BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


2018. szeptember 1. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

Mint már annyi éven keresztül, most is részt vettünk, részesei voltunk a rengeteg régi motorkerékpárt, személygépkocsit és öreg, 100 éve működö mezőgazdasági gépeket felvonultató gépésztalálkozón. Előző nap az 1900 évek elején gyártott Skoda traktort és a pótkocsit, úgy kertbarátosan felöltöztettük, és a bőven 100 fölötti gépekkel együtt másnap felvonultunk Mezőkövesden. A szép nyári időnek köszönhetöen rengeteg néző volt a főutcán, meg a környező mellékutcákban is.

Ezek voltunk mi, a Kavicsos-tó és Szabadidő Központnál.


https://www.facebook.com/mezokovesdkepekben/videos/2173781759501930/?t=345

https://www.facebook.com/mezokovesdkepekben/videos/299528050850658/?t=16

 


2018. augusztus 25. Matyó lakodalmas

Mint már sok éve, az idén is Szentistván településen lett megszervezve a három matyó település részvételével a Matyó lakodalmas. Mi kertbarátok is részt vettünk ezen a neves eseményen. Igazi matyó lagziban voltunk, hajnal 2 óráig. Érdemes megnézni ezt a felidézett népi ünnepet mindenkinek.


 


 

2018. augusztus 20-án az államalapító Szent István ünnepén egyesületünk is koszorút helyezett el István király szobránál.


 


 

2018. augusztus 11. Szürkemarha Fesztivál, Harsány

Mostanában gyakran főztünk. Múlt pénteken és vasárnap a folklórfesztiválon főztünk. Ott jött az ötlet, menjünk főzőversenyre Harsány községbe, ami nem messze van Mezőkövesdtől.

Elmentünk. Készítettünk egy VIP sátrat, teli matyóval, matyó kertbarátos díszekkel, virágokkal, gyümölcskosarakkal és egy másik sátrat a főzésre. Vörösboros szürkemarha pörköltet készítettünk sztrapacskával. Ott helyben készítettek a lányok szalagos fánkot, herőcét.

Matyóba öltöztünk és ének szóval vittük a zsűri elé a finomnál finomabb étkeket, természetesen pálinkával, borral.

Nagyon jól érezte magát kis csapatunk.

A zsűri külön díjjal jutalmazta munkánkat.


 


 

2018. augusztus 9. Budafoki kirándulás

A Budafok-Tétény Kertbarát Kör meghívására augusztus 9-én ment kis 19 fős csapatunk Budafokra. A tétényi Mementó Park előtt volt a találka, ahol Sziráki István elnök úr és Darvasné Ágika szervező várt bennünket. A szoborparkban tárlatvezetést kaptunk. Találkoztunk a régi ismerős szobrokkal. Azokkal, akikről a mi időnkben még másként tanítottak bennünket a történelem órákon.

A Törley pezsgőgyárban folytattuk a kirándulásunkat. Itt bemutatták Törley József munkásságát, a Törley pezsgő készítését. Megkóstoltunk egy két fajta pezsgőt is.

Pezsgőzés után, Darvasné Ágika bemutatta a belváros nevezetességeit, majd fagyizással zártuk a sétát.

Következő állomásunk a Budafoki Borászat Tangazdasága volt, ahol a borászat csínja-bínja lett bemutatva. A végén itt is borok kóstolgatásával zártuk.

Nagyon érdekes, tartalmas nap volt. Többször jártunk már Budafokon. Eddig csak átmentünk a városon, útban Pécs felé, vagy jövet Pécsről. Ma, ezen a városnézésen láttuk azt a sok-sok érdekes gyönyörű részt, amit másnak is ajánlunk.

Nagyon szépen köszönjük elnök úrnak és Darvasné Ágikának, hogy ezen a nagyon meleg nyári napon időt szakított ránk és megmutatta ezt a sok érdekességet, gyönyörűséget. A két egyesület között a kapcsolatot tovább ápoljuk.

A golgotánál:


 


 

2018. augusztus 3-5. Matyóföldi Folklórfesztivál

Mint tavaly, az idén is felkért a fesztivál rendezősége, hogy főzzünk a fellépő táncosoknak.

