BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
2022. december 29. Év végi forraltborozás

Ebben az évben utoljára gyűltünk össze a "birtokon". Forralt bort, forró teát iszogatva köszöntünk el egymástól ebben az évben. Süti, zsíros kenyér lila hagymával volt a kaja. A kabátok alól előkandikáltak a jobbnál jobb házipálinkák is.

Jövőre találkozunk.


2022. december 17. Házi készítésű keksz és mézes puszedli sütőverseny

Ebben az évben az utolsó programunk a karácsonyi sütőverseny. Első alkalomhoz képest sok sütemény gyűlt össze a versenyre. Három tagú zsűri választotta ki a legfinomabb, legszebb, legjobb karácsonyi süteményeket. Jól sikerült, jövő karácsony előtt folytatjuk,

 


 

2022. december 14. Év végi vacsora

Sajnos a Pandémia alatt kimaradt, most újra megtartottuk év végi vacsoránkat a Millennium Étteremben. Finom volt a vacsora. Szinte mindenhonnan előkerült a házi pálinka. Nagyon jó hangulatban telt az együtt töltött idő.

 


 

2022. december 6. Városi Mikulás

Az idén a Városi Mikulás ünnepséget a Mezőkövesdi Közkincstárral együtt, a "birtokunkon" tartottuk. Napokkal előtte már feldíszítettük az udvart, házat kívül belül és az udvaron felállított 10x6 méteres sátrunkat. Délután 15 órára vártuk a mikulást, aki hó hiányában egy karácsonyi égősorokkal, girlandokkal feldíszített piros színű autóval meg is érkezett. Már nagyon soj gyermek várta, szüleikkel együtt. A mikulás a ház első szobájába ment ahol el kezdte az ajándékok kiosztását. Szinte minden gyermek szavalt, vagy énekelt a mikulásnak. Aki megkapta az ajándékát, kifelé jövet finom sütiket is kapott, amelyet tagjaink az nap sütöttek. A sátor előtt forralt bor és forró tea várta a vendégeket, a sátorban pedig nagyon sok játék várta a gyermekeket. Több mint 300 gyermek látogatta meg programunkat. Nagyon jól érezte magát apa, anya, gyermek, na meg mi kertbarátok is a Közösségi Ház munkatársaival együtt.

Jövőre folytatjuk, legalább is ez volt a szülők véleménye.

Ezen a képen már nem a gyermekek vannak, hanem egyesületünk segítő tagjai: 


 

2022. december 1. Csapatépítés

Disznóvágást rendeztünk, már ötödik alkalommal. Volt már év, hogy 26-27-en is részt vettünk, most 16 tagunk vett részt a "bulin". Nagyon szép napsütéses idő volt egész nap, mi meg nagyon jól éreztük magunkat. Reggel 6 órakor kezdtük és este 6 órára nagyjából végeztünk. Egy igazi csapatépítés volt.


 


 

2022. november 27. I. Advent

Ebben az évben is elérkezett az advent. Az első advent vasárnapon városi ünnepség keretén belül meggyújtottuk az első gyertyát az egyesületünk által készített adventi koszorún.

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmezokovesd.hu%2Findex.php%3Faction%3Dshowart%26id%3D7846%26fbclid%3DIwAR3jq-6gGc6yiGsT1t6iJ3GNBSD16VsfaBSjd5eb4sKPb89wNeX-NJyE2LE&h=AT33hyPd3Na1AyYABIhlBdCtJuJPjxLaac3xhef23S_7cgDbBSgLdcZxlifkcUzOrpFuQk644TfZEdXed2Plge-WxTXKDnzHHDnRmtrSzezJNRLYCSAauOg6I6qeco877EtHgaB1xnTqNKDG5rsx&__tn__=-UK-R&c[0]=AT2kFyaHs8cixeqdSNC72AYlE6EsYeyDVqJpa3zooUSVAsi8jH6rtfmwkqEn8z0KwA2naQEAxamXnjarZJNLN9G5G8GubkggAHl0vRdyGk-bu_XAvwaD3Z04gLuYRGYN13RKMz8ynoP0DQ2IkFxTo7sKRU-WCw

