BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Kerti ötletek, tippek

Lassan eljön a tavasz. Kezdődik a kerti bográcsozások, grillezések, sütések ideje. Amennyiben a kertben van helyünk, könnyedén elkészíthetjük az alábbi kerti asztalt. (Ötletmozaik)

Kerti asztal betonból és fából

Az építőanyag-kereskedésekben nagy forma- és méretválasztékban kaphatók beton idomdarabok. A székeknek és asztaloknak például masszív betongyűrűkből készíthetünk nagyon stabil lábazatot: megbízhatóan tartják a deszkákból összeállított rusztikus asztallapot vagy ülőkét akkor is, ha az a gyűrű átmérőjénél lényegesen nagyobb. Kör alakú helyett tetszésünk szerint készíthetünk ovális vagy ívelt asztallapokat is.

A kész asztalt először kenjük le alapozóval, majd annak száradása után időjárásálló kültéri fedőfestékkel. Ha jónak látjuk, a betonlábazatot is színezhetjük: szürkeségét fehér vagy más színű homlokzatfestékkel lehet eltüntetni.

1. lépés

Tegyük a helyére betongyűrűt: a nehéz idomdarabot legkönnyebben teherbíró szállítóeszközzel (pl. egy erős zsákhordó taligával) vagy görgetve lehet a helyszínre juttatni.

2. lépés

Az asztallap erős deszkákból készül. A képen az élük mentén már egymás mellé illesztett deszkák láthatók. A kört zsinór, csavar és ceruza segítségével rajzolhatjuk meg.

 

3. lépés

Az asztallapot egy keresztben elhelyezett deszka tartja össze. Ezt csavarokkal rögzítsük. Az asztallap ugyan időjárásálló festékbevonatot kap, de azért használjunk rozsdamentes acélcsavarokat.

4. lépés

Az asztallap kör alakját szúrófűrésszel vágjuk ki. Munkaasztalnak magát a betonlábazatot használhatjuk. Az egyes deszkákat jól fogjuk meg, nehogy fűrészelés közben kitörjenek.

5. lépés

Ha azt akarjuk, hogy az asztallap szilárdan üljön a betonlábazaton, akkor még további keresztmerevítőkkel kell megerősítenünk. Erre a célra ugyanolyan deszkák alkalmasak, mint a felső, látható felülethez.

6. lépés

A vágott felületeket fűrészelés után smirglizzük le, nehogy a szálkák sérülést okozzanak. Emellett a festék is lényegesen könnyebben felhordható, ha a fát előzetesen megcsiszoltuk.

7. lépés

Az asztallapot betongyűrűhöz csavarozása előtt szorosan üssünk be a gyűrű két fala közé egy zárólécdarabot. Fontos, hogy szilárdan üljön a helyén, különben billegni fog az asztallap.

8. lépés

Az asztallap biztonságos helyén marasztalását a betonba beütött dűbelek biztosítják. A furatok a gyűrű falának közepére kerüljenek, nehogy a beton letöredezzen.

9. lépés

A gyűrűbe szorított fa kiegészítésére a betongyűrű felső szegélyére két hosszabb zárlécet is felerősíthetünk. Így azonban az asztallap magassága a lécek vastagságával megnövekszik.

10. lépés

A párnafák (tartófa) felerősítése után felszerelhetjük az asztallapot. Fúrócsavarozóval és kereszthornyos csavarokkal ez könnyen elvégezhető.

 

forrás: www.otletmozaik.hu

 


 

Madáritató készítése

 

 

Hogyan készítsünk egyszerű madárfürdőt - madáritatót
Ha szereted a madarakat és élvezed a jelenlétüket a kertedben, gondoskodnod kell arról, hogy legyen egy hely, ahol inni és fürdeni tudnak.
Amire szükségünk lesz a madárfürdő elkészítésénél:
- homok
- egy vödör víz
- gumikesztyű
- műanyag szemetes zsák
- előre bekevert cement (barkács áruházban kapható)
- öntőmintának egy jó nagy levél
Az elkészítése:
Öntsünk egy műanyag szemetes zsákra egy vödör homokot, és igazgassuk el domború formára. Amekkora halmot alakítunk ki, olyan mély lesz a madárfürdőnk, épp ezért ne legyen túlságosan mély, 2-5 cm elég. Takarjuk le a homokot a másik szemeteszsákkal.
Keressünk egy szép, nagy szabályos, gazdagon erezett levelet. A napraforgó szív alakú levele erre tökéletesen megfelel. Ne legyen lukacsos, szakadt, rágott. Vágjuk le, és a színével lefelé fektessük a fóliával takart homokkupacra.

A cementet keverjük be az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel , húzzunk gumikesztyűt, és kupacokban pakoljuk a levélre. Formáljuk a betont a levél alakjának megfelelően. Ha a madárfürdőt a fára szeretnénk majd felfüggeszteni, akkor 3-4 pálcát állítsunk bele a betonba, a levél szélére, amin majd fel tudjuk függeszteni.

Miután gondosan megformáltuk a betont, hagyjuk száradni legalább 2 napon keresztül. Teljes száradás után távolítsuk el a mintának használt levelet. Ha nem akar lejönni a betonról, használjunk körömkefét az eltávolítására.

Forrás: www.probalkozas.lapunk.hu

 

A következő virágtartó oszlopokat, egyik klubtársunk,

Kristonné Farkas Andrea

készítette ytong falazó anyagból.


