BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
A kert első tavaszi virágai

Hóvirág

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. 16 fajuk él, melyek a Balkántól a Kaszpi-tóig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él, októberben virágzik. Magyarországon három faj fordul elő, a kertekben ültetett pompás és redőslevelű hóvirág, valamint az őshonos kikeleti hóvirág.

Pompás hóvirág

(Galanthus elwesii) Dél-Ukrajnában, Kis-Ázsiában és a Balkánon oshonos. Viszonylag nagy termetu, kocsánya 15–20 cm magas is lehet. Novemberben kihajt, s olykor már januártól virágzik. Levelei szélesek, szürkészöldek, a belso lepellevelek végig zöldek.

Redőslevelű hóvirág

(Galanthus plicatus) Dél-Ukrajnából és Dobrudzsából származik. Kocsánymagassága kb. 20 cm. Február végén - március elején virít. Levelei zöldek, belső lepellevelei a csúcsuk táján zöldesek.

A kikeleti hóvirág

 

 

(Galanthus nivalis) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a spárgavirágúak (Asparagales) rendjéhez, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjához tartozó faj.

Elterjedése
A kikeleti hóvirág Közép-Európában honos. Eredeti termőhelyein sok helyütt megritkult.

Megjelenése
A kikeleti hóvirág 10-20 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló szára csupán egy bókoló virágot hordoz. A két tőállású, kékeszöld levél szálas, 5-10 milliméter széles. A három külső lepellevél hosszabb, mint a három zöld csúcsú, belső lepellevél.
A hóvirág fehér virágai az üde lombos erdők alján kora tavasszal, hóolvadáskor jelennek meg. A növénynek a föld felszíne alatt hagymája van, amelynek anyagaiból kezdetben táplálkozik. A virág mellett a növény két levelet is visel, melyeknek több egyforma és egyirányba futó erük van. Az ilyen levelet mellékeresnek hívják.
A hóvirág zárvatermő növény, mert magvait a többi zárvatermőhöz hasonlóan zárt termőben alakítja ki. Virágainak takarólevelei nem különülnek csésze- és sziromlevelekre, hanem egyformák. Az ilyen virágtakaró alkotóit lepelleveleknek nevezzük. A tőkocsány egyvirágú, a virágok bókolnak, a külső lepel 15-25 mm hosszú, a belső lepel sokkal rövidebb, zöldes és a belső oldalon 1-1 sárga, félhold alakú folt található. Toktermése bogyószerű. A hóvirág évelő növény, mert hagymájából minden évben újra kihajt. Virágzása februártól áprilisig tart, leginkább üde és nedves lomberdőkben található meg.

Ha saját kertünket szeretnénk hóvirággal díszíteni, akkor a virágboltokban vegyünk virághagymát, ne pedig az erdőben gyűjtsünk!
A hagymákat ősszel vagy tavasszal a virág elvirágzása után lehet ültetni (szétültetni). A hagymákat 10-15 cm mélyre kell ültetni, alájuk tegyünk egy kis komposztot, egy ültetőhelyre 4-5 hagymát tegyünk. Ha fű közé ültettük, akkor figyeljünk rá, hogy ezen a területen csak akkor szabad füvet nyírni ha az virágok levelei már leszáradtak.
A nemesített hóvirág nagyobb virágú és tovább virágzik, mint a vadon élő testvérei. A boltokban vásárolható hóvirág (4-5 hagyma) párszáz forintba kerül, és évelő virág lévén minden év telének végén, tavaszának elején gyönyörködhetünk bennük.

Hóbirágok szaporítása tőosztással:

A hóvirág fiókhagymáival és szétszóródó magvaival nagy kolóniákat hoz létre. Bár a természetben a ligeterdők és a cserjések az otthonai, de a kertben is nagyon szépen díszít árnyékos helyeken, üde, nedves humuszos talajban. Szaporítása tavasszal virágzás után vagy nyár végén és ősszel történik, a hagymák nyugalmi időszaka alatt választhatjuk szét a töveket. Egyéb gondoskodást nem igényel.

Február végén, március elején, még a hagymák visszahúzódása előtt, könnyebben tudjuk szétosztani a hóvirágtöveket, mint ősszel.Ha cserépben nevelünk hóvirágot, a kertbe történő kiültetés optimális időpontja az ősz, vagy elvirágzás után.


Hová ültessük?
Déli fekvésű, szélvédett helyeken már decemberben is nyíló hóvirágunk lehet. Ha a virág természetes körülményeit szeretnénk biztosítani, akkor ültessük fa alá, a mohás oldalra. Csoportokban szívet vidító tavaszi látványt nyújt. Ráadásul semmilyen gondozást nem igényel.

Egy ásóval, ásóvillával emeljünk ki egy nagyobb telepet. Óvatosan végezzük, ne sérüljön a többi hagyma. 

