BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hasznos rovarok a kertben

Katicabogár

Életmód: Legtöbb fajtájuk ragadozó, lisztharmat gombákra specializálódott. Rézsűkben, kőrakásokban, elhalt fákban, fűhalmokban és tetők alatt telelnek át.

Hasznuk: Mind a kifejlett bogarak, mind pedig lárváik igen hasznosan pusztítják a levéltetveket, szövőatkákat és pajzstetveket. Az ausztrál katicabogarat üvegházakban alkalmazzák a gubacstetvek és a Hosszúfarkú kósza pajzstetvek ellen. A sárga, amerikai 22-pontos katicabogár a lisztharmat gombákat eszi.

Futrinkák

Életmód: Általában éjjel aktívak, nappal repedésekben, kövek között, fákban, avarban vagy mélyedésekben húzzák meg magukat.

Hasznuk: A bogarak testsúlyuk akár háromszorosát is képesek elfogyasztani a táplálkozásuk során. A zsákmányállatok (valamint azok lárvái és petéi) között a legkülönbözőbb hernyók, csigák, drótférgek, cserebogárpajor, krumplibogár stb. találhatók; a futrinkák lárvái szintén ragadozó életmódot folytatnak.

Fürkészdarazsak

Életmód: A kifejlett fürkészdarazsak virágporral és mézharmattal táplálkoznak. Élettérként kertre, erdők peremterületére, mezsgyékre vagy olyan területekre van szükségük, ahol ernyősvirágú növények találhatók, továbbá menedékként csalán áll rendelkezésükre. Avarban, moha között, fakéregben vagy fűhalmokban telel át.

Hasznuk: Lárvái parazitaként a gazdaállatokba fúródnak (lepkelárvák, levéldarazsak, légy- és bogárlárvák), amelyeket belülről falnak fel. A saját tenyésztésű fürkészdarazsakat üvegházakban és szobanövényeknél alkalmazzák levéltetvek, gubacstetvek és aknázó legyek ellen. Egyetlen fürkészdarázs nőstény 200-1000 tetübe rakhat tojásokat.

Zengőlegyek

Életmód: A kifejlett egyedeknek virágnektárra, pollenre és mézharmatra van szükségük. Petéit levéltetű kolóniák közelében rakja le. A vak lárvák szájszerszámukkal nyársalják fel a levéltetveket, majd kiszívják azokat.

Hasznuk: A zengőlegyek lárvái számos növénynedvszívó kártevőn fontos ellenfelei. Egyetlen lárva két hét alatt akár 700 levéltetvet képes elfogyasztani.

Fátyolka

Életmód: Fagymentes helyeken telel át, a nőstények néhány száz petét raknak le (vékony fonalakon lógva) a levéltetvek kolóniái közelében. A lárvák levéltetveket, atkákat, tripszet és kabócákat fogyasztanak, majd 2-3 hét után bebábozódnak. Évente akár 3 generációjuk lehet.

Hasznuk: Egyetlen lárva egy nap alatt akár 50 levéltetvet, óránként 50 takácsatkát is képes elfogyasztani. Lárváit a növénynedvszívó rovarok ellen tenyésztik.

Szentjánosbogár

Életmód: Életterei az erdőszélek, parkok, bokrok és parlagos területek. A kifejlett rovarok csak 2-4 hetet élnek, és nem táplálkoznak. A világítás a szentjánosbogarak párzási szándékát jelzi.

Hasznuk: A szentjánosbogarak lárvái mérgező harapással ölik meg a csigákat. Zsákmányukat rejtekhelyükre vonszolják, és ott fogyasztják el.

Méhek

Házi méh

Posz méh

A méhek jelentősége a virágok, növények életében sok ember számára nem ismert. Pedig sok növény, virág és gyümölcsfajta a méhek nélkül kihalásra lenne itélve. Szerencsére az érdekek kölcsönösek. A növények ellátják a méheket a napi szükséges táplálékkal, azaz nektárral és virágporral. A virágoknak pedig szükségük van a méhekre, hogy megtermékenyüljenek és gyümölcsöt teremjenek. Egyszerűen nem lennének meg egymás nélkül. Egy egész életen át tartó szerelem!Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!