BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Fűszernövények

http://www.youtube.com/watch?v=VDhiKOkzekg&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=xuylAP_uPLg&feature=player_detailpage

Rozmaring

Rozmaring A rozmaring fás szárú évelő örökzöld. A jellegzetes tűlevelű félcserje 40-80 cm magasra nőhet. A kertnek mediterrán hangulatot adó növénye. Kúszónövény változatát (R. prostratus) kerti és futó dísznövényként is ültetik. A napfényes és jó lefolyású, homokos talajokat kedveli. A növény a fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli, -nagyobb hidegekben viszont ajánlatos a töveket szalmával fedni, takarni. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására. A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz - ezek hatására tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével. Fűszernövénykénti mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthatnak ki. Fűszerként a a megszárított hajtásokról lemorzsolt leveleit használjuk. Rozmaring szaporítása Félfás hajtásdugványról szaporítható. A dugványos július-augusztusban a beérett hosszúhajtások feldarabolásával készíthetőek. Nevelés Tápdús, kissé kötött talajt kedvel. Télire takarni kell. Kedvező, védett, félárnyékos helyen az idősebb anyatövek áttelelnek. Kártevője nincs. Rozmaring hatóanyagai, tulajdonságai: A pinén, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, A terpinén, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, béta karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyagok, ecetsav, etanol, eugenol, fehérjék, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavin, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, gyanta, hamu, heszperidin, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, lizin, magnézium, mangán, nátrium, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, treonin, triterpénsav, ursolsav, valin, vas Alkalmazás: cukorbetegség, depresszió, dyspepsia, epebetegségek, fájdalmak, fáradtság, fejfájás, gyulladásos betegségek, hashajtó, hepatitis, idegi fájdalmak, influenza, kiütések gyógyítása, köszvény, légzési problémák, légzőszervi betegségek, májbetegségek, migrén, sebek kezelése, sebkezelés, szorongásos zavarok.

Borsmenta

A borsmenta egy hibrid növény, ami a Mentha aquatica és Mentha spicata kereszteződéséből származik. Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert,szárított leveleit gyógyteákba, teakeverékekbe kevernek. Levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek. Pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt. Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban. Tenyészterülete: 30*40 cm, magassága 80 cm. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket. Levendula színű virágai nyár közepétől jelennek meg. Cserépben is tarható. Egyes országokban a sülteket borsmenta - szósszal szervírozzák. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének. Borsmenta Gyógytea borsmenta, ezerjófű, fodormenta keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. 5-10 perc állás után leszűrjük és este, reggel 1-1 csészével fogyasztunk. Gyógyhatás A fodrmenta és a borsmenta egyaránt aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékeit. A borsmenta olaja főleg mentolt tartalmaz, míg a fodormentáé a karvont is. A két anyagnak hasonló tulajdonságai vannak, de a mentol hatásosabb. Emésztést elősegítő. A mentol-görcsoldóként- nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait. A mentol szábos fájdalomcsillapító krémnek az alkotórésze. A borsmenta illóolaja számtalan baktériumot, valamint az ajak- és nemi szervi herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja.

Levendula

Levendula A levendula egy mediterrán, sűrű ágú, keskeny levelű bokor, amit illatos virágaiért termesztenek az egész világon. A gyógyfűkereskedők a levendulát depressziót és fáradságot csükkentő, idegrendszert nyugtató hatásáértvalamint fejfásás ellen használták. Az elűvölő illata miatt a levendulát a történelem során széles körben alkalmazták a parfümökben és kozmetikumokban. A levendula neve a latin "lavare" szóból származik, jelentése mosdani a római szokást említi, hogy a levelekkel és a növény zamatos virágaival a fürdővizet illatosították.

Bazsalikom

Bazsalikom A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedvel. A kertben az egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük. A bazsalikom lakásban cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető. A bazsalikom szaporítása magvetéssel történik. Egy család éves szükségletét 4-6 bazsalikom bokor fedezi. A magok csírázási aránya általában 80 %-os. A vetés után csírázása 8-14 nap után várható. A családi szükségletet 4-5 növény fedezi. A bazsalikom leveleit közvetlenül a virágzás elött szedik. A növények júniustól - októberig folyamatosan virágoznak. Leveleinek erős aromája más növényekkel nem összetéveszthető. Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe. A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik.

Magról szaporítható fűszernövények

Szinte minden gyógy- és fűszernövény vethető magról. Legtöbbjüknek alig van kártevője, kórokozója. A fűszernövényeket tarthatjuk talajba süllyesztett, több drénnyílással ellátott edénybe, ablakládába, virágcserépbe. Ekkor az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani.

A magvak indításához sekély tálcába, könnyű, jó vízgazdálkodású talajba vessünk, majd a fagyok elmúltával kiültethetjük a palántákat. Minél kisebb méretű a mag, annál sekélyebbre vessünk. A helyrevetés ideje május. A talajfelszín fellazítását alapos beöntözés kövesse. A majoránna, kakukkfű és más aprómagvak vetése egyenletesebb, ha homokkal együtt végezzük a műveletet. Vetést takarjuk keménypapírral vagy zsákvászonnal, hogy a talajnedvességet megtartsuk a csírázás idejére. A vízpótlás permetezéssel végezhetjük.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Lágyszárú, évelő, közepes hőmérséklet- és fényigényű, vízigényes növény. A kertben napos fekvésű, trágyázott helyre kerüljön!

