BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Dézsásnövények


Citrus

Annak idején edényes növényként ékeskedtek Schönbrunnban, Pozsonyban, a Budai Várpalotában, sőt az Esterházy- vagy a Grassalkovich-kastély oranzsáriumában is.Egyet-kettőt azonban nekünk is érdemes dédelgetnünk.

Valamennyi citrusféle örökzöld cserje vagy kis fácska. A kemény tapintású, bőrszerű levelek hónaljában (citrom), vagy a kis, virágzati hajtásokon (narancs) nyílnak erősen illatozó, fehér és vajszínű virágaik, amelyek ékszerként világítanak a fényes, mélyzöld levelek között.
A Citrus-nemzetségnek rendkívül sok megjelenési formája és hibrid fajtája ismert. Szerencsére, vannak közöttük olyanok is, amelyek jól viselik a mi éghajlatunkat. Gondozásuk az átlagosnál kicsivel több figyelmet kíván, de a termésektől színes növények kárpótolnak bennünket a fáradságért.

A régi egyiptomiak által kitrifának nevezett citrom (Citrus limon) szabadban és lakásban egyaránt nevelhető edényben. Nyáron, a kertben vagy a teraszon tartott növényt óvjuk a tűző napsütéstől, a széltől. Rendszeresen öntözzük, de kis adagokkal, s lehetőleg lágy vízzel. Fűtetlen (fagymentes) vagy alig fűtött helyen teleljen. Ilyenkor éppen csak annyi vizet kapjon, hogy a talaj ne száradjon ki. Levelei két-három évente cserélődnek. Ne ijedjünk meg tehát, ha a teleltetés alatt nagy részük megsárgul és leesik, hiszen nyáron újak fejlődnek helyettük.

Az egész évben szobában tartott fácskák a téli pihenés idején a lakás leghűvösebb részére kerüljenek. A fűtött szobában ugyanis kihajtanak, s a fényhiány miatt megnyúlt, csúnya vízhajtások fejlődnek ki rajtuk. Készüljünk fel rá, hogy a fát négy-öt évenként át kell ültetnünk. Közömbös vagy kissé savanyú kémhatású föld (Florasca B, Bioland B) és humuszos kerti föld fele-fele arányú keverékében fejlődik szépen. Nyáron kéthetente tápoldatozzuk.

Az első években a harmadik-negyedik levél fölött csípjük vissza az új hajtásokat. Ezzel a beavatkozással elősegítjük, hogy mielőbb virágzó fácska legyen belőle. Általában a negyedik elágazáson nyílnak majd az illatos virágok, tavasszal vagy nyár elején. Élvezetes időtöltés, ráadásul biztosabb lesz a termés kialakulása is, ha a beporzást mi magunk végezzük el oly módon, hogy a virágport - ecset segítségével - a bibére dörzsöljük. A tavaszi megporzásból fejlődő termések februárban-márciusban érnek meg a meleg helyen telelő növényen. Hideg telelés esetén késő tavasszal vagy nyár elején sárgul meg a gyümölcs.

A keletről érkezett, csodásan illatozó narancs (Citrus sinensis) egy időben elhomályosította a citrom népszerűségét. Kétségtelen, hogy alacsony törzsével, gömb vagy lapított gömb alakú koronájával, fűszeres illatú virágaival és világító terméseivel mutatósabb, egzotikusabb, mint a citrom. A két növény nevelési és teleltetési igényei azonban megegyeznek. A különbség mindössze annyi, hogy a narancs kevesebb vizet és több fényt kíván, mint a citrom, továbbá jobban tűri a hideget is. Általában tavasszal virágzik, a meleg helyen áttelelt növények pedig már télen szirmot bontanak. A beporzást a narancsfákon is elvégezhetjük.

Különlegesen szép dísznövény a savanyú mandarin (Citrus mitis). A bájos, törpe növekedésű fácska folyamatosan nyíló virágaiból apró termések fejlődnek. A szárazságot, a telet és a meszesebb talajt is jobban tűri előző két társánál.

Ritkaság, de az egzotikus növények termesztőinél valószínűleg kapható a kumquat (Fortunella marginata), a törpenarancs, amely a citrusfélék közeli rokona. Kisebb termetű, rusztikusabb megjelenésű a narancsnál. Napos teraszokon látványos dísz lehet. Hengeres formájú, mindössze 2-4 centiméteres termései pedig pikánsak, zamatosak.

