BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

2023. június 9. Csapatépítés a "birtokon"

Összegyűltünk. A tagok nagy része jelen volt. Tárcsán szalonnát, kolbászt, hagymát és még sok sok mindent sütöttünk. Jól érezte együtt magát a csapat.

Másnap, a sok, megmaradt paradicsomból, paprikából, lecsó készült, amit jó ízűen elfogyasztottunk.


 


 

2023. június 5. Locsoló berendezés bemutatása egy kertbarátnál

Örkény György kertbarát hívott meg bennünket, az általa megtervezett és kivitelezett öntözőberendezés bemutatására. Csepegtetős öntözés egyszerűen és a lényeg, hogy olcsón kivitelezhető. Érdemes kipróbálni.

Köszönjük Gyuri, hogy bemutattad és elmagyaráztad ennek az öntözőberendezésnek a működését.


 


 

2023. június 1. Idősek otthonában virágágyás beültetése

A csapatunk egy része a Mezőkövesdi Szociális Otthonban a virágágyásokat ültette be növényekkel. Öröm, hogy segíthettünk szépíteni az otthon kertjét.

Csapatunk másik fele, a városi fűszerkertet tette rendbe, majd a "birtokon" tevékenykedtek.

Az időbe belefért, hogy még egy díszfát elültessünk városunkban az Alkotmány úton.


 


 

2023. május 22. Fák ültetése városunk játszóterein

A Mezőkövesdi Civil Szövetség Egyesület jóvoltából 100 000 Ft értékben ültettünk fákat városunk játszótereire, hogy majd idővel árnyékot biztosítsanak az ott játszó gyermekeknek


 


 

2023. május 20. Imádkoztunk Mezőkövesdért

Ebben az évben, már IV. alkalommal rendezte meg a Mezőkövesdi Szent László Plébánián működő Effata Karizmatikus Közösség a zarándoklatot, melyen a zarándoklat alatt a résztvevők városunkért imádkoztak.

Régen a zarándokok útvonalán a házak tulajdonosai szentképeket, Szűz Mária szobrokat tettek ki a házuk elé melyeket virágdíszekkel szépítettek. Ezeken a helyeken a zarándokok meg-meg álltak, imádkoztak és megáldották a házat és lakóit.

Ma már ritkábban, de még él ez a szép szokás. Idén mi, kertbarátok is részesei voltunk ennek a szép szokásnak. A "birtokunkon" feldíszítettünk egy asztalt Szűz Mária szoborral és virágkompozíciókkal. A zarándokmenet megállt. Imádkoztunk és az áldást is megkaptuk.


 


 

2023. május 17. Van már városunknak is Petőfi körtefája

Még korán tavasszal, a Magyar Kultúráért Alapítvány tett közzé egy felhívást, melyben a Petőfi év alkalmából eredeti fáról szaporított oltványokhoz lehetett jutni településeknek. Pályáztunk. Erről az eredeti Petőfi körtefáról, melynek oltványát a mai nap elültettük, azt kell tudni, hogy e fa alatt írta utolsó versét Petőfi Sándor. E fa tövéből indult el 1849. július 30-án a fehéregyházi csatába. Ez a fa látta utoljára nagy költőnket.


Délután 17 órakor közgyűlést tartottunk, melyen egy kilépett tagunk helyett, aki felügyelő bizottsági tag volt, újat választottunk. Elfogadtuk az Alapszabályunkat.


2023. május 13. Díszfák ültetése Mezőkövesd új bölcsődéjének udvarában

Az új bölcsőde udvarán, három díszcseresznye fát ültettünk. Szép díszei lesznek az udvarnak, és a nyári melegekben egy kis árnyékot is adnak a gyermekeknek.

 


 

2023. május 10. Madarak és Fák Napja az ovikban

Két óvodában, a Rügyecske oviban és a Bazsarózsa oviban fákat ültettünk a Madarak és Fák Napja alkalmából. Aranyosak voltak a gyermekek. Végig énekeltek az ültetés alatt.

 


 

2023. május 6. Pipícs Fesztivál avagy a természet csodája, Madarak és Fák Napja

(a pipícs egy matyó étel, kelt tésztából készült madár formájú kalács)

Első alkalommal lett megrendezve városunkban ez a fesztivál. Három civil egyesület, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete, a Matyó Kertbarát Egyesület, a Bükkaljai Természetvédők és a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. szervezésében zajlott le a program. Dr. Jakab Orsolya jegyző asszony nyitotta meg a rendezvényt.

A Rendezvényközpont egyik termében Murányiné Klucsik Mária Judit "időtlen pillanatok" képzőművészeti kiállítását nézhették meg az látogatók, a másik teremben pedig két érdekes előadást hallhattak az érdeklődők. Az első előadó Dr. Csörgő Tibor ornitológus, az ELTE titkára beszélt a madarász útjairól, például a tanzániai útjáról, majd a Bükk-hegység természeti értékeit mutatta be Juhász Róbert a Bükki Nemzeti Park nyugalmazott munkatársa.

