BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Balkonnövények

 

Tavaszi virágláda beültetése

http://www.youtube.com/v/wxKodjMdizA&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3">www.probalkozas.lapunk.hu

Amire szükségünk lesz:


■ Nagy virágláda
■ Komposzt és virágföld keveréke
■ 4 tulipán hagyma, 2 kankalin
■ Örökzöldek
■ 2 borostyán
■ 2 kakukkfű
■ Kúszó-futó növények
A virágláda beültetésnél a lombozatnak lesz jelentős szerepe, hisz a hagymások elvirágzása után, a színe lomb továbbra is dekoratív és látványos marad. Bátran kombináljuk a sárga, a zöld a kék örökzöldek és fűszerek színét a futó növényekkel kiegészítve.

■ Beültetés ideje:
Szeptember - október

■ Elkészítéshez szükséges idő:
20 perc

■ A virágláda alját töltsük meg cserépdarabokkal, sóderrel, hogy a vízelvezetésről gondoskodjunk. Töltsük meg félig jó minőségű föld-komposzt keverékkel.


■ A tulipán hagymákat 2-2 darabot a virágláda két oldalára tegyük, középre egy felfelé törő habitusú örökzöldet helyezzünk. A tulipánok elé színben harmonizáló primulát helyezzünk el. Két oldalra és középre futó borostyánt, kúszó kecskerágót stb. ültessünk be.

■ Helyezzük el a többi növényt is, majd töltsük fel a ládát földdel. Kicsit nyomkodjuk le a földet, hogy a gyökérzet mindenhol érintkezzen a talajjal. Alaposan locsoljuk be, és hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség elfolyhasson. A későbbiek során, mivel örökzöldeket is felhasználtunk, a rendszeres nedvességről kell gondoskodnunk. Tavasszal műtrágyával pótoljuk a tápanyagot. Elvirágzás után, az összeállításunkat szedjük ki, és a ládát ültessük be egynyári növényekkel.

Forrás:

Május a virágládában

 

 

Lássuk csak, melyik virág milyen gondozást igényel!

• A csüngõszegfû – megfelelõ ápolás mellett – éveken át díszítheti balkonládáinkat. Az árnyékot nem kedveli, a keleti és nyugati fekvésû helyet jobban szereti, mint a tûzõ napot. Télire vigye fagymentes, hûvös és világos helyre.

• A sétányrózsa (Lantana) a balkonládában is nagyon jól érzi magát. Fejlõdéséhez sok napsütés és meleg szükséges. A jó földet és a növekedési idõszakban havonta egyszer adott mûtrágyát bõséges virágzással hálálja meg. A fagyot nem tûri. Világos, 4-12 °C-os helyiségben teleltethetõ. Nevelhetjük dézsában is, de ágyásba is kiültethetjük. A sétányrózsa cserje, így magas törzsû fácskát is nevelhetünk belõle.

• A muskátlinak és a petúniának a fejlõdéshez tápanyagban gazdag, középkötött talaj kell. A két növény a tápanyagban gazdag, nem túl laza, komposzttal dúsított földet kedveli. Alaptrágyázásként, illetve tartalék tápanyagként szaruforgácsot és csontlisztet keverjünk a talajba. 1 liter földhöz adjunk 3-4 g-ot.

• A fukszia és a begónia a legalkalmasabb balkonládás növények a félárnyékos-árnyékos helyekre. Mindkettõbõl van felfelé törõ növekedésû és csüngõ fajta. Olyan helyeken is nagyon mutatós, ahol más virágos növényeket már nem nevelhetünk. Ha a balkonládákat fuksziával vagy begóniával akarjuk beültetni, legjobb talajuk a lombföld, komposztföld és tõzeg 2:2:1 arányú keveréke.

• Az erkélyrácsok befuttatására a sarkantyúka és a serleglonc (Cobaea scandens) alkalmasak. Csak akkor képesek a rácsozatot gyorsan benõni, ha jól fejlett földlabdás növényeket ültet. A sarkantyúkának van bokrosan növõ alakja is. Ezt már május elsõ harmadában kivetheti a balkonládába. Ha kései fagyok lépnének fel a kelés után, a fiatal növényeket újságpapírral takarja le.

• A napos helyekre mindenekelõtt a muskátli és a petúnia ültethetõ. Ezek csak ott fejlõdnek szépen. A petúnia viszont nem viseli el a huzatot.

• A déli fekvésû ablakokban lévõ szobanövényeket délben árnyékolja. A legtöbb kaktuszon kívül csak néhány szobanövény viseli el a tûzõ napsütést. Ha máshova nem tudjuk tenni õket, akkor gondoskodjunk árnyékolásukról. Erre legalkalmasabbak az olyan sötétítõk, amelyeket borús idõben elhúzhatunk.