Szaporítása: Cserépbe vethetünk márciusban, majd a palántákat napos, meleg helyen neveljük, végül májusban ültessük ki őket állandó helyükre. Április végén, május elején, meleg, jól előkészített talajba, 0,5 - 1 cm mélyen, 40 - 50 cm-es sortávolsággal helybevetéssel is próbálkozhatunk. Csirázási hőmérséklete 18 - 20 fok. Vetés után a talajt hengerezni kell. Ősszel vagy tavasszal, tőosztással is szaporíthatunk.

Betakarítás: A leveles hajtásokat a virágok megjelenéséig folyamatosan szedhetjük. A megújulást öntözéssel és tápoldatozással gyorsíthatjuk.

Felhasználás: Levesek, főzelékek, mártások, saláták, halételek, sültek fűszerezésére, fűszerecetek készítésére használjuk. Teája vesetisztító hatású. Teakeverékekben zsálya- és rozmaringlevelekkel együtt használják.

Citromfű (Melissa officinalis)

Évelő félcserje. Fényigényes, szárazságtűrő, de tartós szárazság eseten öntözzük! Meleg, meszes talajba való. Minden tápanyagban gazdag talajon szépen díszlik. Az első évben télen takarni kell.

Szaporítás: Április-júliusban vethető, cserépbe vagy ládába palántanevelés céljából. Tőosztással is szaporítható. Optimális csirázási hőmérséklete 18 - 20 fok. A fejlődéséhez 20 - 22 fok szükséges. 50 cm sortávolságra es 30 cm tőtávolságra ültessük ki állandó helyére.

Betakarítás: Levelei, fiatal hajtásvégei folyamatosan szedhetőek. A virágok megjelenése előtt 10 cm-es tarlót hagyva vágjuk le. A Megújulást öntözéssel gyorsíthatjuk. Évente kétszer, ritkán háromszor vágható.

Felhasználás: Főleg frissen fogyasszuk. Gyümölcslevesek, saláták, mártások fűzerezésére használjuk. Teája szíverősítő, görcsoldó, magas vérnyomást csökkentő.

Kerti kakukkfű ( Thymus vulgaris)

Évelő félcserje. Meleg-, fényigényes, szárazságtűrő. A meszes, lazább, tápanyagban gazdag talajokat kedveli.

Szaporítás: Palántáról neveljük cserépben vagy ládában, mert lassan fejlődik. 5- 7 cm magas palántáit május végén ültethetjük állandó helyükre, 2X3 növénykét együtt, csokorban, 50 cm sortávolságra 25 cm tőtávolságra. A telepítés évében egyszer, továbbiakban kétszer vágható virágzásakor.

Betakarítás: Drogkészítésre a virágos, zsenge hajtást szedjük - lehetőleg napos időben (illóolajtartalma ekkor a legnagyobb). Szellős helyen szárítsuk. Szárítás után az illata még erősebb lesz. Frissen történő felhasználásra természetesen folyamatosan szedhetjük. Fagyasztva is tartósíthatjuk.

Felhasználás: Vadas ételek, sültek, hurkák, káposztás ételek fűszerezése használják. Teája étvágyfokozó, köhögéscsillapító.

Majoránna (Majorana hortensis)

Egyéves, lágyszárú. Meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes igényes. Különösen betakarítás után igényel sok vizet a megújuláshoz. Komposzttal dúsított területet válasszunk számára. Hideg és fagyérzékeny, növekedése 10 fok alatt leáll. Cserépben is nevelhető.

Szaporítás: Márciusban cserépbe vagy ládába vessük palántanevelés céljából. Állandó helyre májusban kerüljön. Lassú kezdeti fejlődése miatt folyamatos kapálást igényel.

Betakarítás: Föld feletti leveles szára az első virágzáskor vágható. Vágás után 5– 6 cm szárrészt (tarló) hagyjunk meg. A levágott növényi részeket kiterítve szárítjuk. Kézzel morzsoljuk le a megszáradt leveleket és a virágokat.

Felhasználás: Levesek, húsok, főzelékek, pácok, töltelékek ízesítője. Étvágyfokozó, nyugtató, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.

Oregano (Origanum vulgare)

1 éves, félcserje jellegű terjedő tövű évelő. Meleg-, fény-, víz- és tápanyag igényes növény. Különösen betakarítás után igényel sok vizet a megújuláshoz. Komposzttal dúsított területre ültessük. Hideg- és fagyérzékeny, növekedése 10 fok alatt leáll.

Szaporítás: Márciusban vessük cserépbe vagy ládába palántanevelés céljából. fűszerkertben március-áprilisi vagy őszi tőosztással szaporíthatjuk. Júniusban a hajtásait dugványozhatjuk is. Lassú kezdeti fejlődése miatt májusi kiültetés után folyamatos kapálást igényel.

