BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Növényvédelem

A téli, télvégi növényvédelmi munkák alapja a beteg, károsodott ágak, vesszők lemetszése, moniliás gyümölcsmúmiák eltávolítása mellett a fák lemosó permetezése. Mivel permetezzünk? A felhasználandó szer kiválasztását az dönti el, hogy milyen károsítók ellen kívánjuk a kezelést alkalmazni. Gyümölcs- és díszfákon, bokrokon nem csak kártevők, hanem betegséget kiváltó kórokozók is áttelelnek. Utóbbi esetben ezért kombinált, mindkét károsító csoport ellen ható növényvédő szert kell felhasználni. A fák kérgén, kéregrepedéseiben vagy azok alatt megbújó, és általában ekkor még nyugalmi állapotban lévő állati (rovar) kártevők ellen az olajtartalmú szerekkel lehet eredményesen védekezni. Hatásukat csak akkor tudják maradéktalanul kifejteni, ha egyenletesen, szinte filmrétegszerűen bevonják a fa minden részét. Így az alatta lévő állatok levegő hiányában megfulladnak, elpusztulnak. Az eső, csapadék könnyen lemossa a fákról, ekkor hatásukat elvesztik. Ugyancsak a fák kérgén számos gomba és baktérium kórokozó is áttelel, ellenük a réz hatóanyagú szerek hatásosak. A rézszulfát, a rézoxiklorid és a rézhidroxid hatóanyagú gombaölő szerek mindegyike hat ellenük, a legerősebb ölő hatást a rézszulfát hatóanyagúak fejtik ki, ezért ezek alkalmazása javasolt. A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen az elemikén tartalmú vagy a kalcium-poliszulfid hatóanyagú Tiosol gombaölő szerek hatékonyak. Az esetek többségében gyümölcsfáinkat rovarok és kórokozók egyaránt fertőzik, tehát ellenük együttes védekezés szükséges. A lemosó permetezésnél rovarölő szerrel gombaölő szert is érdemes kipermetezni. A kombinált permetezést megkönnyítendő már gyárilag kevert, kombinált szereket árusítanak a forgalmazók, hogy megkíméljék a vásárlókat ennek munkájától. A lemosó permetezésre használható növényvédő szerek általában a fás növényeknél már a kihajtás után a lombra is alkalmazhatók, csak más, általában alacsonyabb töménységben. Ezért, ha a téli lemosó permetezés kicsit megkésett, és a rügyek kipattantak, a kezelés elvégezhető, de a töménységet csökkenteni kell. Az egyes növényvédő szerek ajánlott töménysége, a felhasználásra vonatkozó részletes ismeretek azok csomagoló anyagán olvashatók. A téli lemosó permetezés mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is átvészelik a telet, és tavasszal a fertőzés elindítói lesznek. A leveleket forgassuk, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak. Amennyiben a levelek talajba forgatása nem lehetséges, a leveleket őssze kell gyűjteni, a területről lehordani és elégetni.

Lemosó permetezés

A lemosó permetezéssel a különböző kártevők (levélsodró molyok, levéltetvek, atkák, pajzstetvek) és kórokozók (peronoszpóra, lisztharmat) áttelelő alakjait pusztítjuk el, amivel megakadályozzuk a későbbiekben azok károsítását. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az ásványi (paraffin-) olajokat tartalmazó készítmények egyenletes eloszlást és ezáltal tökéletes fedettséget és kiemelkedő hatékonyságot biztosítanak. Ilyen paraffin olajt tartalmazó lemosó permetszerek: a Vektafid A, a Vektafid S, a Nevikén és a Vektafid R. Ez a kezelés egy igen hatékony, megelőző növényvédelmi eljárás. A kezelést végezhetjük őszzel és kora tavasszal 2-3 %-os töménységű, lemosás jellegű permetlé mennyiséggel. Leghatékonyabb viszont közvetlenül rügypattanáskor, mert ilyenkor a rügypikkelyek alá is bejut a készítmény. Almatermésűek és díszfák esetében egészen egérfüles állapotig lehet lemosó kezelést végezni, de akkor már csak 1 %-os koncentrációban. Rovarcsapdák Vegetáció során a kártevők elleni védekezéseket megfelelően időzíteni kell, hogy ne a vakvilágba permetezzünk. Ebben nyújtanak segítséget a különféle működési elvű csapdák. A színcsapdák élénk színükkel sokféle kártevőt vonzanak, míg a feromoncsapdák csak egy fajt fognak, főleg molylepkéket. A színcsapdák nagyobb számban történő kihelyezésével gyéríthetjük is a kártevő rovarokat.

