BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Télálló egzoták

Télálló banán

Nem a trópusokról származik, hanem a japán Ryukyu szigetről, ahol télen a hó és a hideg jól ismert. A növény takarás nélkül földig visszafagy, majd áprilisban kihajt. Ha a szárat kb. 1 méter magasan visszavágjuk, dróhálóval kb 1-es sugarú körben körbevesszük ezt a részt száraz szalmával megtömjük, illetve fóliával takarjuk (átlátszó fólia), akkor az indulási méretet megnövelhetjük. Tápanyagban gazdag talajon a 4-5 méter is eléri.3 mes korban már virágzik. Szélmentes, védett, napos helyet válasszunk számára, így évről évre nagyobb növénycsoportban gyönyörködhetünk. Gyümölcse ehető, de a magok nagyméretűek benne., sajnos nálunk nem érik be a fagyok miatt. Ennek ellenére különleges, trópusi hangulatot ad kertünknek.

Igények:

Talajtípus: Közömbös

Télállóság: -15 fokig télálló

Tápanyagigény: Kifejezetten tápanyagigényes

Vízigény: Nagy vízigény

Fényigény: Teljes napfény

Fagyálló golgota

Ha igazán egzotikus növényt szeretnénk ültetni, érdemes megpróbálkozni vele. Meleg, napos, házfal előtti helyet válasszunk számára. Támasztékra futtassuk. Magassága a 6 métert is élérheti. Júniustól szeptemberig virágzik. Ha segítünk a beporzásnál, ehető gyümölcsöt kapunk. A tövet ősszel takarjuk lombbal, vagy szalmával, de vannak olyan területek, az ország déli része, ahol ez sem szükséges. Áprilisban vágjuk vissza a felkopaszodott hajtásokat. Tőről minden évben újrahajt. Ha cserépben tartjuk akkor 5-10 fok között teleltessük.

Igények:

Talajtípus: Közömbös

Télállóság: -10 fokig télálló

Tápanyagigény: Közepesen tápanyagigényes

Vízigény: Közepes vízigény

Fényigény: Teljes napfény

Füge

A füge, egyike az emberiség legősibb kulturnövényeinek.Termesztése és kultusza az évezredek homályába vész. Az eperfafélék családjába tartozik. Ázsiai őshazájából gyorsan eljutott a Földközi-tenger vidékére,új hazájába. Hosszú életű bokrai vagy kis fái elválaszthatatlanok a mediterrán hangulatú tájaktól. Jellegzetes osztott levelei a művészetekben is szerepelnek. A kis serlegvirágzatok nem hasonlítanak a virágra. Eredeti hazájában háromszor virágzik és terem a füge. A mediterrán típusokat a fügedarázs termékenyíti. A terméskötéshez beporzó példányok kellenek. Ismertek partenokarp(öntermékenyülő) formák is. A hazánkban termő változatok ilyenek, enélkül nem termeszthetnénk fügét, mivel hazánkban nem él meg a beporzó fügedarázs. A serlegvirágzatokból nyárra és ősszre fejlődnek ki a gyümölcsök. Elterjedt a hosszúkás, csepp alaku és a vállas forma. Az érett termések színe:a zöldes-sárgától a kékesliáig változó. Az érés folyamán nő a cukortartalmuk, és egészen megpuhulnak. Friss állapotukban csak néhány napig tárolhatók, ezért feldolgozva kerül forgalomba. Ilyen tartósítóeljárás az aszalás. Édes ízét a nagy mennyiségben felhalmozódó szőlőcukor okozza. A füge hidegtűrő, hazánkban is jól termeszthető. Tápértéke: A füge tápértékét elsõsorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elõsegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elõ, cink tartalma pedig a prosztata bántalmakban szenvedõknek nyújt jobbulást. Gyógyhatása: Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elõsegíti az emésztést. Hûsít, és jó hatással van a légzõszervekre, a gyulladásos emésztõ szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségû B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.

(A kertemben itt Mezőkövesden, amennyiben az időjárás engedi, azaz nincs nagyon kemény tél, évente kétszer lehet szüretelni a termését - a szerkesztő)

Igények

Talajtípus: Közömbös

Télállóság: -15 fokig télálló

Tápanyagigény: Kifejezetten tápanyagigényes

Vízigény: Közepes vízigény

Fényigény: Teljes napfény

Gránátalma

Ez a gránátama 2-3 m magas bokorrá fejlődik. Termései nagyok, éretten pirosak. A temés belsejében lévő piros magköpenyek fogyaszthatók, melyek savanykás, üdítő ízűek. Virágja sötétnarancs, a szegfűhöz hasonló formájú, nagyonszép virág .Folyamatosan júniustól- szeptemberig virágzik. Meleg napos védett fekvést igényel. Az ültetőgödör aljára tegyünk 10-cm kavicsréteget a jobb vízelvezetés érdekében.

Igények

Talajtípus: Lúgos (meszes)

Télállóság: -15 fokig télálló

Tápanyagigény: Közepesen tápanyagigényes

Vízigény: Közepes vízigény

Fényigény: Teljes napfény

Kivi

A kínai őserdők szélén a Jangce folyó partvidékén honos. Az actinidia félék családjába tartozik. Új-Zéland után megjelent Európában is. Kúszó szárával, csavarodó hajtásaival nagy területeket is befuthat. Hajtásain kerekded, szív alakú levelek fejlődnek. A hajtások végeit és a leveleket rozsddavörös szőrök borítják. Kifejlett példányai 8-10 méteresre nőnek. Lombhullató növény. Virágai fehérek, 1-1,5-cm-er nagyok. A nyár elején nyíló virágokból őszre fejlődnek ki a hengeres tojásdad 6-10-cm-es barna szőrös termések. Kétlaki növény. Beporzáshoz hím és női egyedeket kell ültetni. A szőlőhöz hasonlóan kordonra futtatva termesztik. Az egyik legfinomabb gyümölcs. Húsa szaftos, édes, illatos. Termése különleges értékű- C-vitamin tartalma az, almáénak 10-szerese. A leszedett termések utóérnek. Ügyeljünk arra, hogy széltől védett, napos helyre kerüljön. Virágzási idő május vége felé kezdődik. Ebben az időben, a jobb terméskötődés érdekében monilia elleni szerrel permetezzük meg a növényeket. Vízigényes növény, a víz hiánya miatt csökkenhet a gyümölcs mérete, és a gyümölcs jellemző tulajdonságai, és gyengítheti a növény ellenállóképességét. Egy hím ivarú növény 8 nőivarú beporzását végzi el. A `Hayvard` nagy gyümölcsű, kellemes ízű bőségesen teremő fajta. A `Tomori` egy porzós fajta, melyből csak egy kell a beporzáshoz. Termőkorban a vesszőket a szőlőhöz hasonlóan vissza kell vágni.

(Istókné Dr. Pap Katalin kertjében Mezőkövesden, gyönyörű kivi ültetvény van. Több tő, hosszú lugasra van felfuttatva, minden évben folyamatosan terem. Kb. 20 évesek - a szerkesztő)

Igények Talajtípus: Savas (tőzeges)

Télállóság: -15 fokig télálló

Tápanyagigény: Kifejezetten tápanyagigényes

Vízigény: Nagy vízigény

Fényigény: Teljes napfényKépgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!