Betakarítás: Föld feletti leveles szára az első virágzáskor vágható. Vágás után 5 - 6 cm szárrészt (tarló) hagyjunk meg. A levágott növényi részeket kiterítve szárítjuk. Kézzel morzsoljuk le a megszáradt leveleket es virágokat.

Felhasználás: olaszos tészták, elsősorban a pizzák, levesek, töltelékek, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételek, pástétomok, mártások ízesítésére használják. Forrázata nyálkaoldó, görcsoldó.

(www.kert.hu)

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Melegkedvelő, hosszúnappalos növény. Jól alkalmazkodik a környezet adta feltételekhez. Humuszban gazdag, lazaszerkezetű, mely rétegű kerti talajt kedvel. Tápanyag- és vízhiány eseten magszárba indul. A nappal hosszúságára közömbös változatai is vannak. Lombja a tenyészidő második felétől gyomfojtó.

Szaporítása: Szabadföldi termesztésében leghamarabb május végétől helyre vethető. Éghajlati adottságaink között a legkedvezőbb vetési idő július eleje. Ilyenkor a növény már nem megy magszárba, mivel a nappalok egyre rövidülnek. A kert napos részére vessük, 12-13 növény/m2 sűrűség kedvező számára. A sűrűbb vagy ritkább állomány a magszárba indulásnak kedvez.

Betakarítás: Folyamatosan szedjük, mert egyenetlenül érik, és gyorsan pereg. A szürkészöld (viaszérett) ernyőket már levághatjuk és száraz, hűvös helyen kiterítve utóérlelhetjük. Az utóérleléshez ponyvára, fóliára terítsük, hogy a pergő termések ne vesszenek el. Vagy a levágott növényt zacskóba tesszük, hogy a magvak abba hulljanak, és függesztve szárítjuk.

Felhasználás: A magokkal leveseket és halételeket ízesítenek, gumóját lereszelik, és káposztasalátához adják. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású.

 

Kerti kapor (Anethum graveolens)

 

Egynyári, lágyszárú. Igénytelen, hidegtűrő. Napos helyet kedvel.

Szaporítása : Amint a talaj megművelhető 12 cm sortávolságban, 1,5-2 cm mélyen vethetjük. Miután rövid tenyészidejű, szakaszosan vessük egészen augusztus közepéig. Balkonládában is termeszthető. Néhány növényt hagyunk magot érlelni. Az elszórt magvakból fejlődő árvakelésekből folyamatosan megújuló ágyást tarthatunk fenn.

Betakarítás: Szárba indulás előtt, 25 - 40 cm-es magasságnál vághatók a levelek. Vágás után szárítsuk (45 fokon). Felhasználhatjuk a magjait is. Erre a célra akkor szedjük, amikor a magvak már érettek, de még nem peregnek. A levágott növényt zacskóba tesszük, hogy a magvak abba hulljanak, és függesztve szárítjuk.

Felhasználás: Levesek, főzelékek, mártások, káposztás ételek, saláták, savanyúságok ízesítésére használják. A magvakból készült tea emésztésserkentő, vízhajtó.

Koriander (Coriandrum sativum)

Egynyári, lágyszárú. Közepes hő- és vízigényű, fényigényes. Elviseli a kisebb fagyokat is, de fejlődése 20 fok korul a legoptimálisabb. Nedves talajon termeszthető eredményesen, szárazság eseten öntözni kell.

Szaporítás: március közepén, 4 - 5 cm mélyre, 25 - 30 cm-es sortávolsággal vethető, de ekkor hosszú 20-22 napos kelési idővel számoljunk.

Betakarítás: Betakaríthatjuk friss leveleit és megérett kaszattermését is. A termeseket teljes érésben szedjük 2-3 alkalommal. Felhasználás előtt törjük meg a magvakat mozsárban.

Felhasználás: halak, sültek, savanyúságok fűszere. Teakeverékben emésztésserkentő, vértisztító.

Lestyán (Levisticum officinale)

Évelő lágyszárú. Az első évben erős levélrózsát fejleszt. A meleg fekvésű, középkötött, tápanyagban gazdag, jó vízellátású helyeket kedveli.

Szaporítás: Téli fagymentes napokon tőosztással is szaporítható. Október végén, november elején, márciusban, 1 - 1,5 cm mélyen, 50X60 cm sortávolságban helybe vethetjük. Előnevelés céljából cserépbe is vethetjük. Tőosztással márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

Betakarítás: Levelei frissen vagy szárítva egyaránt felhasználhatóak. A második évben magszárat nevel. Magnyerés céljából akkor vágjuk, amikor a magvak már barnulni kezdenek. Szárral együtt vágjuk, a levágott részt zacskóba tesszük, hogy a magvak abba hulljanak, és függesztve szárítjuk.

Felhasználása: Leveleit levesek, sültek, mártások fűszerezésére használják. Lereszelt, nyers gyökerével savanyúságokat ízesítenek. Magvaival is salátákat, önteteket, sajtokat, baromfihúst, burgonyás és paradicsomos ételeket ízesíthetünk. Teája gyomorerősítő, méregtelenítő.

 

 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!