Martonné Borika volt a főszakács, mi többiek a keze alá próbáltunk dolgozni. Pénteken marhapörkölt, vasárnap toroskáposzta volt a vacsora.

Nagyon jó hangulatban telt mind a két nap. Az idő is nagyon kegyes volt hozzánk.


 


 

2018.július 23.

Megbeszéltük az augusztus 3-án és 5-én a főzést és a felvonulásunkat a Matyóföldi Folklórfesztiválon.

A lányok, miből mennyit kell venni:


 


 

2018. július 6. Ünneplés a Kavicsos-tó és Szabadidő központban

Összejött kis csapatunk, hogy együtt ünnepeljük meg a Pro Urbe díjat. Tárcsákon sütöttünk, süteményeztünk, iszogattunk, jókat beszélgettünk. Egyszóval, jól éreztük magunkat.

Meghívásunkat elfogadta Tállai András miniszterhelyettes úr, Dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere, a város képviselői és mindenki más, aki segített, hogy terveinket megvalósíthassuk. Köszönet mindenkinek, aki, akik segítettek munkánkba.


 


 

2018. június 30. A Város Napja ünnepség

Megkaptuk a "Mezőkövesd Városért" (Pro Urbe) kitüntető díjat.

A Matyó Kertbarát Egyesület tagjai a díj átadása után


http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=5238

https://www.facebook.com/mezokovesdonline/videos/1750287265018487/?t=38


 

2018. június 25. Illóolajok gyógyhatása, aromaterápiás gyógykezelés

Budapestről érkezett Kovács Krisztián, aki bemutatta, elmagyarázta az illóolajok gyógyító hatását. Érdekes előadás volt. Érdemes kipróbálni. Sokan vannak már, akik az illóolajakat használják gyógyításra, egészségmegőrzésre.

Részlet az előadás könyvéből


 

2018. június 23. Matyóföld Tortája 2018. nyertes torta bemutatása

A Múzeumok Éjszakáján A Városi Galériában egy nagyon szép környezetben lett bemutatva a Matyóföld Tortája 2018. verseny győztes tortája, a nagyközönségnek. A Rozetta-Coop Kft. 100 darabos tortát sütött a győztes Legénycsók receptje alapján. A megnyitó után került sor a torta kóstolására. Nagyon hamar elfogytak a szeletek.

A Vándor serleget Oroszné Árvai Nóra vihette haza a győztes Legénycsók tortájáért. A tortát egy évig, az eredeti recept alapján a Rozetta-Coop Kft. készíti és árulja a cukrázdában.

Köszönjük a versenyen való részvételt minden nevezett versenyzőnek.

A verseny és a díjkiosztó nem lett volna meg támogatóink nélkül.

Támogatóink: Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft.; Rozetta-Coop Kft.; Copix Kft.


 


 

2018. június 11. Lekvárok befőzése, szakácskönyv bemutató

Kaló Erika Szomolyáról tisztelt meg bennünket. Bemutatta a Fakanáltól az asztalig című szakácskönyvét. Bemutatta saját gyümölcsösükből szedett gyümölcsökből készült lekvárait. Tapasztalatait megosztotta velünk. Sok egyszerű ötletet adott a főzéshez, befőzéshez.

Érdemes megvenni a könyvét.

Köszönjük Erika a rengeteg ötletet, amit elmondtál nekünk.


 


 

2018. június 2. Matyóföld Tortája 2018.

A Közösségi Ház adott otthont a rendezvénynek.

Hat gyönyörű szép, finom tortával neveztek a kedves versenyzők. Kilenc fős zsűri várta a megmérettetést. A zsűri tagjai között volt a Rozetta-Coop Kft. mezőkeresztesi cukrászüzemének ma már nyugdíjas vezetője Pásztor István mestercukrász, Csemer Józsefné Andrea a cukrászüzem jelenlegi vezetője, Bujdosó István a helyi Rozmaring cukrászda vezetője, tulajdonosa. A zsűri elnökének Vasas Pált a Rozetta-Coop Kft. ma már nyugdíjas vezetőjét választották. A tortákat szombaton 12 óráig kellett behozni. Délután 13 órakor kezdődött a megmérettetés. A hat torta bírálata is több mint két órát vett igénybe. Szoros volt a verseny, nagyon közeli pontszámok lettek. Nagyon jó minőségűek volta a nevezett torták. 15 óra után döntött a zsűri, hogy kié lesz a vándorserleg, kinek a tortáját mutatjuk be a város lakosságának a Múzeumok Éjszakáján Mezőkövesden 18 órakor a Városi Galériában, kinek a tortáját süti a helyi cukrászda egy évig.