Citrusfélék teleltetése

A meleg, nedves szubtrópus örökzöld növényei a citrom, a narancs, a mandarin a grépfrút. Dél-Ázsiából kerültek fokozatosan a meditterán tájakra, így hozzánk is. A régi falusi házaknál eredményesen teleltették a becsben tartott növényt a fűtetlen, úgynevezett földes szobában a parányi ablak mellett.
A citrusfélék a téli nyugalom időszakában is fokozott figyelmet igényelnekA gyakorlati tapasztalatok, ezek a növények a hideg viszonyok között telelnek a legmegfelelőbben. Fűtött helyiségekbe csak akkor rakjuk őket, ha a fény és a páratartalom elegendő számukra. Ha ezek közül valamelyik is hiányzik, a növény feléli tápanyagait, lombja lehullik, és a fiatal, be nem érett ágrészek elhalnak. Lehetőleg kerüljük a meleg teleltetést. A növény legyen távol sugárzó hőtől, fűtőtesttől. Tegyük a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára.
Teleltetés előtt, bvozsgáljuk meg a növényekl egészségi állapotát. A citrusféléket leggyakrabban a viaszos citrompajzstetű – Planococcus citri – károsítja, a nőstény 4 mm hosszú és 2,8 mm széles. Teste ovális, rózsaszínű vagy zöldes. A test körül 18 pár viaszszál található. Kártétele szembetűnő, mézharmat kibocsátásával nemcsak a leveleket, hanem a bútort is szennyezi. Évente öt nemzedéke is kifejlődik, így a növényeken egész évben megtalálható.
A dísznövények másik legveszedelmesebb, legnehezebben leküzdhető kártevője az oleanderpajzstetű – Aspidiotus nerii –, a nőstény pajzsa 1,9–2,8 mm átmérőjű, kerek, fehér színű, teste a pajzs alatt citromsárga. Leginkább az olajfa, az oleander, a pálmafélék fertőződnek, de a citrusfélék is a gyakori tápnövényei közé tartoznak.
A pajzstetvek elleni védekezés nehezen oldható meg különösen a lakásokban. A kártevőket elsősorban a levelek fonákján találhatjuk meg. A fertőzött növényekről a pajzsokat puha kefével kell, illetve lehet ledörzsölni, esetleg vizes vattával (nagyon jó, a káli szappanos lemosás). Az erősen fertőzött részeket, ágakat távolítsuk el, metsszük le. Utána vazelinolaj, növényi olaj vagy etilalkoholos növénykivonat tartalmú készítményekkel rendszeresen végzett permetezéssel az elszaporodást meg tudjuk akadályozni. Az ilyen esetben a helyiségben minden növényt legjobb kezelésben részesíteni az esetleges fertőzések megakadályozása végett. A legjobb azonban a fertőzés megszűnéséig külön helyiségben tartani őket.
Teleltetésre legalkalmasabb a lakás fűtetlen helyisége, mint például a veranda vagy a beépített nem fűtött balkonok, ahol a hőmérséklet soha nincs fagypont alatt, és szükség szerint szabályozható is. A citrusfélék kitűnően telelnek minimális öntözés mellett 1–5 °C-on, az asszimilációs minimum alatt.
A citrusfélék érdekes sajátossága, hogy 1–5 °C hőmérsékleten, kevés fényben, 70% körüli relatív páratartalom mellett teljes fiziológiai nyugalomban vannak télen. Ebben az állapotban mintegy „megdermedve” telelnek, lombozatuk üde, egészséges marad.
Havonta kis vízadaggal öntözzük őket, ügyeljünk arra, hogy a termesztőedényekben a föld csaknem száraz legyen. Túlöntözve megtámadhatja a gyökérgolyva (Agrobacterium tumafafaciens), és előfordulhat, hogy teljesen tönkreteszi őket.
A teleltetés során a növények lombozatuk egynegyedét is elhullajtják. A nyugalmi időszak kezdetén a növény csökkenti lombját, és elöregedett leveleit lehullatja. Ez természetes folyamat. A levelek 2-3 évig élnek, majd megsárgulnak és lehullanak.
Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növények a kataláz enzim hatására növekedni kezdenek. Ezután szoktassuk őket fokozatosan a fényhez és a meleghez, így a növekedés mellett lassan virágzásra is számíthatunk a vegetáció alatt.