 


 

2022. november 19. A városi adventi koszorúk készítése

November 27-én lesz az első advent vasárnap. Városunknak, mint minden évben, az adventi koszorúkat egyesületünk készíti. A mai napon, az alapra, a fenyőket tettük fel. A díszeket is elkészítettük, ezeket 26-án rakjuk fel, majd kiszállítjuk a helyszínekre.


 


 

2022. november 11. Az első Márk Gregely által nemesített Matyórózsák ültetése

Tavaly megszereztük, az idén már ültettünk a Márk Gergely rózsanemesítő Matyórózsáiból. Acsádon szaporította nekünk Pócs Margitka, a Márk Gergely Rosárium vezetője. A 20 tő rózsát, a Matyó menyecske szobor köré ültettük.


 


 

2022. november 7. Adventi díszek készítése

A városi adventi koszorúk díszeit készítették női tagjaink.


 


 

2022. október 29. Tökfaragás, növényfelismerés, kvízjáték

A IV. alkalommal megrendezett Matyóföldi Amatőr Színjátszó Találkozóra kapott egyesületünk meghívást. Különböző növényekkel kapcsolatos kvízjátékokkal, többféle méz kóstolásával, fűszernövények felismerésével, tökfaragással vártuk az érdeklődőket, akik a színdarabok szünetében egy-egy fél órára jöttek, játszottak, kóstoltak, tököket faragtak.


 


 

2022. október 22. Kertbarátok fogadása

A Földesi Balásházy János Kertbarát Kör látogatott meg bennünket. A "birtokunkon" vártuk őket. Szombaton délelőtt kilenc óra körül érkeztek. Egy könnyű reggeli után, elindultunk bemutatni városunk nevezetességeit. A templomunkban kezdtük, majd a Matyó Múzeumban tettünk látogatást, dél körül értünk a Hadas városrészbe. Visszamentünk a "birtokunkra", ahol a tagjaink üstben és sütőben készült finom ételekkel vártak a csapatot. Ebéd után egy kis pihenő, beszégetéssel, barátkozással egybekötve, majd elmentünk a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumba. Volt még idő, hogy sétáljunk egyet a Kavicsos tó - és Szabadidőparkban, megnéztük a Jézus Szíve templomot, visszasétáltunk a "birtokunkra", ahol már várt a finom vacsora. Vacsora után, megint jókat beszélgettünk. Valamikor este kellemes fáradsággal a lábukba, elmentek a szállásra.

Másnap, vasárnap reggel 8 órára vártuk a Földesi kertbarátokat egy kis reggelire. 10 óra felé elbúcsúztunk tőlük, még mentek Egerszalókra, megnézni a sódombot és a környéket.

Egy nagyon kedves, lelkes, aranyos, vidám csapatot ismertünk meg a földesiekben. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot. Öröm volt őket megismerni.


 


 

2022. október 21-én az 1956-os forradalomra emlékeztünk.

Részt vettünk a városi ünnepségen, koszorút helyeztünk el az 56-os emlékműnél.


2022. október 17. Fűszernövények beültetése

Jó idő volt, délután összejött a kis csapatunk. Befejeztük a műanyag elválasztók beépítését és elültettük a fűszernövényeket. Egyenlőre nyolc féle fűszernövényt ültettünk a körcikkelyek ennyit adtak ki, de bővíteni akarjuk, hogy legalább 18 féle fűszer és gyógynövény legyen a kertben, minél többet ismerjen meg városunk lakossága.


 


 

2022. október 15. Fűszerkert kialakításának folytatása

A tervek szerint, pontosan kimértük a kört és a cikkelyeket, belekezdtünk a műanyag elválasztók lerakását. Sajnos, hamar elkezdett sötétedni.


