemmel más is egyet ért.

Tisztelettel:   Istókné Pap Katalin,  Mezőkövesd, Cseresznye út 35.

 


2011.03.31-én belekezdtünk a száz rózsás rózsaágyás kialakításába. Délután, 3 órakor Barczi István városunk főkertésze irányítása alatt megtettük az első kapavágást, azaz kijelöltük az ágyás helyét.

A rózsákat helyből, Mezőkövesdről, Csomós Csaba és Csomós Attila rózsakertészetéből szereztük be.

Megkezdődik a rózsaágyás kimérése:

A fűves talaj felszedése:

A talajt, porhanyósítani kellett rotációs kapával:

A felrotált talajra, a főkertész, hozatott humuszos földet és műtrágyát, melyet újra bedolgoztunk, majd elgereblyéztünk:

Dr. Hajdú András alpolgármester úr is kivette részét a munkában:

Délután 6 óra körül, készen állt a rózsaágyás:

A rózsákat, pénteken elültettük.

A száz darab rózsa helyét kijelöltük, majd kiástuk:

majd elültettük. Van aki könyökig járt az ültető gödörben:

Az ifjúság is besegített:

Az ültetés végeztével, felbontottunk egy üveg pezsgőt és.....

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a rózsák ültetésében.

Köszönet az önkormányzatnak, hogy örömmel hozzájárult a rózsaágyás kialakítáasához, köszönet Barczi István városunk főkertészének, a segítségért.

 http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=180Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!