 


 

Bougainvillea (Murvafürt)

Európában a mediterrán éghajlatú országok házfalain gyakran díszlik. Természetes élőhelyén áprilistól októberig virágzik, de nem virága, hanem elszíneződő fellevelei fő ékei, melyek nagy tömegben és élénk színekben virítanak. A fellevelek lehetnek lilák, pirosak, rózsaszínek, narancssárgák, sárgák, vagy fehérek, melyek közül az apró sárga kis virágai kikandikálnak.

Nálunk napos szélvédett helyen edénybe ültethető növény, télen 8-10 °C-os helyiségben átteleltethető. A huzatot nehezen viseli. Nyáron bőven, télen ritkábban locsoljuk, csak a kiszáradás ellen óvjuk. (Ha a murvafürt kevés virágot hoz, locsolóvíz megvonásával serkenthetjük ékesebb formára).

Növényeinket 2-3 évenként ültessük át, általános virágföldbe, ilyenkor kíméletesen metsszük is vissza. Idősebb növényeket kössük támasztékhoz. Lehetőleg lágy vízzel locsoljuk, és hetente tápoldatozzuk.

Szaporítható fejdugványozással, de elég nehezen gyökeresedik. Kártevői a pajzstetvek, ellenük nikotin-vagy csalánlé permetével védekezünk.

A Murvafürtök színpompás jelenségek, teraszainkra, balkonjainkra csodálatos mediterrán hangulatot varázsolnak.

Murvafürt teleltetése

Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is.
Vigyázzunk arra, hogy +6 - +7 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet ne érje a növényeket és a hőmérséklet viszonylag állandó legyen.
Teleltetés közben, ha a hőmérséklet az említett +7°C körüli, akkor a levelei is túlélik a téli időszakot, a növényen maradnak.
A bougainvillea földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, - alig nedves állapot a legmegfelelőbb.

 


 

Kefevirág


A kefevirág nevet nyilván körkörösen álló porzószálainak tömege után kapta, amely üvegmosó kefére emlékeztet. Sziromlevelei jelentéktelenek, a porzószálak azonban színesek, leggyakrabban vörösek, de vannak többek közt fehér, sárga, rózsaszín, lila színű fajok is. Mérsékelt éghajlatunk alatt késő tavasszal-koranyáron virágzik. Októberben előfordulhat másodvirágzás is. Toktermésének rekeszeiben apró magok fejlődnek, amelyek gyakran csak a növény pusztulása után nyílnak fel, lehetővé téve, hogy a magvak elszóródjanak. Sokszor előfordul, hogy teljesen beágyazódnak a növekedés közben egyre vastagodó szárba. Legtöbb fajuk bokor méretű, de vannak fácskává növő fajok is.

Ausztrália felfedezője, Cook kapitány ennek a cserjének a leveleiből főzetett magának és legénységének teát, amikor az eredeti teafűből kifogyott hosszú tengeri bolyongásai során Ausztráliában. A 18. század végén nagy érdeklődést tanúsítottak a botanikusok a növény iránt. Első példányait Kelet-Ausztrália partjainál gyűjtötte be Joseph Banks és Daniel Solander. 1788-ra már 3 további fajjal gazdagodott a botanikusok gyűjteménye: a C.citrinus, C.linearis and C.salignus, mindhármat Sydney környékén találták. Josephin császárnő udvarában, Malmaisonban már az 1800-as években megtalálható, ahová valószínűleg Leschenault és Labillardiere francia botanikusok révén került.

Bár sokszor minden gondozás nélkül is életben maradnak, ilyenkor kevés virágot fejlesztenek, és satnyák lesznek. Eredeti élőhelyük ismeretében nem mond újat, hogy főleg száraz időszakokban rendszeres, ha lehet esővizes, öntözést igényelnek. Virágzásukhoz pedig a napfény nélkülözhetetlen. Sikeres nevelésükhöz elengedhetetlen a metszés, a megfelelő növényvédelem és a tápanyag visszapótlás. Nyáron a szabadban tarthatjuk őket, télen azonban 6-8 fokos verandán tartsuk, és óvatosan öntözzük, éppen annyira, hogy a földlabda ki ne száradjon.

Ajánlott a virágok elnyílása után az ágvégeket visszacsípni. Ez segíti a következő évi bokrosodást, és a virágképződést. Ez alól kivételt képeznek a lecsüngő ágú, bókoló fajok, amelyek metszéssel elvesztenék természetes formájukat.