 


 

2022. október 13. Kertrendezés, fűszerkert egyengetés

Összejöttünk a "birtokunkon" a csapat egy része a kertet tette rendbe, füvetnyírtak, gazoltak, kapáltak, a csapat másik része elegyengette a pár napja felkapált fűszerkertet.


 


 

2022. október 10. A városi fűszerkert újrakapálása

Szeptember 1-én kezdtük el a fűszerkert kialakítását. Akkor felkapáltuk a kijelölt területet. Jó volt egy jó hónapot várnunk, mivel elég sok eső esett, így jobban fellazult a talaj. A mai nap újrakapáltuk a fűszerkert talaját. Jó volt benne dolgozni, jó volt a talaj.


 


 

2022. szeptember 16-17. X. Őszi Zöldség-Gyümölcs kiállítás

X. alkalommal rendezte meg egyesületünk az őszi kiállítást. A rossz, csapadékmentes, forró nyár miatt, arra számítottunk, nem lesz sok gyümölcs, zöldség. Láss csodát, szebb és nagyobb lett, mint a tavalyi. Köszönet minden kiállítónak, külön köszönet az óvodáknak, iskolák alsó tagozatainak, hogy a csodás "tündérkertjeikkel" (25 db) emelték a kiállítás színvonalát. Idén is bemutatkoztak városunkban élő kézművesek.

Szombaton zajlott a sós és édes sütemények versenye és a házi főzésű lekvárok, szörpök, aszalványok versenye. Sok háziasszony, férj, sikerrel mutatta be készítményeit.http://mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=7681

 

 


 

2022. szeptember 10. Hajdúdorogi kirándulás

A hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör hívott meg bennünket. 32-en indultunk reggel 7.30 órakor a Közösségi Háztól. 9.30-ra volt megbeszélve a dorogiakkal a találka. A helyi Helytörténeti Múzeumban már vártak bennünket. Gulyás Attila muzeológus mutatta be a görög katolikus egyháztörténetének egy kis szeletét, a máriapócsi búcsú előkészületeit. A múzeum után, a város határában egy helyi kertbarát, Vass Misi bácsi szőlészetét és gyümölcsösét látogattuk meg. Rendezett, gyönyörű volt mind a két terület. Misi bácsi, reggeltől délig minden nap kint van a kertekben. Kora délután a Hajdúdorogi Főegyházmegye székesegyházába látogattunk, ahol Kapcsai Viktor lelkész bemutatta a székesegyházat és elmagyarázta a görögkatolikus vallás történetét.

Délután, nagyon finom ebéddel vártak a dorogi kertbarátok. Ebéd után jókat beszélgettünk.

Nagyon szépen köszönjük a meghívást. Egy igazán szép, jó hangulatú tartalmas nap volt. Következő találka, jövőre, itt Mezőkövesden.


 


 

2022. szeptember 8. Hajdúböszörmény kiállítás

Meghívást kaptunk Hajdúböszörménybe a Város Napja alkalmából a Tessedik Sámuel Kertbarát Körtől, kertészeti kiállításra. Régi barátságban vagyunk az egyesülettel. Örömmel vettük a meghívást. Mi is kiállítottuk terményeinket. Jó volt már találkozni a böszörményiekkel, ráadásul rimaszombati kertbarátaink is ott voltak. Nagyon jól éreztük magunkat, jókat beszélgettünk a régi barátainkkal.

 

Szilvalekvárfőzés

Míg a csapat egy pár tagja Hajdúböszörményben volt, addig a csapat többi tagja szilvalekvárt főzött a "birtokon". 100 kg szilvából főztük két üstben. 6-7 órán keresztül kavargatták a lekvárt, úgy mint nagyszüleink készítették. Ügyes volt a csapat. 65 üveg finom házi lekvár lett belőle.

