BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


2022. június 11. Látogatás a Kapusi Kertbe

Kapusi Imre erdőmérnöktől egyesületünk meghívást kapott a Kapusi kertbe, Kaán Károly emlékhely avatásra. Szép számmal részt vettünk a rendezvényen, melyen Tállai András miniszterhelyettes úr, térségünk országgyűlési képviselője avatta fel az emlékhelyet. Imre bácsinak jó egészséget kívánunk. Sokáig élvezze a 2000-es évben megkezdett munkáját.

Érdemes elmenni mindenkinek ebbe a csodálatos kertbe, vagy inkább nevezzük arborétumba.2022. június 3. Kertbarátnál kertlátogatás

Németh Marika tagtársunk hívta meg csapatunkat saját kertjébe. Tavaly is voltunk, akkor is gyönyörködtünk a kertjében, most is a rengeteg rózsában, a pünkösdi rózsákban és a szebbnél szebb növényeiben.

Köszönjük Marika a meghívást. Nyugalom árad a kertedből.


 


 

2022. május 27. Megyei Civil Nap

A B.A.Z. Megyei Önkormányzat városunkban tartotta a Megyei Civil Napot. Több egyesület gyűlt össze a Kavicsos tó- és Szabadidőparkban. A színpadon műsorok voltak, a sátrakban bemutatkoztak az egyesületek. A megyei civil nap alkalmából elültettük a civil összefogás fáját, egy juharfát, melyet Megyeri Szabolcs kertészmérnök ajándékozott egyesületünknek. A civil összefogás fájára a részt vevő egyesületek színes szalagokat tettek, melyeken a nevük szerepelt.

Egyesületünk tagjai közül többen a "birtokon" maradtak, sütöttek, főztek. Délután, amikor vége lett a programoknak, finom tyúkpörköltet ettünk, meg finom süteményeket, egy kis házi pálesz és jó Ostorosi bor mellett.


 


 

2022. május 19. Egy kis kertészkedés a "birtokon".

Szép május idő, sajnos eső most sem esett, így füvet nyírtunk, kapálgattunk, egyszóval kertészkedtünk, együtt voltunk, jól éreztük magunkat.


 


 

2022. május 10. Madarak Fák Napja az oviban

A Madarak Fák Napján Megyeri Szabolcs kertészmérnöktől kapott díszcserjéket, díszfákat ültettünk a gyermekekkel a Dohány úti óvoda udvarán. Öröm volt a gyermekekkel együtt kertészkedni. Papírból készült aranyos ajándékokat is kaptunk tőlük.


 


 

2022. május 9. Udvarrendezés, takarítás a "birtokon"

Ismét összegyűlt kis csapatunk, hogy szépítsük környezetünket. Jókat beszélgettünk, sokat nevettünk, de a munka is haladt.


 


 

2022. május 7. IV. Matyóföld Tortája verseny

Már negyedik éve rendezzük meg a Matyóföld Tortája versenyt. Idén is a Rendezvény Központ adott helyet a versenynek. 28 tortával neveztek. A cukrászokból álló szakmai zsűrinek ismét nehéz dolga volt. Végül a "Varázslatos Pisztácia" fantázia nevű torta kapta az első helyezést és a vándorserleg mellé a 20 000 forintot, melyet városunk önkormányzata ajánlott fel. A különdíjas ajándéka, egy aszalógép, melyet Tállai András miniszterhelyettes úr ajánlott fel és adott át a nyertesnek.

Köszönjük a nevezőknek a részvételt, köszönjük az önkormányzatnak és miniszterhelyettes úr felajánlását.


 


 

2022.május 3. TeSzedd

Részt vettünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által meghirdetett szemétszedési akcióban. Mezőkövesd-Bogács közötti kerékpár út és közút körül szedtük a mások által eldobott szemetet.


 


 

2022. május 2. Kertbarát majális

Májusfát állítottunk május elsejére, de a majálist csak másodikán tartottuk, mivel az anyák napja is egybe esett elsejével és első a család.

Összejöttünk, kicsit bezavart az eső, így behúzódtunk a házba. Szalonnát, kolbászt sütöttünk, egy kis pálinkával, borral, limonádéval leöblítettük. Jól érezte a csapat magát.


 


 

2022. április 25. Udvartakarítás

Itt, a tavasz. Első közös összejövetel a "birtokunkon". Füvet vágtunk, virágos kertet kapáltunk, növényeket ültettünk, nagytakarítást végeztünk az udvaron. Jó volt már együtt lenni a tagsággal.