A nyertes Oroszné Árvai Nóra Legénycsók tortája lett.

Gratulálunk a győztesnek, gratulálunk a résztvevő versenyzőknek.

Az eredményhirdetés után, minden versenyző megkóstolhatta a tortakülönlegességeket. Ötleteket gyűjtöttek egymástól.

http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=5192

 


2018. május 28. Cseresznye szüret

Gubáné Borika hívta meg a csapatot cseresznyézni. Még idejében mentünk, megelőzve a rigókat, madarakat (azért a fa tetején hagytunk nekik is). Borika megmutatta a kertjét. Gyönyörűek a borsók, tökök, kukorica, uborka, meg minden, ami a kertben van. Minden nap kint van a kertben, gondozza a növényeket.

A szüret után süteményeztünk, limonádéztunk, na meg egy kicsit boroztunk és jókat beszélgettünk, nevetgéreztünk.

Köszönjük neked Borika ezt a szép délutánt.


 


 

2018. május 24. Budafok - Tétény Kertbarát Kör látogatást tett Mezőkövesden. Meglátogatták a Szent László templomot, ahol Mózer János orgona hangversenyét hallgathatták meg, majd a Matyó Múzeumba tettek látogatást. A múzeum után szétnéztünk egy kicsit a Hadas városrészben és elmentünk a Mezőgazdasági Gépmúzeumba, ahol Kádár Zoltán múzeum igazgató bemutatta a száz éves gépeket. Sajnos sok idő nem volt, mivel még messze volt Budafok, ahová így is késő este értek haza.

 


 

2018. május 21. Cseresznye szüret

Az egyesületünk egyik tagja, Konczné Erzsike úgy, mint előző években is, meghívott bennünket cseresznyézni. Örömmel mentünk. Együtt voltunk, beszélgettünk jókat nevettünk. A cseresznyézés után, finom, saját sütésű pogácsával kínált meg bennünket Erzsike.

Köszönjük a vendéglátást kedves Erzsike!

Ha nem is mindenki, de a csapat egy része:


 


 

2018 április 30 és május 1-én két napos kiránduláson vettünk részt Tihanyban, az Őrségben és a Szlovéniai Dubrovnakban.

A kirándulást Tihanyban, a levendula ültetvényen kezdtük, ahol bemutatták az ültetvényt. Sajnos még nem virágzott, de elképzeltük, milyen szép lehet a kék/lila mező.


Délutánra Pórszombatra érkeztünk a Tündérkertbe, ahol már várt ránk Kovács Gyula erdész, aki 1600 magyar gyümölcsfajtát nevel. Bemutatta a kertészetét, a Tündérkertet. Évtizedek alatt gyűjtötte össze Erdélyből, a Felvidékről, Délvidékről és Magyarország területéről a gyümölcsfákat.


Megnéztük még a közelben található Göcsei Falumúzeumot, ahol tárlatvezető mutatta be az Őrség régi emlékeit.

Az éjszakát Lenti városában töltöttük, szállodában. Reggel korán indultunk Szlovéniába, Dubrovnak településre, ahol 9 órárs vártak bennünket Közép Európa legnagyobb orchidea parkjában. Hatalmas üvegházakban barangoltunk, az őserdőben éreztük magunkat. Szinte mindannyian vásároltunk a szebbnél szebb orchideákból.


Nagyon tartalmas két nappal lettünk gazdagabbak.


 

2018. április 21. Tokai bortúra

Bortúrán vettünk részt Tarcalon és Mádon. Beszéljenek a képek:

https://yadi.sk/d/AjdcACys3UeLLk

 


 

2018. március 30.

Felújítottuk a húsvéti nyulunkat. Másnap kivittük a Hadas városrészre a Matyó Húsvét területére, a matyó tojással együtt.