Kézzel szedjük őket kisebb csomókba. Egy egy csoportba ne legyen tíznél több hagyma. 

Az ültetőgödör 10-15 cm. mély legyen. Egy gödörbe 6-8 kis hagymát tegyünk. Gondosan takarjuk be a hagymákat, és locsoljuk meg őket. A leveleket ne távolítsuk el a hagymákról. A hóvirágos kis sziget azonban egy idő után nem szaporodik tovább, ezért ezt a munkát 2-3 évente meg kell ismételni.
A gátlástalan gyűjtőszenvedély mára veszélybe sodorta a hóvirág európai állományát: minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a szokásos nőnapi virágcsokor ajándékozásnak. Ezért 2005 szeptembere óta az Európai Unióban, így nálunk is a veszélyeztetett és védett növények közé tartozik.

Nárcisz

 

 

 

 

 

 

A hagyma félbevágása

 

Negyedelés

Gombaölős kezelés, szárítás

Perlitben meleg helyen tárolás

A hagymát nem érdemes sok apró darabra vágni, a negyedelés jó eredményeket tud hozni.

Kék színű hagymás, gumós, rizómás virágok

 

 

A színterápiában a kék színnek a jelentése: A kék szín nyugtató hatású, életerőt ad, mérsékli a nyugtalanságot és a félelemérzetet. A kék a nyugalom és a békesség színe. Gyermekek számára ez az egyik leggyógyítóbb szín. Mindettől függetlenül, sokan kedveljük a kék színű virágokat. Ebbe az összeállításban a kora tavaszi hagymás, gumós és rizómás virágok kerültek, melyek ragyogó kék színükkel örvendeztetnek meg minket.


Gyöngyike, Muscari

 

 

 

A liliomfélék családjába tartozik. Virágai tömött fürtökbe rendeződnek. Kisebb tavaszi csokrokba pazar vágott virág lehet belőle.

Termesztése:
Ez az igénytelen növény napos és félárnyékos helyen, minden normál kerti talajban jól fejlődik. Ősszel a hagymácskákat 5-8 cm mélyre helyezzük. A növény 15-20 cm magasra nő. Április-májusban virágzik. Télállóak. Nagyon gyorsan és jól szaporodnak, képesek elvadulni. Az elszórt magokból tavasszal számtalan kis apró növényke fejődik, és meseszép kék szőnyeget alkotnak.


Csillagvirág, Scilla

 

 

 

 

A liliomfélék családjába tartozik. Lazán elrendeződő, harang alakú virágaival hívja fel magára a figyelmet.

Termesztése:
A hagymákat ősszel 5-8 cm mélyre helyezzük a talajba. A növény mindössze 15 cm magasra nő meg. Március-áprilisban virágzik. A csillagvirág minden normál kerti talajban megél, a napos vagy félárnyékos hely egyaránt megfelelő számára és teljesen télálló. Igen gyorsan elszaporodik, ha háborítatlanul marad a helyén. Hagyjuk, hogy a hóvirág szomszédságában telepedjék meg.

Hófény, Chionodoxa

 

 

 

 


Ő is a liliomfélék tagja. Fehér szemű, világító kék csillagvirágai  a tavasz hírnökei közé tartoznak. Fehér és rózsaszín fajtái is kaphatók.

Termesztése:
Az apró hagymákat jó vízelvezetésű talajba, kb. 8 cm mélyre ültessük. A növény 10-15 cm magasra nő meg. Március-áprilisban virágzik. A napfényt, félárnyékot kedveli és télálló.  Ültessük tömött csoportokba, és hagyjuk, hogy magától elszaporodjon.

Puskin-virág, Puschkinia scillaides

 

 

 

 

Közeli rokonságban áll a hófénnyel és a csillagvirággal. Virágzata  hatszirmú, harang alakú, kék vagy fehér virágokból áll. Jellegzetessége, hogy a virágszirmok közepén egy-egy sötét csík húzódik.

Termesztése:
Kora ősszel ültetjük őt is el, mint az összes többi tavasszal virágzó hagymást. Az ültetési mélység 10 cm. Tavasszal napfényre, nyáron viszont félárnyékra van szüksége, ami a nagyobb cserjék alá ültetésével ki is elégíthető. Jó vízáteresztő talajt kedvel.  Az ültetést követő évben a virágait rövid száron hozza, közvetlen a talaj felett. Következő évben éri el megszokott magasságát. Legjobban akkor növekszik, ha évekig háborítatlanul hagyjuk. Egész évben kedveli az enyhén nyirkos talajt, és nem viseli el a szárazságot. Hagyjuk, hogy magját elszórva magától szaporodjon.

