BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
2021. július 23. Pöttyös tábor

Árvai-Simonyi Ágika által szervezett Pöttyös tábor gyermekei jöttek el a "birtokunkra". Virágokat ültettek be a szebbnél szebb, ötletesen elkészített "cserepekbe". Aranyosak, ügyesek voltak. Vidáman töltötték el, azt a közel másfél órát.


 


2021. július 22. Emlékfák ültetése

Két tavaly elhunyt barátunknak, tagunknak ültettünk két Perzsa fát, a Kavicsos tó- és Szabadidőparkban. Egyik barátunk, tagtársunk, Kiss József, egy helyi vállalkozó, a Kiss és Tsa Kft. ügyvezetője volt, aki sokat segített egyesületünkön, ötleteivel, hozzáállásával, támogatásával. A másik barátunk Barczi István városunk főkertésze volt. Kertészettel kapcsolatos kérésünknek mindig eleget tett, mindenben segítőkész volt. A fák mellé emléktáblákat is elhelyeztünk.

Az emlékfák ültetésén részt vett mind a két család, a régi barátok és a kertbarát tagok. Dr. Török László a Jézus Szíve templomunk plébánosa búcsúzott az elhunytaktól és áldotta meg a fákat.

Nagyon fognak hiányozni mind a ketten.2021. július 22. Hajdúböszörményi kertbarátok fogadása

Bogácson kirándultak a böszörményi kertbarátok. Pár napot töltöttek itt. Szerdán megnézték Mezőkövesden a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot, majd sétáltak egy rövid időt a Hadas városrészben. Csütörtök délutánra meghívtuk őket egy kis evészetre, ivászatra, egy jó beszélgetésre. Jó pár éve ismerjük már egymást. Mai napig örömmel találkozunk, beszélgetünk együtt. Nagyon jó hangulatban telt el a délután, este nyolc óra körül búcsúztunk el egymástól.2021. július 19. A "birtokon" egy kis kerti munka

Hiába nem esik az eső, a gaz nő. A virágágyásokat tettük rendbe, a Kavicsos tó- és Szabadidőparkban pedig két kedves tagunknak emlékéül fogunk ültetni fákat, aminek a gödröket kiástuk.


 


 

2021. július 10-11. Szakmai kirándulást szerveztünk a Zemplénben

Végre már, másfél év után, újra együtt lehetett kis csapatunk. Most, Zemplén környékére mentünk kirándulni. Első állomásunk Pálháza volt, ahol kisvasúttal felmentünk a Kőkapu megállóig. Bő fél órát vonatoztunk, szebbnél szebb tájakon. Kőkapunál kirándultunk. A buszunk feljött, majd elmentünk a Füzérradványba, a Károlyi Kastélyba. Megnéztük a csodálatos angolkertet. Az idegenvezetőnk elmondott mindent. A Hollóházi Porcelángyárba is ellátogattunk. Késő délután Hercegkúton megálltunk a Götz Pincészetnél. Lementünk a pincébe, ahol öt féle jó tokai bort mutattak be nekünk. Kissé vidám hangulatba jöttünk fel. A szállásunk is Hercegkúton volt.

Másnap, Széphalmon a Kazinczy Ferenc Emlékparkban kezdtünk, ami egyben a Magyar Nyelv Múzeuma is. Idegenvezetéssel végigjártuk a múzeumot és a parkot is. A hazafelé úton megálltunk a Megyer-hegyi Tengerszemnél. A buszunk a lenti parkolóig vitt, onnan felfelé, mésfél kilométer volt az út. Aki nem szeretett volna felmenni a hegyre, busszal bement Sárospatakra, ahol megnézte a várat, a református és a katolikus templomot.

Nagyon tartalmas, szép kirándulás volt.

 


 

2021. július 8. Tyúkvágás a "birtokon"

Vettünk 20 db tyúkot. Nyolc a közösbe, amiből majd jót főzünk. A többit, aki jelentkezett rá, hazavitte. Jó hangulatban telt el ez a délelőtt is a nagy eperfa alatt, ami jó hűvöset adott ebben a nyári melegben.


 


2021. július 7. Acsád Márk Rosarium

Régi vágyunk már, hogy valamivel hozzájáruljunk a matyóság értékeihez. Négy éve döntöttük el, hogy nemesíttetünk egy rózsát, aminek az lesz a neve, Matyó rózsa.

Elmentünk Acsádra, a Márk Rosariumba. Egy csodás, gyönyörű rózsakertbe léptünk, ahol Pócs Margitka, a rózsakert ügyvezetője fogadott bennünket és járta végig velünk ezt a csodaszép kertet. 1050 fajta rózsa van, melyből 710 a Márk Gergely által nemesített rózsa.