Így néznek ki:


 


 

2018. március 24. Garden Expo

Tagjainkból egy jó páran elmentünk a Budapesti Sportarénába, a Garden Expora.


 


 

2018. március 20. kirándulások megbeszélése

Március 19-én lett volna a megbeszélésünk, de egyesületünk több tagjával a Budapesten az Operettszínházban voltunk, ahol a Notre Dame-i toronyőr musicelt néztük meg. Így másnapra tettük a megbeszélést, amin a két kirándulásunkat beszéltük meg. Az egyik, április 21. a tokaji bortúra, a másik április 30 - május 1. Őrségi kirándulás. Az Őrségnél átmegyünk Szlovéniába, Dobrovnakra az orchidea farmra is.

 


 

2018. március 9. Rózsametszés

2010-ben a Matyó Múzeum előtti parkba, Kisjankó Bori mellszobra mellé ültettünk 100 tő rózsát a száz rózsás hímzőasszony emlékére. Minden év március elején megmetszük ezeket a rózsatöveket. Ma is összejöttünk és elvégeztük a metszést.


 


 

2018. március 5. Fűszerkert tervezés

Előző évben ötletként merült fel a városunk forgalmas pontján egy fűszerkert kialakítása. A mai nap azért gyűltünk össze, hogy megbeszéljük, megtervezzük a helyét és a típusát. Kedves barátunkat, Ignácz Józsi kertészmérnököt kértük meg, segítsen a tervezésben, aki szívesen el is vállalta. A mai nap átbeszéltük. Sokan tettek hozzá ötleteket. A terv kész, a kialakítását május közepére terveztük.

Közben egy kis magbörzét is tartottunk.


 


 

2018. február 21. Közgyűlés

http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=5018

 


 

2018. február 10. Disznótoros

Egy jól sikerült csapatépítőn, egy disznótoroson vagyunk túl. A kertbarátokkal a Táncpajta udvarán és konyháján szedtük szét a disznót, fűszereztük és töltöttük a kolbászt, hurkát, készítettük a zsírt, jó hangulatban, közösen. 


 

2018. február 05. Megbeszélés

2018 éves programjainkat beszéltük meg.

http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=4982


2018. január 25. Paks Atomerőmű

Nem csak növényekkel, környezetvédelemmel is foglalkozunk. Tavaly ősszel az egyesület több tagja is volt a Visontai Erőműben. Kíváncsiak voltunk, szén energiával, hogy állítanak elő villamosenergiát, milyen környezetszennyezéssel jár a szénből előállított energia.

Most ugyanezzel a kíváncsisággal indultunk Paksra, az Atomerőműbe. Huszonhárman indultunk az útra. 11 órára vártak bennünket. Három órás üzemlátogatáson vettünk részt. Mit is mondjak? Sokban változott a nézetünk az atomenergia iránt. Ezt érdemes lenne megnézni és meghallgatni mindenkinek.


 


 

2018. január 21. Matyó Rózsa Ünnepe

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára 2012 évben került fel a Matyó népművészet. Az idén már 5. alkalommal ünnepelünk. Ebben az évben a Matyó Rózsa Ünnepe három napig tartott. Az utólsó nap, vasárnap mi kertbarátok is részese lehettünk ennek az ünnepnek. A Táncpajtában sütöttünk fánkot, tócsnit, herőcét, főztünk forraltbort és teát. Volt sok látogató. Nagyon jó hangulatban telt el ez a pár óra, amit együtt töltöttünk.


 


 

2018. január 13. Farsangi bál

Már VI. alkalommal rendezzük meg a Kertész Farsangi Batyus Bált. Mint minden évben, most is nagyon jó hangulatú volt a bál.

Köszönet a Közösségi Háznak, hogy ide adta a tánctermet.

Képek a buliról:

https://yadi.sk/a/C2ZDFdTS3RSb88

 


 

2018. január 08. Készülődés a farsangi bálra

Már 6. éve rendezi egyesületünk a Kertész Farsangi Bált. Az idén január 13-án lesz, Mezőkövesden, a Közösségi Ház tánctermében.

Most a csapat, a díszeket készítette.

A szorgos csapat:

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!