 


 

2022. április 22. Faültetés a Kőképnél

Megyeri Szabolcs kertészmérnöktől kaptunk díszfákat, díszcserjéket. A Föld Napja alkalmából ezekből a díszfákból, gyertyánokat ültettünk a Kőképhez, a Skate parkba, növelve a zöld területek nagyságát a városunkba.


 


 

2022. április 17-18. Matyó Húsvét

Két év után újra megrendezésre került Mezőkövesd Hadas városrészében a két napos Matyó Húsvét, melyről az M1 és a TV2, valamint egy fél napos élő adásban a Kossuth Rádió is jelen volt, adott híradást.

Felállítottuk a matyó forgatag "előterében" a húsvéti szalma nyulunkat, A Hadasban felállítottuk a "matyó tojást", ami mögött sokan fényképezkedtek, feldíszítettük a gépmúzeum bejáratát húsvéti díszekkel.


 


 

2022. április 13. Húsvéti nyúl készítés

Mint már legalább 10 éve, most is részt vesz a Matyó Húsvéton a szalma nyulunk. Volt aki kifestette matyó mintásra, volt, aki matyó mintás répát tett a kezébe, voltak, akik megtömték szalmával.


 


 

2022. április 4. Kézműves foglalkozás

Készültünk a húsvéti ünnepekre. A Matyó Húsvéton szeretnénk a gyermekeknek osztogatni a saját kezünk által készített nyuszikat.


 


 

2022. március 30. Közgyűlés

Megtartottuk az egyesület közgyűlését. A levezető elnök beszámolt a 2021. évi rendezvényeinkről, a pénzügyi helyzetünkről. Megbeszéltük 2022. év programjait.

 


 

2022. március 28. Növény cserebere

Újra itt a tavasz. Tavasszal ültethető virághagymák, egyéb kerti növények csereberéje volt. Sok növényszerető gyűlt össze. Volt növény bőven, lehetett válogatni. A kerti tippeket is megbeszéltük.


 


 

2022. március 25. Készülődés húsvétra

Egy páran összegyűltünk egy kis tavaszi nagytakarításra. Konyha rendbetétele, poharak, edények dísztárgyak elmosása, a ház húsvéti díszekkel díszítése-

 


 

2022. március 21. Udvarrendezés

A tavasz első napja volt. Szép idő, kellemes meleg. Rendezgettük, takarítottuk a "birtok" udvarát. A munka végén egy kis dióstésztás ebéd, palacsinta meg egy kis sütemény.


 


2022. március 19. Növények ültetése a "birokunkon"

Szép tavaszias idő volt. A Megyeri Szabolcs kertészmérnöktől kapott növények egy részét elültettük a "birtokunkon", szépítettük az udvarunkat. A többi növényt az iskolákba, óvodákba, parkokba fogjuk elültetni.


 


2022. március 15. Megyeri Szabolcs kertészmérnök növényei

Megyeri Szabolcs kertészmérnöktől kaptunk rengeteg díszfát, díszcserjét, gyümölcsfát, melyeket teherautóval szállított el Mezőkövesdre. Városunk parkjaiba, iskoláiba, óvodáiba ültetjük el, ezekkel is szebbíteni, zöldíteni városunkat.

Nagyon szépen köszönjük Megyeri Szabolcsnak a sok, szép növényt.


 


2022. március 14. Koszorúzás, rózsaalanyok ültetése

Délelőtt az emlékezés koszorúját egyesületünk is elhelyezte az emlékműnél a március 15-i városi ünnepségen.

Délután 200 tő Laxa rózsaalanyt ültettünk. A Matyórózsa növényt szeretnénk szaporítani. Szemzése majd júliusban lesz. Az alanyokat Szőregről, a Bata Kertészetből vettük.


 


2022. március 11. Rózsák metszése

Újra eljött az idő, hogy megmetszük a 2011. évben egyesületünk által a Matyó Múzeum előtti parkba ültetett 100 darab rózsát.


2022. március 9. Újra disznóvágás

Újra csapatépítés volt. Disznóvágás. Összejöttünk egy jó páran. Nagyon jó kora tavaszi idő lett. Dolgoztunk, viccelődtünk, ettünk, ittunk. Nagyon jó hangulatban telt el a disznóvágás.