• Ha nagyobb felületet szeretne befuttatni, ültessen tûzbabot (Phaseolus). A fiatal hüvelyeket, még inkább a kifejtett szemeket zöldségként is felhasználhatja. A tûzbabot május közepén közvetlenül a ládába vesse, kettõs sorba. Sortávolságnak elegendõ a 10 cm. A soron belül a babot 5-6 cm-re vesse, így elég sûrûn futja be majd a rácsozatot.

• A vízzel permetezéshez – meleg idõben – az összes szobanövényt kivihetjük a szabadba, olyan helyre ahol nem éri õket közvetlenül a nap, és nem huzatos. Csak addig hagyjuk kint õket, amíg a víz a növényekrõl lecsepeg. Sokkal hatékonyabb, ha az egész növényt vízzel lepermetezzük, mintha csak a leveleket mosnánk le. Ha kicsik a növényeink, akkor erre a célra a fürdõkád is megfelel. A víz viszont langyos legyen!


A muskátli gondozása

http://www.youtube.com/watch?v=CygSzFdz0vc&feature=player_detailpage

A muskátli a legkedveltebb erkélynövény, melyet egyszerű kezelhetősége miatt szívesen tartanak a balkonokon vagy a teraszokon. Tetszetős, dekoratív növény, ami kezdettől fogva a ház és a kert díszéül szolgál.

Az első dolog ami nagy körültekintést igényel, az egészséges növény beszerzése.

A második fontos szempont amit érdemes átgondolni, az elhelyezés. A muskátli szubtrópusi származású növény, így igényli a sok napfényt és a meleget, de csak a félárnyékos helyen fejlődik szépen, mert gyökerei érzékenyek a nagy hőségre, hamar rothadásnak indulnak.

A harmadik figyelmet érdemlő körülmény a muskátli nevelésénél a jó levegőellátottságú, laza szerkezetű és tápanyagban gazdag talaj. Az üzletekben kaphaztó speciális muskátli földek kiválóak ebből a szempontból.

Végül pedig ahhoz, hogy a szépen fejlődő virágunkban minél tovább gyönyörködhessünk, nagyon fontos a megfelelő folyamatos gondozás.

A rendszeres tápanyag- és vízellátáson túl egyéb ápolási feladat, hogy az elszáradt lombokat és a hervadt virágokat kitörjük, a túlságosan növő hajtásokat visszacsípjük, illetve a ládákban megtapadó gyomokat eltávolítsuk.

Figyelni kell az esetlegesen megjelelnő kártevőkre és kórokozókra is, melyeknek megjelenésére a levelek foltosodása, vagy száradása hívhatja fel a figyelmünket.

Esős, hűvös nyári napokon is ellenőrizzük a muskátli ládák nedvességtartalmát, mert bár  a kertet jótékonyan áztathatja az eső, az erkélyen álló, vagy az ablakpárkányon az eresz védelmében megbúvó muskátli földje ilyenkor is kiszáradhat, ami a növény hervadásához, rosszabb esetben pusztulásához vezethet.

Fuchsia Annabel Fuchsia Marinka? Fuchsia Deep Purple Fuchsia Fuchsia
Fuksziák

A fuksziák fásodó szárú évelő növények. Hazai viszonyok között csak egy-két fajta télálló, de a növények teleltetése nem nehéz feladat. A fuksziát leginkább cserépbe, virágládába ültetve ismerjük, de egy szabadföldbe ültetett nagyobb növény az évelőágyás ritka dísze is lehet .


Fukszia eső utánA fukszia fajták száma több ezer. Talán a leginkább vonzó ebben, a növényben éppen a változatosság. A virágharangok a rózsaszín, fehér, lila, kék és piros minden elképzelhető árnyalatában és variációjában pompáznak. A virágok formája a majdnem gömbölyűtől a hosszúkásig változik. A virágzás májusban kezdődik és helyes ápolás esetén egészen az első fagyokig szakadatlanul tart.


A növekedési alak lehet csüngő és felálló típusú, a virágok mérete az egyszerűtől a többszörösen teltig változik. A fuksziák jól tűrik a metszést, alakítást. Nevelhetők bokor, vagy fácska alakúra. A csüngő típusok nagyon jól mutatnak virágládákban, ámpolnákban 
 Fürtös virágzatű fukszia
A fukszia ideális megoldás lehet félárnyékos-, árnyékos erkélyek beültetésére, mivel a többi elterjedt balkonnövénnyel szemben nem a tűző napsütést kedveli. 

A fuksziák igen hosszú életű növények, a legidősebb ma is élő tövet 1899-ben ültették. A helyesen teleltetett és gondosan ápolt növények hosszú éveken keresztül örvendeztethetik meg tulajdonosukat fáradhatatlan virágpompával.

fukszia.uw.hu

 


 

 

 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!