A rendezvényre rajzverseny is meg lett hirdetve, melyre 100 rajz érkezett. Minden pályázó ajándékot kapott.

Köszönjük a gyermekeknek ezt a sok sok Madarak és Fák Napjára készített gyönyörű rajzokat.


 


 

2023. május 2. Udvarrendezés a "birtokon"

Rendezkedtünk az udvaron. Füvet nyírtunk, virágágyásokat tettük rendbe. Készülünk a Madarak és Fák Napjára, ahol a Rendezvényközpontból átsétálva a "birtokra", az előadókat és a vendégeket vendégeljük meg.


2023. április 30. Főzőverseny Bükkzsércen

Egy kis csapatépítés. Bükkzsércen főzőverseny volt, beneveztünk. Gyönyörű hely, gyönyörű környezet bent a Bükk hegységben. Érdemes ellátogatni a településre. Nagyon jó kirándulóhely. Mezőkövesdtől kerékpár út vezet végig Bükkzsércig. Nem kell megijedni nincs emelkedő.

Jó időt fogtunk ki. 14 csapat volt. Nagyon jól éreztük magunkat. Különdíjasok lettünk.


 


 

2023. április 25. TeSzedd

Részt vettünk a Teszedd hulladékgyűjtő programban. Egy rövid eligazítás után kis csapatunk (9 tagunk) elindult a csepergős időben az eldobált szemeteket összeszedni. Az útvonalunk hasonló volt, mint az előző évben. Tavaly sok szemét volt, most nem sok gyűlt össze. Reméljük, az emberek kezdik belátni, hogy a környezetünket ne terheljük idegen anyagokkal.


 


 

2023. április 22. Matyóföld Tortája verseny

Ötödik alkalommal rendezte meg egyesületünk a Matyóföld Tortája versenyt. A szakmai zsűri mellett szokás szerint két fő társadalmi zsűri tag is részt vett a finomabbnál finomabb, szebbnél szebb torták bírálásában. A vándorserleget és a fő díjat első alkalommal olyan versenyző vitte aki az előző évben is nyertes volt, így a vándorserleg most nem vándorolt.

A győztes torta fantázia neve, Mókás Mákos, melyet a nagyközönség júniusban, a Matyók Világtalálkozóján kóstolhat meg.


 


 

2023. április 21. Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár a Budai Arborétumban

Tanulmányi kiránduláson voltunk busszal a Tavaszkert kiállításon. Végig jártuk az arborétumot szakvezetéssel, rengeteg érdekes előadást hallgattunk, na és nagyon sok szépséges növényt vásároltunk. Egy tartalmas kertbarátos kirándulás van mögöttünk.


 


 

2023. április 20. Föld napja a gyermekekkel

Április 22. a Föld Napja, de mivel az idén szombatra esett, így két nappal előbb ünnepelték az óvodákban. A Cseperedő és a Bazsarózsa óvodák hívták meg egyesületünket fák ültetésére. Kései végzetfákat vittünk, melyeket együtt ültettünk el a gyermekekkel. A szülők is hoztak növényeket, melyeket szintén a gyermekekkel ültettünk, akik  nagyon aranyosak, segítőkészek voltak. Jövőre folytatjuk.

 


 

2023. április 19. Amit a dísznövényekről tudni kell.

Újra Ignácz József kertészmérnök, növényorvos tartott hasznos ismeretterjesztő előadást a dísznövények gondozásáról. Elmondta a gondozásukat, betegségüket, a betegségek megelőzését, kezelését.


 


 

2023. április 15. Kossuth bál Szigetszentmiklóson, Mezőkövesd a díszvendég

Szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Kör Egyesület már több éve megrendezi a Kossuth bált, ahol minden évben egy-egy magyarországi tájegységet mutatnak be. Ezen a napon, Mezőkövesd és a matyóság volt a díszvendég. Délután 15 órakor Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere és Tóth Benő a helyi kertbarátok elnöke várt bennünket a Csordanyom Panzióban, finom szigetszentmiklósi töltött káposztával. 16 óráig beszélgettünk, majd elindultunk a bál helyszínére. A bál 350 fős volt. Mi 28 fővel vettünk részt, amelyből matyó kertbarátok 16 tag, városunk önkormányzatától 2 fő képviselő, a Matyó Népi Együttes 10 fő vett részt. A Városi Sportcsarnokot részben a szigetszentmiklósi kertbarátok, részben mi, a Mezőkövesdről hozott értékekkel díszítettük fel. A bál Mezőkövesdi és matyó képekkel, díszelgett. A vendégeket belépéskor rozmaring kitűzőkkel, pipícs matyó süteménnyel és egy kupica pálinkával vártuk, természetese matyó ruhába beöltözve. A megnyitón, Takács Norbert városunk önkormányzati képviselője mutatta be városunkat és a matyó népművészetet. A nyitó táncon a Matyó Népi Együttes mutatta be a matyó csárdást, igazi matyó ruhákban.