A csapat egy része:


 


 

2022. szeptember 3. XXIII. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

A gépésztalálkozó egyik fő programja, az öreg közel 100 éves és még idősebb gépek felvonulása városunkban. 6-8 km-es kört mennek, a fő atrakció, a Mátyás király úti (Fő utca) vonulás, melyet több száz ember néz végig. A menet között mi is vonultunk a feldíszített traktorunkkal. A pótkocsi tele volt gyermekekkel, akik örömmel integettek a közönségnek.


 


 

2022. szeptember 2. Traktor és pótkocsija díszítése

Mint már hosszú éveken keresztül, most is készültünk a mezőgazdasági gépésztalálkozóra. Az idén XXIII. alkalommal rendezi meg a gépmúzeum az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót. Feldíszítettük a pótkocsit és a traktort.


 


 

2022. szeptember 1. Városi fűszerkert földmunkái

Évek óta tervezzük egy városi fűszerkert kialakítását, amit a pandémia sajnos hátráltatott. Szeretnénk bemutatni a város lakosságának, hogy milyen gazdagon lehet ízesíteni különböző fűszerekkel ételeinket. Most eljött az ideje, hogy belekezdjünk. A már előzőleg kijelölt területet, ami a Kavicsos tó - és Szabadidőpark területén, a Rendezvényközpont és a játszótér között van, rotáció kapával elég mélyen megmozgattunk. Kiszedtük a köveket, fűcsomókat. Elgereblyéztük. Még egyszer felkapáljuk, majd elkezdjük a terveknek megfelelően kialakítani.


 


 

2022. augusztus 20. Koszorúzás

Ebben az évben is részt vettünk államalapítás ünnepének városi ünnepségén. Koszorúztunk Szent István szobránál.


 


 

2022. július 30. Matyó Folklórfesztivál.

Idén is meghívtak bennünket a folklórfesztivál vidám felvonulására. Tavaly a lányok virágos lánynak, mi fiúk madárijesztőknek öltöztünk fel, az idén egy kicsit szolidabban, egyesületünk egységes zöld pólójában öltöztünk fel. A felvonulás után, ami a város főutcáján vonul végig, vacsorát kaptunk, jól éreztük magunkat.


 


 

2022. július 28. Matyórózsák oltása

Eljött az idő, hogy a tavasszal Szőregről hozott és elültetett rózsaalanyokat beoltsuk a Matyórózsával, szemzéssel. Volt oltásban gyakorlott is köztünk. Reméljük, sok sok Matyórózsa lesz és ezeket a rózsákat ki tudjuk ültetni városunk parkjaiba.


 


 

2022. július 25. Találka a "birtokon"

A nyáron, régen volt már együtt a kertbarát csapat. A nyáron a locsolás be volt osztva. Minden héten más más három tagunk locsolt és időnként kapálta a veteményest és a virágágyásokat. Ezért volt a régi együttlét. A mai nap délutánján főztünk, iszogattunk, jókat beszélgettünk. Egyszóval, jól éreztük magunkat együtt.


 


 

2022. július 23. Fák locsolása a városi temetőben

Május elejétől, szinte nem volt eső ezen a vidéken. A városi temetőben a Városgazdálkodási Vállalat két éve ültetett díszfákat. Ezek a szegény fák már nagyon sínylődtek a szárazságtól. Egy lakos hívta fel a figyelmünket és kért meg bennünket, hogy mentsük meg a fákat. Szombat délután 18 órakor találkoztunk egy jó páran, locsolókannákkal, vedrekkel felszerelkezve a temetőben. Alaposan meglocsoltuk a kisfákat. Jövő szombaton is találkozunk és folytatjuk a locsolást.


 


2022. július 21-én  tagjaink egy részével elmentünk kirándulni

Felültünk a vonatra és elmentünk Budapestre a Zwack Unicumba. Tárlatvezetéssel végigjártuk a nemes ital gyári útját. Bemutatták az unicumba kerülő gyógynövények egy részét, amiket a világ több pontjáról szállítanak, voltunk a pincében, ahol hatalmas tölgyfahordókban érlelik a nedűt. Itt, a pincében kóstolgattuk a jelenleg a kereskedelemben kapható négy féle unicumot.