Természetes ellenségeik a levéldarázs lárvák, amelyek tömeges előfordulásuk miatt gyorsan kárt tehetnek a lombozatban. Egyes fajok a szövőlepke hernyója tehet kárt. Leghatékonyabban úgy védekezhetünk ellenük, ha kézzel vagy vízsugárral eltávolítjuk a lárvákat a növényről. Előfordulhat pajzstetű is a növényen, amelyet gyakran a többszöri lemosás sem távolíthat el. Ilyenkor az olajos lemosás eredményre vezethet.

Meghálálják a hetenkénti tápoldatozást. Szaporíthatók dugványozással vagy magról is.

A magról történő szaporításhoz gyűjtsük be a magvakat, tároljuk 2-3 napig meleg száraz, levegős helyen. A tokok felnyílása után gyűjtsük össze a magvakat. Figyelem, csak egy évnél idősebb termések használhatók. A magvakat évenként elszóró fajták esetében a felnyíló tokokból gyűjthetjük össze a magvakat. A csíráztatást ajánlott vízzel feltöltött alátétbe helyezett lyukas edényben végezni, ez biztosítja, hogy a magvak ne száradjanak ki. A magvak csírázásához a fajtól függően 15-30 napra van szükség. Négy-öt évbe is beletelik, míg a magról nevelt növény virágozni kezd.

A virágzás utáni metszéssel nyert nyesedékből nyárok készíthetünk dugványokat. Homokkal kevert tőzeges földben néhány hónap alatt gyökeret fejlesztenek. Az így nyert növények már a következő évben virágzanak.

 


 

LEANDER

Magyarországon jelenleg a leander (nerium oleander) az egyik legkedveltebb dézsás növény. A könnyű nevelhetősége, és a viszonylagosan egyszerű szaporíthatósága révén könnyen elterjedt hazánkban és elmondható, hogy ebből a növényből a kertészeti árudák, a faiskolák, és a barkácsáruházak kertészeti részlegei is jelentős készleteket forgalmaznak a fő vegetációs időszakban.

A leanderen több betegség is előfordulhat, viszont mindezek közül a legfélelmetesebb az ún. leanderrák, vagy olajfarák néven ismert betegség, amely egy ill. több baktériumfaj (pl. Pseudomonas savastanoi) fertőzése következtében lép fel a növényen, és kb. 6-8 hónap alatt teljesen elterjed a növény szervezetében a szakirodalom szerint. Eddigi ismereteink szerint nincs ellene semmilyen tökéletesen biztos ellenszer, védekezési lehetőség. A szakma a beteg egyedek azonnali megsemmisítését tartja fontosnak, nehogy tovább terjedjen a gyógyíthatatlan betegség.

Ha van beteg növényünk, akkor ne adjunk hajtásokat az egészséges növényeinkről sem másoknak, mert nem tudhatjuk, hogy a baktérium benne van e a még egészségesnek látszó növényben vagy sem....

A terjedése még pontosan nem tisztázott, de az biztos, hogy a baktérium a locsolással, az esőcseppekkel, a szétspriccelő vizzel is továbbterjedhet. A beporzást végző rovarok is terjeszthetik....de mi magunk is a kezünkkel és a metszőollóval is. Nagyon fontos a leanderek metszése után a láng fölötti fertőtlenítés!!!! Ezt minden leander metszése után tegyük meg, nehogy egyikről átvigyük a másikra a bacit!Metszés után javasolt réztartalmú szerrel történő permetezés is.

forrás: http://www.leander.eoldal.hu/cikkek/leander/leanderrak-beteg-pseudomonas

 

2007

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

A leander az egyik legismertebb hazai mediterrán dísznövényünk, amely akár másfél méter magasra is megnőhet, és szinte egész nyáron át virágzik. Több színben is találkozhatunk vele, fehér, piros, rózsaszín ciklámen, sőt már sárga színben is kapható. Évről évre elkápráztat minket gyönyörű virágával, de csak akkor, ha megfelelő gondoskodást és ápolást kap. A téli álomból felébredve sokan még áprilisban kiteszik a napra a növényt.

Első lépésként vizsgáljuk meg a földjét és a cserepét. A leánder nagyon sok tápanyagot vesz fel a virágzás idején, így őszre a földje szinte teljesen kifogy a szükséges ásványi anyagokból. Ha két éve már nem volt a növény átültetve tavasszal az első dolgunk legyen a friss föld és nagyobb cserép vétele és cseréje.