Most sikerült elérnünk, hogy egy híres nemesítő, Márk Gergely rózsáiból kiválaszthattuk azt, aminek a hivatalos neve a Matyó rózsa lesz. A jog, hogy a matyóságé legyen, még folyamatban van.

Csoda szép nap volt. Nagyon szépen köszönjük kedves Margitka a szívélyes fogadtatást, a rózsák bemutatását, az egész ott töltött időt.

Mindenkinek ajánljuk, érdemes ellátogatni a rózsakertbe.

 


 

2021. július 3. Tortabemutató a nagyközönségnek

A 2021. Matyóföld Tortája verseny győztes tortájának a bemutatását tartottuk a nagyközönségnek, július 3-án, a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban. A város, Családi Napot tartott, gyermekeknek, felnőtteknek. Ennek egyik programja volt a tortabemutató. A Rozmaring Cukrászda által sütött 200 darab 2021. év Matyóföld Tortája, hamar elfogyott.


 


 

2021. június 28. Vidám felvonulás

A Matyó Népművészeti Egyesület 30 éves évfordulójukra, nagyon sok féle műsorral készültek. A program egyik része volt, a Vidám felvonulás, melyet Mezőkövesden, a Mátyás király úton (Fő utca) tartottak. A felvonulásnak, a sok népitáncos mellett mi is részese voltunk. Mivel kertbarátok vagyunk, így a virágokhoz, gyümölcsökhöz kellett felöltöznünk. Volt köztünk, virágárus lány, piacra menő, gyümölcskosarat cipelő vén asszony, kapával kertbe igyekvő földműves, madárijesztő, meg még sok egyéb jelmezbe beöltözött kertbarát tagunk. Öröm volt látni, hogy a felnőttek, mennyire át tudnak menni "gyermekbe". Sokan az unokákat is beöltöztettük és együtt mentünk végig a felvonuláson, nótázással, a nagyközönség előtt.


 


2021. június 27. Óvodai fűszerkert

A László Károly úti óvodának vittünk fűszernövényeket melyeket el is ültettünk. A gyermekekkel gondozzák együtt az óvónénik. A citromfűből, mentából készítenek a gyermekeknek frissítő italokat.

 


 

2021. Június 23. Borsófejtés kalákában

A városi kertészetben, melyben zöldségeket, gyümölcsöket termelnek, a helyi iskolák és idős otthonok ellátására, a meleg napi hőmérséklet miatt egyszerre érett be a sok borsó. Besegítettünk a borsófejtésben. Beültünk a nagy eperfa alá, az árnyékba. A borsófejtés közben, jókat beszélgettünk, nevetgéltünk. Jól éreztük magunkat.


 


 

2021. Június 19. Matyóföld tortája verseny

A tavalyi évben sajnos a pandémia miatt a 2020. évi Matyóföld Tortája verseny elmaradt. Az idén, márciusban szerettük volna megtartani, de a vírus miatt csak most tudtuk megrendezni.

2021. Matyóföld Tortája verseny győztese, Kiss Julianna, Áfonyás álom tortája. A vándorserleg őt illeti meg. Gratulálunk!


 


2021. Június 19. Hajdúböszörmény 45.

Évekkel ezelőtt ismerkedtünk meg a hajdúböszörményi Tessedik Sámuel Kertbarát Körrel. Egy igazán kedves, szimpatikus kertbarát csapat. Évek óta tartjuk a kapcsolatot. Most ünnepelték a 45 éves évfordulójukat, melyre mi is kaptunk meghívást. Két tagunk vett részt az ünnepségen.

 


 

2021. június 15. Kertészkedés az iskolában

A Mezőkövesdi Általános Iskola kérte meg egyesületünket, hogy a kialakított kis betonelemekbe ültessünk virágokat. 70 betonelem volt, amit fel kellett vidítani virágokkal. Úgy gondoltuk mindannyiunknak van többféle sziklakerti növénye. Ezeket a növényeket időnként ritkítani kell, mivel túl nőnek, így bőven tudtunk hozni. A növények beszerzésébe még Ignácz Józsi barátunk is besegített 4-5 tálca virággal. Jó minőségű termőföldet sikerült szereznünk, melyet belapátoltunk az edényzetekbe, majd beültettük az egészet. Alaposan meglocsoltuk. Jól néz ki a kis parkosítás. A további locsolást vállalta az iskola. 

2021. június 10. Teremtésvédelmi és Öko nap

A mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola alsós diákjait fogadtuk délelőtt. Több állomás is volt a gyerekeknek. A Bükki Nemzeti Park természetőrei az erdei élővilágot mutatták be játékosan, volt gyurmázás, ügyességi játék. Mi kertbarátok a magaságyás előnyeit, a komposztálás hasznosságát, előnyeit, a lekvárfőzés fortélyait, a matyóhímzést a sablonálást és a pandémia miatt, pontosan egy hónapot csúszó Madarak és Fák napja alkalmából vetítéssel egybekötött madarak és fák fontosságát mutattuk be.