 


 

2022. március 7. Hogyan kertészkedjünk másként

Ignácz József kertészmérnök tartott előadást, melynek címe, hogyan kertészkedjünk másként. A biológiai sokféleségről, a hasznos rovarok segítségéről, az egészséges táplálkozás alapjairól, a mi magunk által megtermelt zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásáról szólt az előadás. Az előadás előtt köszöntöttük hölgy tagjainka a nőnap alkalmából


 


2022. Február 28. Magbörze

A járvány miatt tavaly nem tartottunk magbörzét. Az idén már volt. Nagyon sok tájfajta zöldség és virág magok között lehetett válogatni. Kiss Dorottya, a Magház Közösség alapítója tartott előadást, melyben elmondta, hogy szedjük meg a zöldségmagokat a különböző növényekből, mit, hová ültessünk és miért van jelentősége a saját magok ültetésére.


 


2022. Február 14. Csonthéjas gyümölcsök

Dósa Sándor osztotta meg, több évtizedes tapasztalatait a csonthéjas gyümölcsfák neveléséről, metszéséről, a gyümölcsök tárolásáról, egyes fajták előnyeiről. Dósa Sándorról tudni kell, hogy két éve Alsóvályiban (Szlovákiában) a nemzetközi szőlő metszőversenyen a matyó kertbarátok színében, elhozta a második helyezést.

Sok szó esett a cseresznye, meggy, kajszi és szilvafajtákról. Érdekesség volt hallani, hogy a Németországban nemesített új szilvafajták, amit Németországban telepítenek, jobb és több termést hoznak Magyarországon. Szóba jött még a som és a berkenye termesztése is.

Köszönjük Dósa Sándornak, hogy megosztotta tapasztalatait.


 


2022. Február 11. Megyeri Szabolcs kertészmérnök előadása

Pénteken estefelé, 19 órától, érdekes előadást tartott Megyeri Szabolcs a díszfákról. Tudását, tapasztalatait adta át az érdeklődőknek. A mai klímaviszonyokhoz alkalmazkodó díszfákat emelte ki. Az örökzöldekről is beszélt. Sokan tapasztalják, hogy tavaszra elszáradnak az örökzöld növények. Mi azt gondoljuk, hogy megfagyott. Ezekben a száraz, csapadék nélküli téli hónapokban nem kapnak megfelelő vizet, ezért pusztulnak el. Február közepétől fagymentes időben locsolni kell, így meg tudjuk menteni kedvenc növényeinket. Sok jó ötlettel lettünk gazdagabbak.

Másnap szombaton, megmutattuk neki és kolléganőjének városunk nevezetességeinek egy részét. Sajnos, az idő rövid volt, de legközelebbi találkozásunkon folytatjuk Mezőkövesd bemutatását.

Köszönjük Szabolcs, a sok jó tanácsot.


 


2022. Február 5. Fakivágás

Folytattuk a "birtokon" az udvar rendezését. Volt egy vadeperfa, ami elég rossz helyen volt, közvetlenül a szomszéd felőli kerítés tövében. Délelőtt, 9 órakor találkoztunk, délre készen is lettünk. Volt aki a fa tetején vágta az ágakat, volt aki a földön darabolta láncfúrészel a rönköket, volt aki ágaprítóval aprította a véknyabb gallyakat.


 


2022. Január 31. Gyümölcsfák tavaszi védelme

Úgy indult az előadás, hogy a gyümölcsfák fajtáiról, a gyümölcsfák gondozásáról, metszéséről lett volna szó, de sajnos a pandémia beleszólt. A felkért előadó pozitív lett, így nem tudott résztvenni. A tervezett előadást egy tagtársunk, Budai Károly agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök tartotta meg, aki a gyümölcsfák tavaszi védelméről tartott előadást.


2022. Január 29. Udvartakarítás a "birtokon"

Szép napos időt fogtunk ki az udvartakarításhoz. A még ősszel szétszedett kiülő nádtetejének maradványait gyűjtöttük össze, raktuk kévébe, hogy a kemence fűtéséhez még felhasználhassuk. Jó volt ismét együtt lenni a csapattal.2022. Január 17. Az év első egyesületi napja

Január 17-én találkoztunk először ebben az évben. A megbeszélés helyszíne a Rendezvény Központ volt. Átbeszéltük a tagokkal a tavaszi rendezvényeinket, programjainkat.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!