BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

2010.07.11-én meghívást kaptunk Dr. Kapusi Imre erdőmérnök erdejébe és kertjébe. A kiránduláson a Matyó Kertbarátok Klubja tagjain kívül, részt vett Pető Istvánné a Mezőkövesdi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnök asszonya és Kovács István, gépészmérnök, aki szintén a Városvédő Egyesület tagja, aki már oly sokat segített a Kavicsos tó fásításában. Ausztráliából, ahol él, különböző fajtájú fákat hozott, amik ezt az éghajlatot bírják.

Imre bácsi Püspökladányban dolgozott, mint erdőmérnök. Már ott elkezdte a szárazságtűrő fafajták kutatását, szaporítását. Több fafajta nemesítésében vett részt, pl. az Interamerikai nemes nyár.

A Rubiniapseudoacacia L. (Fehér akác) Imre bácsi nemesítette és szabadalmaztatta.

2000 évben jött nyugdíjba, akkor költözött feleségével együtt Kácsra. Mint mondja, nagyon megszerette a környéket, végleg itt telepedtek le. Ezt az erdőt, még nyugdíjba vonulása előtt 1990-ben kezdte betelepíteni különböző fajokkal.

Vendéglátónk, Dr. Kapusi Imre erdőmérnök Úr.

10 órára értünk a Tibolddaróc és Kács település között elterülő 71 000 m2-es erdőbe. Imre bácsi a kapuban várt bennünket. Beálltunk autóinkkal, az ízlésesen terméskőből kikövezett „parkolóba”. A parkolót azért tettem macskaköröm jelzésbe, mivel ez a bizonyos parkoló rész, hamarosan, postakocsi megálló lesz. A lóistálló, melyben a váltó lovak pihennek és a megálló épület alapja már készen áll. A felépítmény épül rá, nemsokára.

A megérkezésünk

Az említett megálló mellett egy nagy halastó is lesz, ami már félig-meddig készen áll.

Az erdő, családi vállalkozásként üzemel.
Fő vállalkozás, a szárazságtűrő erdei fafajok kiválasztása, termesztése és ezen fajok magtermesztése.
Másik profilja a vállalkozásnak, az erdei gyümölcsök fenntartása. Egyre kevesebb létezik már lomberdeinkben. Ezeket a vitaminokban gazdag, ízes fajtákat szeretné a lakosság körében terjeszteni, és visszavarázsolni konyháinkba, kamráinkba. Nagyon finom lekvárok, szörpök készülnek ezekből a gyümölcsökből.
Harmadik profil, a fásszárú gyógynövények nevelése, melyek nagyon sok betegség kialakulását és nagyon sok betegség gyógyulását segítik elő (a klubélet oldalunkon részletesebben).

Az Imre bácsi által telepített erdőt Arborétumnak nyilvánítják.

Az erdei kirándulásunk tervezett útvonala kb. 800 m. Hamarosan GPS rendszer működik. A látogató kap egy ilyen műszert és amelyik fánál, bokornál megáll, azokról a műszeren keresztül tájékozódhat.

Sétánk első állomása a halastó

 

Mellette található az Emlékpark, ahová egykori és jelenlegi munkatársai, barátai fákat ültettek, melyek emléktáblákat is kaptak.

Közvetlenül mellette terül el a 9 éves akácos erdő, melyet az eltelt évek alatt szaporított.

Ez a faj, Amerikából származik. A Francia gyarmatosítók hozták be Európába az 1600-as években. Európában, nálunk, Magyarországon van a legtöbb akác erdő. Több hasznú fa. Virágporából a méhek, kiváló mézet készítenek, emellett, a feldolgozott faanyag, akár 1000 évig is eltart.

Bemutatásra került a Homoktövis, mint gyógynövény. Az ezüstfafélék családjába tartozik.

Termése bővelkedik C-vitaminban, de megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".

Douglas fenyő ültetvény

 

 Ezüstfenyő fajták

 

Az Ezüstfenyő szárazságtűrő faj. A következő képen a bal oldali fa magról nevelt, míg a jobb oldali Ezüstfenyő oltvány. Az oltványról tudni kell, hogy amennyiben csúcshajtást oltanak az alanyba, úgy szép, terebélyes, egyenes fa lesz, míg az oldalhajtás oltásánál, kicsit extrém, érdekes alakú fákat kapunk.

Következő kép, Magyar nemesítésű Ezüstfenyő. A neve Edit

Szerb Lucfenyő, gyönyörű kék tobozokkal

 Séta közben a lányok, asszonyok virágkoszorúkat fontak maguknak és a kicsiknek

 

Amerre a szem ellát, formagazdagságban bővelkedő, sok-sok fajta Boróka

Som is található az erdejében. Tél végi sárga virágdísze miatt a parkokba is egyre többet ültetik. Igen értékes gyümölcs. Kiváló lekvár készíthető belőle. Régebben a házikertekben gyakori növény volt, ma már sajnos háttérbe szorult

 

Hosszű sorokban szebbnél szebb Ciprusok sorakoznak.

Egy kis pihenő, a domb oldalában épült ház melletti hintán, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szemközti völgyre és Kács településre.

A ház alatti pincénél megpihentünk egy kicsit. Jól esett a pince hűvös levegője, kint a szabadban tűzött a nap.

A garázs ajtóra, ötletesen fel volt rajzolva az egész erdő, darabra minden egyes fa és bokor fajokként, színekkel megkülönböztetve.

 

Itt a hűvösön, beszélgetés közben, Kovács Pista bácsi, meglepetésként előhúzott tarsolyából egy Mamutfenyő csemetét. Átnyújtotta Dr. Kapusi Imrének, hogy ezzel a fajjal is gazdagítsa gyűjteményét.

A kirándulás még nem fejeződött be, mert elhívott bennünket Kácsra a kertjébe. Csodálatos kertet találtunk. Teraszos formában, három szintre tagozódik. A felső teraszon színpompás örökzöldek, lejjebb az örökzöldek mellett már évelő virágok is vannak, a lakás szintjén, már többségben vannak a virágzó egynyári és éveló növények. Csodálatosak a Fuksziák. Kihagytam a felsorolásból egy szintet, ez pedig a lakóház szint alatti rész, ami fűves tér körül örökzöld növényekkel. A kertet, a feleségével együtt rendezték be.

Beszéljenek a képek. (a képek, az oldal alján, a Képgalériában megtekinthetők)

Egy kis pihenő az árnyékban

A kertlátogatás végén egy üdítő mentás bodzaszörp és természetesen egy kis pihenés.

Imre bácsi felesége megosztotta velünk jól bevált bodza üdítőjének receptjét:

10-12 liter víz, 1 kg cukor, 1 marék bodza (szárítva és frissen is megfelel), 2 egész citrom belekarikázva, ízlés szerint citromsó. Az 1 kg cukorból 15 dkg-ot elveszünk, amit másnap karamelizálunk és hozzáadjuk a teljes mennyiséghez. Palackonként rakunk bele mentaleveleket.

Köszönjük Imre bácsi a csodálatos kirándulást, az erdő és a kert bemutatását. Újra gazdagabban tértünk haza.Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!