Ha kész vagyunk az átültetéssel, az első friss hajtásokat, amikor elérik, a 10 cm nagyságot metsszük vissza a felére. Ez azért fontos, hogy ne megnyúlt hajtásokat kapjunk, hanem szép tömör dús növényt. Ha a hőmérséklet kint eléri, a 15 fokos nappali meleget már kitehetjük kedvencünket a kertbe vagy a teraszra ám érdemes először árnyékos helyet keresni számára, mert a tavaszi napsugár apró barna foltokat okozhat, vagyis égési sérülést a növényen.

Az április épp elég a leandernek hogy gyökerével benője az új cserepet, hajtásai elinduljanak a tavaszi fejlődés útján és hozzászokjon a meleg erős napsütéshez. Májusra növényünk megedződik, megerősödik, és lassan virágzásnak is indul. Ekkor már kitehetjük a napos részre, hiszen mediterrán növényként imádja a meleget.

Májustól már érdemes rendszeresen öntözni a kinti hőmérsékletnek megfelelően, mert a pangó vizet és a túl nedves földet nem kedveli, de a kiszáradás sem tesz jót. Hetente egyszer kezdjünk el adagolni tápoldatot, így biztosítva az egyenlő és folyamatos virágzást. Erre a célra a virágzó dísznövények tápoldat a legjobb.

A leander a levéltetvek egyik kedvelt célpontja már tavasszal ellepik a friss hajtásokat. Ez ellen a legegyszerűbb védekezés, ha pár gerezd fokhagymát ledugunk a cserépbe, vagy csalánlevet készítünk és lepermetezzük tavasszal a növényt, de egy megelőző permetezés is jól jöhet, még mielőtt megindul a növény fejlődése bármilyen rovarölő szerrel.

A leander nagyon szépen mutat szoliter növényként, de akár több cseréppel is tehetünk egymás mellé a teraszra vagy a kertbe. Szaporítani hajtásdugványról tudjuk ősszel vagy tavasszal.

Ha valódi mediterrán hangulatra vágyunk kertünkbe, a leandereket tegyük szép teracotta kerámia edényekbe, tegyünk mellé hibiszkuszt, és néhány cserép fűszernövényt, pl. levendulát és rozmaringot.

www.kertvarázsmagazin.hu

 


 

ANGYALTROMBITA / DÍSZMASZLAG


A legszebb dézsás növények közé tartozik, de gondos ápolást igényel. Néhány hét alatt akár 2 méter magas, terebélyes és egyenletes bokorrá fejlődhet, amely bőségesen virágzik. A trombita alakú virágok elérhetik a 30 centiméteres nagyságot. Szakaszosan virágzik, júliustól, igen bőségesen. A fehér virágú, erős illatú fajok mellett vannak sárgán, narancssárgán, rózsaszínűen és ritkán halványkéken virágzó maszlagfajok is.
Évente újabb fajták jelennek meg, a telt virágú is sok köztük. Nagyon gyorsan és dúsan növekszik, könnyen nevelhetünk belőle koronás fácskát. Nagy, nehéz dézsába ültessük, és erős támrúdhoz kössük ki, hogy a súlyos koronát a szél ne döntse föl.
Származási hely: Dél-Amerika
Termőhely: Napos, félárnyékos, széltől védett helyet kíván.
Talaj: 1/3 komposzt, 1/3 agyagos kerti föld és 1/3 tőzeg keverékébe vagy egységföldbe - amihez tartós hatású trágyát kevertünk - ültessük.
Víz: Kánikulában naponta kétszer, egyébként naponta egyszer kapjon vizet. Trágyázás: Hetente egyszer, összetett trágyával. Átültetés: Minden tavasszal. Nagyon jót tesz a maszlagnak, ha nyáron kiültetjük a kertbe.
Betegségek, kártevők: Levéltetvek és takácsatka. Gyakran figyelhetünk meg nagy lyukakat a levélen, amit hernyók vagy levélpoloskák rágtak ki. Ha a teleltetőben túl nedvesen tartjuk, talajgombák támadhatják meg.
Teleltetés: Mielőtt a teleltetőbe kerül, vágjuk erősen vissza. Sötét, hűvös - max. 15 °C - helyen tartsuk, keveset öntözzük. A nedvesség gyökér- és szárrothadást okozhat. Amennyiben télikertben teleltetjük, tavasszal is visszavághatjuk. Feltétlenül szükséges, hogy visszavágjuk, mert a növény csak az egyéves hajtásokon virágzik.
Jó tanács: Tavasszal, az átültetéskor a gyökereket kissé visszavághatjuk, ez serkenti a növekedést.
Vigyázat: Az egész növény mérgező!