 

A fotón is látható sárga színű ragadós rovarfogó lapokkal főleg liszteskéket, szárnyas levéltetveket, tőzeglegyeket foghatunk tömegesen. A kék fogólapok a nyugati virágtripszek előrejelzésére, zárt termesztő berendezésben pedig gyérítésére is használhatóak. Szilva- és almafa esetében a poloskaszagú szilva- és almadarázs előrejelzésére és gyérítésére fehér színű fogólap alkalmas. E fehér színcsapdákat meglepően korán, a virágzás előtt kb. 1 héttel ki kell helyezni, hiszen e kártevők imágói már ekkor elkezdenek rajzani.

 

A fatörzset körülölelő ragadós szalag, más néven a fotón látható hernyóöv alkalmazása egy régi, ám mára csaknem elfeledett, egyszerű, de hatékony növényvédelmi módszer. A szárnyatlan nőstény téliaraszolók, a hangyák, vagy egyes hernyók a fa törzsén másznak fel a lombkoronába. Ha egy olyan szalaggal kötjük körbe a fatörzs alsó részét, ami egy levegőn nem száradó ragasztóval van bevonva, megfoghatjuk ezeket a kártevőket. Érdemes a hernyóövet áprilistól novemberig használni. A hangyák lezárásával a levéltetvek is gyorsan eltűnnek a fákról.

Növényvédelem ősszel

Málna, szeder termése leszedésre került. A letermett vesszők eltávolításával sok, komoly terméskiesést okozó vesszőbetegség terjedését tudjuk megakadályozni. A kimetszett vesszőket ne hagyjuk a tábla szélén, égessük el minél előbb. A következő évre meghagyott termő vesszőket rezes kezelésben részesítsük, ezzel a fás részeket megtámadó betegség terjedését megakadályozzuk. A szederben megjelent a leveleken a sárga rozsda, az ilyen fertőzött ültetvényeket kontaktréz hatóanyaggal kezeljük. A málna és a szeder kálium igényes növény, ezért nem árt ha a permetlébe csak káliumot tartalmazó lombtrágyát teszünk.

A kajszinál és az őszibaracknál szintén réz tartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a levél hullás - október közepén, végén - megkezdődött.

Nem árt az alma- és körtefának sem, hogy a termés leszedése utána rezes permetlével kezeljük, mint a csonthéjasoknál alkalmazott szerrel.

Számos házi kertben a tűzelhalás megtámadta a körtefát, a naspolyát vagy az almafát (díszalmafát is) és ezáltal az ágrészek elhaltnak tűnnek, úgy néznek ki, mint amikor a tűz megégeti őket. E tünetből származik a betegség neve is. Most is csúnya látvány! (Ne tévesszük össze, a megy- és cseresznyefákon előforduló elhalással.) A fertőzött ágrészek eltávolítása után a sebkezelésen túl, rezes kezelésben is részesítsük a fákat. (Vegetációs időben a beteg ágrészeket a fertőzött rész alatt kell 5 -10 cm-rel mélyebben levágni.) Itt is a beteg részeket minden esetben égessük el, a sebet pedig sebkezelővel zárjuk le.

A szőlőben a korai fajtáknál a szüret után a levélatka elleni kezelést el lehet végezni, de vigyázzunk és akkor végezzük el a védekezési munkát, ha tőkéken nincs termés és lehetőleg a szomszédos területen se legyen.

A házi kertekben lévő gyümölcsfák törzsére hullámpapírt helyezzünk ki. Ebbe vonulnak telelőre a gyümölcsfát károsító rovarok egy része. Ezzel a megoldással tudjuk a következő évre csökkenteni rovarkártételt és a rovarölő szer használatát. A takarást tavasszal kell majd eltávolítani.

Jó megoldás az is, ha a következő évi növényvédelem elősegítése érdekében a lehullott leveleket összegyűjtjük, és komposztáljuk, vagy benomil hatóanyagú szerel lepermetezzük. A lehullott leveleket a talajba be is dolgozhatjuk a kiszórt trágyával együtt.

A tápanyag utánpótlásnál most a foszfor és a kálium tartalmú műtrágyákat juttassuk ki és azokat a talajba alaposan dolgozzuk is be. A nitrogén hatóanyagú műtrágyákat ne szórjunk ki, mert a növény ősszel és télen nem veszi fel azokat. A házi kertekben kénsavas valamint kálium típusú műtrágya használatát helyezzük előtérbe.

A megmaradt folyékony növényvédő szereket fagymentes helyre tegyük. Ugyanis a fagy a szerek hatóanyagában maradandó elváltozást okoz, ezáltal a hatékonysága csökken, sőt meg is szűnhet.

Tavasszal elkerülhetjük a működési zavarokat, technikai kellemetlenségeket, ha a háti permetezőgépünket megfelelően téliesítjük. A permetszertől alaposan mossuk ki, a mozgó részeket olajjal kenjük be, különös tekintettel a golyós szelepekre figyeljünk oda. Ezeket távolítsuk el a szelepágyból, mert ha rendeltetési helyükön maradnak, akkor berozsdásodnak és a permetezés megkezdéskor ennek a kis alkatrésznek a használatlansága miatt van mindig a legnagyobb gond.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!