Jól érezte magát mindenki, gyerekek is, mi is. Reméljük sok minden megmaradt bennük a természet és környezet védelmével kapcsolatban.


 


 

2021. június 6. Készülődés az Öko napra

A Szent István Katolikus Általános Iskola alsó tagozati osztályai Öko napot tartanak a "birtokon" június 10-én. Rendben volt a terület, de még egy kicsit kertészkedtünk.


 

 

 


 

2021. június 4. Komposztáló készítés

Hogy bemutató kert legyen valamikor, komposztálót is kellett készíteni. Egyszerűen régi raklapokból raktuk össze. Kettőt egymás mellé. Egyik az előző évi lesz, a másik a friss idei.


 


 

2021. június 1. Udvarrendezés a "birtokon".

Öt napja nyírtuk a füvet, de a sok eső miatt, megint kellett. Jól érezte magát a csapat.


 


 

2021. május 25. "Birtok" kertrendezés

Sok eső esett májusban. Nőtt a gaz, nőtt a fű. Füvet nyírtunk, gyomláltunk, rendbe tettük a portát.


 


 

2021. Május 17. "Birtok" takarítás

Mint már írtuk, na meg tudja mindenki, akinek kertje van, szinte minden nap van valami kis munka. Így volt ez a mai nap is. Kertrendezés, gyomlálás, fűnyírás, stb, a végén egy jó kajálás, vidám beszélgetés.


 


 

2021. Május 11. Magaságyás befejezése

Tejesen feltöltöttük a magaságyást. Hozunk bele paradicsom, paprika, zeller, karalábé és még egy-két zöldségnövényt. A képen, Kubinyi Józsi kertbarátunk, aki a magaságyás készítés filmen volt a "rendező, narrátor".


 


 

2021. május 5. Kertrendezés, takarítás

Ha már van közös területünk, amit egymásközt "birtoknak" hívunk, van munka minden hétre. Így volt ez ma is. takarítottunk, gyomláltunk füvet nyírtunk, folytattuk a magaságyás hátramaradt munkáit.

 


2021.április 30. Majális a birtokon

 

Összejött a kis csapat. A lányok takarították a házat, kívül belül, mi, fiúk meg rendeztük az udvart. A munka végén állítottunk egy májusfát, elvégre másnap május 1.


 


 

2021. április 20. Fák átültetése

Az önkormányzattól kapott területre gyümölcsfákat telepítettünk. A gyümölcsös a bemutató kert egy része lesz.


 


 

2021. április 10. Magaságyás készítés

Az előző év őszén elkészítettük a magaságyás fa szerkezetét. A mai nap feltöltöttük. Az egész ágyást téglákra állítottuk. A legaljára vízáteresztő geofóliát tettünk, amire kb 20 cm apró gallyak kerültek. A következő réteg kb 20 cm vastagan lekaszált fű, lomblevelek, majd istállótrágya került a tetejére. A trágya fölé 20 cm vastagan kerti föld, amire még rostált kerti földet is tettünk. A legfelső réteg komposztföld, virágföld keveréke.

Nem jutottunk a feltöltés végére, majd folytatjuk. Filmet is készítettünk, Kubinyi Józsi barátunk magyarázta a magaságyás készítés fortélyait a filmen.


 


 

2021. április 3. Tojásfa állítás

Mivel a pandémia miatt a Matyó Húsvét elmaradt, szerettünk volna valami húsvéttal kapcsolatos díszt felállítani. A Kavicsos tó - és Szabadidőparkban, a tó melletti stégre felállítottunk egy tojásfát. Matyó és egyéb festett tojásokkal díszítettük. A város lakossága is tett rá sok hímes tojást.

168259211_3766501416730385_2330265412785996445_n.jpg (470×705)

 


2021. március 20. Rózsák rendbetétele

A Trianoni emlékmű köré (jelenleg még ideiglenes emlékmű), az ősszel elültetett Márk Gergely által nemesített Trianon rózsákat tettük rendbe. Megmetszettük, mulcsoztuk.

162729124_174563531026640_7145987421153311191_n.jpg (470×352)

 


2021. március 6. Rózsametszés

Sajnos, a pandémia miatt nem tudtunk találkozni, Első találkozásunk, az egyesületünk által 2011 évben ültetett 100 db rózsa metszése a Matyó Múzeum előtti parkban.

158044910_2803483706536131_6612573523991873119_n.jpg (470×352)

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!