 


 

Encián - Solanum rantonettii

http://4.bp.blogspot.com/_MAfqp7XN2sg/SLMhzWJZdDI/AAAAAAAABPw/g6UpCP7c4wE/s400/K%C3%A9k+enci%C3%A1n+2.jpg

Sötétzöld levelű örökzöld cserje, szétterülő szirmú, bíborlila virágokkal. Nevelhetjük fának, vagy bokornak egyaránt. Minél jobban metsszük, annál dúsabb lesz, és annál többet virágzik. Alacsony hőigényű növény, 1-2 °C-on áttelel.

 


 

Kínai selyemkóró

A kínai leander másnéven selyembokor (selyemkoró) (Asclepias curassavica) évelő kis bokor, a trópusokról származik. Feltűnően élénkszínű piros-sárga virágfürtjeivel díszít. Sokan leandernek nézik, ahhoz hasonló levele miatt. Nyáron kertbe kiültethető, de tartható cserépben vagy dézsában is. Télen 10-15°C-on, világos pincében átteleltethető. Magjait januárban ültesse el laza szerkezetű földbe, tartsa meleg 20-25°C-os helyen, ilyen melegben indul a csirázás és tud gyökeresedni a növény.

 


 

 

A fűszerillatú kasszia (Cassia corymbosa)


A júliustól októberig virágzó kasszia, vagy más néven szenna fűszeres illatú, gazdagon virágzó balkonnövény, amely sok napsütést igényel.
A Pillangósvirágúak családjába tartozó kasszia, vagy más néven szenna fűszeres illatú, gazdagon virágzó cserje.

Aranysárga virágai a hajtáscsúcsokon képződnek. Ezt a dézsásnövényt, ha fagymentes téli kertbe helyezzük júliustól következő év márciusáig virágozhat.Ültetéséhez az általános virágföld megfelel.

Tápanyagigényes növény, májustól augusztusig hetente lássuk el komplex műtrágyával. Tavasszal kell metszeni, de nem igényel erőteljes visszavágást.

KASSZIA (Cassia corymbosa)A kasszia hőigénye:
Teljes napsütést igényel. Télen 5-10 ˚C-os helyen tartsuk.

Fényigénye:
Minél több fény éri, annál gazdagabban virágzik.

Vízigénye:
Bőségesen öntözzük, különösen forró napokon. Téli hónapokban csak kevés vizet igényel.

A kasszia betegségei:
Teleltetés előtt fontos, hogy száraz legyen a talaja, mert gyökérrothadás léphet fel.

Kártevői:
Levéltetvek, dohánymolytetű károsíthatja.

Szaporítás:
Félfás dugványokkal illetve áprilisi magvetéssel szaporítják.

 

Saját tapasztalatom, hogy a cassia egész évben magról vethető. Januári vetésből származó cassiám már eléri a 15 cm-es nagyságot, most két és fél hónapos a magoncom.
A dugványozás is sikeres egy kis gyökereztető por segítségével és üvegbúra használatával.

Ólomvirág (Plumbago auriculata)

A Dél-Afrikából származó ólomvirág kecses formájú, szép füzérvirágzatú növény. Égszínkék virágait júniustól októberig megcsodálhatjuk.

A Dél-Afrikából származó ólomvirág virágfüzérei júniustól októberig nyílnak.

Virágai égszínkékek. Kúszó cserje, de metszéssel, támaszték mellet fácskává nevelhető. Tartsuk szélvédett helyen, mert ágai törékenyek. Jó vízgazdálkodású talajt igényel. Virágai az enyves csészéjük miatt nem tudnak lehullani, ezért le kell őket csípni. Októberben hajtásait vágjuk vissza a felére.

Az ólomvirág gondozása

Hőigény:ÓLOMVIRÁG (Plumbago auriculata)
Nyáron tegyük ki a növényt az erkélyre. Télen 4-8 °C-os fagymentes helyen tartsuk.

Fényigény:
Világos, napos helyet kedvel.

Vízigény:
Május augusztus között bőven kell öntözni, és hetente tápoldatozni. Október és április között szinte szárazon kell tartani, ne is tápoldatozzuk.

Kártevők:
Levéltevek károsíthatják, különösen a fiatal hajtásokat.

Szaporítása:
Áprilistól júliusig félfás dugványokkal szaporítható.

édenkert.hu

 


 

 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!