A bál, másnap hajnal 3 óráig tartott. Nagyon jól éreztük magunkat.

Kedves Kossuth Kertbarát Kör Egyesület! Köszönjük a meghívást, köszönjük, hogy bemutathattuk városunkat és hagyományait és természetesen a Matyó Kertbarát Egyesületet.


 


 

2023. április 12. Szőlő gyökereztetés egyszerűen

Egyik tagtársunk, Kriston István mutatta be a szőlő három héten belüli gyökereztetését, saját tapasztalatai alapján. A saját készítésű, fűthető gyökereztetőjében nem csak szőlőt, bár mi más, dugványozással szaporítható növényt is könnyen lehet gyökereztetni.

Köszönjük István, tartalmas délután volt. Köszönjük  hogy megosztottad velünk tapasztalatodat.


 


 

2023. április 5. Húsvéti nyúl készítése

A Matyó Húsvétra készülünk a kertbarátok szalma nyulával.


 


 

2023. április 2. Mézes sütik díszítése

A múlt héten készítették egyesületünk lányai a mézes sütiket. A mai nap díszítették a 400 darabot.


 


 

2023. március 31. Városi fűszerkert

Elkészült a fűszerkert, melyet a Kavicsos tó és Szabadidő Központ területén alakítottunk ki. Jelenleg 8 féle fajta fűszernövényt tudtunk bemutatni, de tervben van a folytatása. Középre páfrányfenyőt ültettünk.


 


 

2023. március 29. Közgyűlés

Megtartottuk a közgyűlést, melyen be lett mutatva a 2022. év egyesületi munkái, a pénzügyi beszámoló és a 2023. év tervei.

 


 

2023. március 22. Apró segítség a kertben

Apró segítség a kertben címmel tartott érdekes, tartalmas elóadást Ignácz József kertészmérnök, növényorvos. Hasznos rovarokról, gombákról volt szó, valamint a káros rovarokról, gombákról és ezek elleni védelemről.


 


 

2023. március 15. Magbörze

Egy sikeres magbörzét tartottunk, melyre sokan jöttek el. Ingyen vihettek nagyon sokféle, fajta tájjellegű magot. Ezeket a magokat, a termés után kiszedve, kiszárítva, a következő években is nyugodtan lehet ültetni.

Köszönjük a Magház-Közösségi hálózat két alapító tagjának, Máthé Orsolyának és Kiss Dorottyának, hogy részt vettek ezen a programon és hoztak rengeteg magot. Jelenlétükkel és tájjellegű magjaikkal, előadásaikkal nagyban emelték a magbörze színvonalát.

Köszönet egyesületünk tagjainak, akik szintén hoztak magokat, virághagymákat, növényeket.

Jövő évben folytatjuk.

www.maghaz.hu


 


2023. március 14. Koszorúzás

 

Egyesületünk is koszorút helyezett el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére szervezett városi ünnepségen, a 48-as hősök emlékművénél.


2023.03.10. Trianon rózsák ültetése

Az Összetartozás és a magyar feltámadás emlékmű előző évben lett felavatva. Az ideiglenes emlékműnél ültettünk Trianon rózsát, de ezeket az átépítés miatt, más helyre ültettük. A mai nap újra ültettünk a Márk Gergely rózsanemesítő Trianon rózsáiból az emlékmű köré.


 


 

2023. Március 9. Rózsametszés

A 2011. évben Kisjankó Bori 100 rózsás hímzőasszony emlékére ültetett 100 tő rózsát metszettük, a Matyó Múzeum előtt. Minden évben gyönyörűen virágoztak, reméljük az idén is sok sok rózsával jutalmaznak meg bennünket.


 


 

2023. március 8. Nőnapi köszöntés

Nőnap alkalmából köszöntöttük az egyesület 32 fős hölgy tagjait. Nőnapi verssel, virágokkal és dobos torta szeletekkel kedveskedtünk női tagjainkat.

A képen a lányokat köszöntő fiú csapat:


 


 

2023. február 17. Kertbarátos farsangi batyus bál

IX. alkalommal rendeztük meg a batyus farsangi bált. A helyszín a Hadas Látogatóközpont, régi nevén Táncpajta. Volt jelmezes felvonulás, tombola, tánc, élő zene. Sokan voltunk, mindenki jól érezte magát.

 


 

2023. február 15. Előadás a szukcesszióról

A szukcesszióról, azaz a növények társulásáról tartott érdekes előadást Ignácz József kertészmérnök, növényorvos, növényvédelmi szakmérnök.


 


 

2023. január 25. Előadás a palántázásról

Ignácz József agrármérnök érdekes előadását láthattuk és hallhattuk a Közösségi Ház nagytermében. Előadásaira mindig nagyon sokan jönnek el, mint most is. Megtanulhattuk a palántázás fortélyait, buktatóit. Tapasztalatból mondjuk, érdemes a meghallgatni tanácsait.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!