Délután elmentünk a Városligetbe, a Néprajzi Múzeumba. A sok szépséges tárgyak mellett, kerestük a matyó népművészetet.

Nagyon szép, tartalmas kirándulás volt. Jóléreztük magunkat.

 


 

2022. július 2. 2022 év Matyóföld Tortája bemutatása  a nagyközönségnek

A május 7-én megtartott Matyóföld Tortája verseny győztes tortájával kínáltuk a látogatókat a Város Napján, a Táncpajtában. 200 szeletet süttettünk a Rozmaring cukrászdával. A tortaverseny nyertese, Juhász Cintia Dominika mutatta be a Varázslatos pisztácia fantázia nevű győztes tortáját. A közönségnek is nagyon tetszett, nagyon finom volt.

Köszönjük a Rozmaring cukrászdának, hogy megsütötte a tulajdonos receptje alapján ezt a nagyon finom tortát.


 


 

2022. június 30. Megint Erzsébet tábor a katolikus iskolásoknak

Ismét gyereksereg lepte el a "birtokunkat". Most az elsős és másodikosoknak tartottunk előadásokat a kerti hasznos rovarokról, a városunkat ivóvízzel ellátó kácsi forrásvízről, a gyógynövényekről, a matyórózsa, matyó tulipán rajzolásáról, festéséről és a matyóföldön is hagyományos herőce készítéséről. A gyermekek nagy odafigyelléssel hallgatták az előadásokat, ügyesen készítették, gyúrták a herőce tésztáját, amit tagjaink kisütöttek és megkínálták a gyerekeket, akik jó ízűen el is fogyasztották.2022. június 27. Előadás a parajdi sóról

Pintérné Csató Erzsébet a Székelysó Kuckó tulajdonosa tartott érdekes előadást a parajdi só jótékony hatásairól. Bemutatta az étkezési sót, fürdősót, sómécsest, sólámpát, levendulás sópárnát és még sok sok parajdi sóból készült terméket. Elmagyarázta használatukat, egészségre gyakorolt hatásait. Érdemes volt megfogadni tanácsait.


 


 

2022. június 26. Múzeumok Éjszakája

Mint minden évben, most is ellátogattunk városunk múzeumaiba.

A Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban találkoztunk. Szétnéztünk, jókat beszélgettünk, sok ismerőssel találkoztunk, ettünk, ittunk. Elmentünk a Matyó Múzeumba is, ahol előadást hallgattunk a múzeumnak jelenleg helyet adó valamikori Korona Szállóról. Este még volt időnk, volt aki a Városi Galériába ment, Takács István templom festő rajzait, festményeit megnézni, volt aki a Rendezvény Központba ment a volt Jézus Szíve templom múltbeli képeit, kiállítási anyagait megnézni.2022. június 23. Erzsébet tábor a "birtokon"

A helyi Katolikus Iskola alsó, harmadikos, negyedikes  tagozatainak,  tartottunk előadásokat az ivóvízről (tudni kell, hogy a kácsi forrásvíz, amiből 24 település között Mezőkövesd is innen kapja az ivóvizet, az ország harmadik legjobb ivóvize), a gyógynövényekről, a matyó minták rajzolásáról, a tájjellegű herőce sütemény készítéséről, kertünk hasznos rovarjairól. A gyermekek nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásainkat, ügyesen rajzolták, festették a matyórózsákat, tulipánokat, ügyesen gyúrták a herőce tésztáját. A kisült herőcéket jó étvággyal ették.

Tartalmas nap volt. Jól érezték magukat a gyermekek is meg mi egyesületi tagok is.


 


 

2022. június 20. Megbeszélés

A nyári programokat beszéltük át a tagsággal.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!