Szellőrózsa, Anemone blanda és Anemone coronaria

 

 

 

 

A boglárkafélék családjába tartoznak. Takaros, széles, csésze alakú virágaik fehér, vörös, rózsaszín és ibolya színben kaphatóak. Egyszerű és telt virágú fajtáik is kaphatók. Valamennyi tartós vágott virág.

Termesztése:

A göcsörtös gumókat ősszel ültetjük, kb. 5 cm mélyre. Fás szárú növények világos árnyékában, fagytól védett helyen fejlődik a legszebben. Téltűrő növények. Csoportosan ültessük. A csinos szellőrózsa hajlamos a spontán elvadulásra.

Törpe nőszirom, Iris reticulata

 

 


Rövid szárain gyakran már akkor megjelennek az apró virágok, amikor még hó borítja a talajt. Virágzás után a keskeny levelek 30-35 cm hosszúra nőnek, majd a nyár közepe felé elhalnak. A recéshagymájú nősziromnak nagyon sokfajtája van, majdnem mind gyönyörű kék színben pompázik.

Termesztése:

Kora ősszel ültessük 8-10 cm mélyre, egymástól kb. 7 cm távolságra. Ültetési helyét úgy válasszuk ki, hogy tavasszal egész nap élvezhesse a napsütést. Könnyű, vízáteresztő talajt kedvel, ne ültessük  pangó vizes területre. mikor  a hagyma kihajt, komposzttal takarjuk be, így lassíthatjuk a növekedést. Elvirágzás utána hervadt virágokat távolítsuk el, a leveleket hagyjuk megnőni és elhalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krókusz

 

 

 

A krókusz hagymagumós évelõ növény, amelynek mintegy 80 faja él vadon és a kertekben. Leveleit már jóval a virágzás elott kifejleszti; jellemzo, hogy a levelek közepén egy erõs, fehér csík fut végig. Egy hagymából egy, vagy több virág fejlõdik.
A növény mindössze 8-10 cm magas. A virágok színe nagyon élénk, egyszínû vagy erezett; a hibridek a vörös kivételével minden színben elofõrdulnak.
Kertekben a legkedveltebbek a tavasszal nyíló krókuszok: a fehér C. fleischeri, az élénksárga, kívül vörösesbarnán csíkozott C. korolkowii, a tiszta aranysárga, kisebb virágú C. ancyrensis és a sárga virágú C. chrysanthus. Enyhe télen már február végén nyitja lila, apró virágait a C. tommasinianus. A legkésobbi krókusz a fehér virágú C. albiflorus.
Õsszel nyitja virágait a fentebb már ismertetett jóféle (kerti) sáfrány, a C. sativus. Ennek széles cimpájú, élénk ibolyaszín virágából hosszan kiáll a vékony, háromágú narancspiros bibe. Nagyon dekoratív az ugyancsak osszel nyíló pompás sáfrány (C. speciosus), amelynek 15-18 cm magas virágai levendulakékek, kiálló, szeldelt bibéi pedig narancsvörösek.
A krókuszok nem régen terjedtek el és váltak kedveltekké a hazai kertekben. Korábban foként Hollandiában és Angliában foglalkoztak hagyományszeruen a nemesítésükkel. Pedig érdemes volna ezeket a szép virágú növényeket minden kiskertben meghonosítani, mert kora tavaszi virágzásuk a kert elso és egyben rendkívül látványos dísze. Virágzásuknak akkor szakad vége, amikor az elso krókuszvirágokon megjelennek a virágport gyujtõ méhek és dongók.
A hagymagumók 0,5-2,0 cm átmérõjuek, gömb alakúak vagy kissé lapítottak, felületüket gyakran rostos réteg veszi körül.
Talajban nem nagyon válogatósak, de szeretik a laza, nem nagyon vizes területeket. A hagymagumókat teljes nyugalmi állapotukban kell a földbõl felszedni, és válogatás után száraz, szellos helyen tárolni a szeptemberi kiültetésükig. Ezt megelõzõen a talajt fel kell ásni, ás gondosan el kell gereblyézni, hogy a viszonylag apró hagymák rögmentes földbe kerüljenek. A krókuszok hagymagumóit 10 cm mélyre ás 8-10 cm távolságra ültessük az ágyásba. A jól elokészített terület teszi lehetové, hogy a hagymák még a tél beállta elõtt gyökérzetet fejleszthessenek, és a következõ tavasszal virágozhassanak.
Három évnél tovább nem érdemes a hagymákat egy helyen tartani, mert kedvezõ körülmények között annyira elszaporodnak, hogy túlságosan sûrûn lesznek.
A krókuszok általában jól elviselik a mi kontinentális teleinket is, de száraz, tartós zord hideg esetén elõnyös, ha falombbal betakarjuk a krókuszokkal beültetett kertrészt. A lombtakarást a tél múltával természetesen össze kell szedni, mert különben a kis növénykék nem látszanak ki alóla.

 

 

 

 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!