Kerti grillező építése

Aligha van olyan ember, aki ne szeretne valódi tűzön sütni-főzni és a szabadban étkezni, mondjuk egy szép nyári estén. Az itt bemutatott grillezővel kiválthatjuk a billegő kis grillezőállványokat. Megépítése előtt érdemes végigpróbálni, hol is volna a legmegfelelőbb helye, és a kiválasztott ponto(ko)n mozgatható grillezővel próbasütést végezni, felmérve a szelet, a belógó faágakat, illetve a kerti bútortól való távolságot (utóbbi ne legyen túl nagy). Arra is figyeljünk oda, hogy építményünk viszonylag súlyos, úgyhogy vagy már meglévő alapra, pl. teraszra építsük, vagy masszív alapot kell készítenünk számára.

Az első téglasornál tartsunk 1 cm-es fugákat.

A második téglasornál az első sorhoz képest a fugákat toljuk el fél téglányit.

A hetedik téglasornál ugrassunk ki kissé néhány téglát, amelyek majd a rostély alatti parázstároló vaslapot tartják.

A kilencedik téglasornál a középső három téglát habarcstáskákkal (ha van rajtuk ilyen) lefelé helyezzük el a kémény lezárásaként.

A 26,5 cm sugarú rétegelt lemez ívsablon felépítése: ellenőrizzük, hogy a két 53×26,5×0,6 cm-es oldallap pontosan fedésben legyen egymással; a kilenc távtartót 30 mm-es szögekkel erősítsük oda.

A grillező oldalnézete: a 10 cm vastag betonalapot 15 cm vastag, tömörített zúzottkő alapra öntve készítsük el.

A grillező szerkezeti felépítése:
a két-két 50×50×3 cm-es betonlapot szimmetrikusan helyezzük el kétoldalt.
Az építés alatt sablonnal támasszuk alá a boltívet.
A széles fugákat díszítésképpen töltsük ki kis kerámialap-darabokkal.
Néhány téglát meg kell faragnunk, hogy illeszkedjen a boltívhez.
A téglasorok által közrefogott belső üregeket töltsük ki téglatörmelékkel, habarccsal és zúzottkővel a 8. téglasor magasságáig.
A 200×100 cm-es alapterületű, 10 cm vastag betonalap ugyanekkora méretű, 15 cm vastag zúzottkő alapon áll.

Az építés menete, lépésről, lépésre:

1. Ha alapot kell készítenünk, ássunk hozzá 25 cm mély alapgödröt, öntsünk bele zúzottkövet és tömörítsük 15 cm vastagságúra, majd erre öntsünk 10 cm vastag betont. Rajzoljuk körbe a grillező helyét, először habarcs nélkül rakjuk ki az első téglasort, és ellenőrizzük, elfér-e a rostély meg a tálca.

2. Ha a meglévő alap lejt, az első téglasor alatti habarcsággyal kiegyenlíthetjük a szintkülönbséget. Rakjuk le az első téglasort. Legyen kellően tömör alatta a habarcságy! A téglákat addig igazgassuk (és mérjük vízmértékkel) míg vízszintesek nem lesznek. A téglák pontosan 90 fokban találkozzanak.

3. Folytassuk az építést a következő, majd a rákövetkező téglasorral. A fugákat minden sor esetében toljuk el, és folyamatosan ellenőrizzük, hogy a sor függőleges és vízszintes-e. A vízmértékkel azt is ellenőrizzük, hogy a sarkok derékszögűek legyenek. A fugákat a habarcs megkötése előtt tisztogassuk ki.

4. A hetedik sornál négy tégla a rajz szerint kissé lógjon ki a falsíkból (a szemben levő 2-2 tégla szimmetrikusan nyúljon ki). A kiálló téglák legyenek egy magasságban! Ellenőrizzük, hogy a vastálca befér-e a helyére. Közben folyamatosan tölthetjük a tégla- és habarcstörmeléket az üregekbe.

5. Folytassuk a sorok rakását, és a kilencedik sor lerakásakor ugrasszuk ki a falsíkból a rostélyt alátámasztó téglákat. Ellenőrizzük, hogy a rostély befér-e a helyére és vízszintesen áll-e. A grillező üregét alulról zárjuk le három téglával, a rajz szerint. Készítsük el az ívsablont.

6. Két-két téglával támasszuk alá a sablont, és próbáljuk rá az ívet alkotó téglákat kis paladarabokkal kiékelve. Az egyik, majd a másik oldalról kezdve kezdjük el kivenni és habarccsal végleg a helyükre építeni őket úgy, hogy tengelyük az ív középpontja felé nézzen. A középső téglát a végén építsük a helyére.

7. Töltsük fel a falban levő üregeket a rajzon megadott magasságig, majd építsük tovább a sorokat úgy, hogy az ív melletti téglasorok legyenek vízszintesek és egy magasságban. Az ív hézagaiba pl. tetőcserép-darabokból rakhatunk mintát. Fugázzunk ki minden rést és azonnal tisztázzuk a fugákat.

8. Fejezzük be a kémény építését. Ellenőrizzük a betonlapok illeszkedését és vízszintességét, majd ágyazzuk őket egy centiméter vastag habarcsrétegbe. Még egyszer tisztázzuk a fugákat. A grillező használatba vételével várjunk néhány napot, különben a nagy hő túl gyorsan kiszáríthatja a habarcsot.

forrás:www.otletmozaik.hu

Jó munkát, jó étvágyat.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!