BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


2011.10.17-én meghívást kaptunk a Koós kertészetbe a szomszéd faluba, Szihalomba. Egy kedves házaspár fogadott bennünket. Most, hogy már ősz van, október közepe, a krizantémok színpompás sokasága foglalja el a helyet, a fóliasátrakban. Tavasszal az egynyári virágok színei kápráztatják el az idelátogató vásárlót, érdeklődőt.

A kertészet rövid bemutatását bízzuk a tulajdonosra.

Virágkertészet rövid bemutatása

A virágkertészetet Európai Unió forrásból, az UMVP keretében 2007-ben kiírt "Fiatal gazdák induló támogatása" című pályázaton sikeresen elnyert 40 000 eurós támogatásból hoztuk létre, szülőfalumban Szihalmon, a Hunyadi u. 48. szám alatt.

A virágkertészet fő profilja a dísznövényágazat, hasznosítva addigi tapasztalatom, melyet a Kompolti Kutató Intézetben szereztem. Az esztétikai élmény, amit a virágok nyújtanak az egyik legmeghatározóbb érvként nyomott a latba és ez az előny, összehasonlíthatatlanul többet ad más szakmákkal szemben.
A visszatérő vevők elégedettsége, öröme, hűsége és tevékenységünk szavakban elismerése bátorít bennünket és ösztönöz, hogy ezután is hozzuk ki a maximumot a növényeinkből és természetesen magunkból.
Saját és bérelt területen, közel 2500 négyzetméteren termesztjük a növényeinket fűtött növényházainkban.

Tavasszal egynyári virágok és balkonnövények, ősszel árvácskák, cserepes és csokros krizantémok kínálatát nyújtjuk. Dísznövény kínálatunk célja a helyi és a környező településeken élő családok lakhelyének, nyaralójának szebbé tétele, növényeink megvásárlásának lehetőségével. A családi házak, nyaralók kertjeibe, teraszaira, erkélyeire, ablakaiba kínálunk egész nyáron virágzó változatos, szép növényeket. Ajánlatunk kiterjed kertbe, virágládába és dézsába ültethető bokros és futó növényekre, illetve olyan nagyobb cserépben nevelt futónövényekre, amelyeket már csak ápolni kell, és nem igényelnek átültetést. Bő választékunkból mód nyílik települések, intézmények parkosítására.

Őszi kínálatunk tartalmaz árvácskákat valamint kis-, közepes és nagyméretű cserépben nevelt, akár szabadföldbe, dézsába kiültethető sokvirágú bokros krizantémokat.
A több éves tapasztalat alapján a nálunk vásárolt növények elrendezéséhez, gondozásához szívesen adunk útmutatást.
A megalakulás óta, a vállalkozásom fejlődése töretlen. Évről-évre egyre több megbízást kapok, forgalmam és eredményem folyamatosan növekszik.

A kertészetem az alábbi elveket vallja és követi:
- Mindenekelőtt, a megrendelők igényeit tartja szem előtt.
- Vállalt kertjeit megbízhatóan megépíti és gondozza.
- Kertjeire garanciát vállal.
- Hatékonyan és gazdaságosan szolgál.
- Képzett és tapasztalt családtagokkal dolgozom, kiváló technológiát alkalmazva.

Szolgáltatásokat jellemzi:
Felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezem, a vállalt munkákat az igényeknek megfelelő minőségben készítjük el, a szolgáltatáshoz szükséges legjobb gépek a rendelkezésünkre állnak, a megrendelő igényeihez rugalmasan alkalmazkodunk, megbízhatóak vagyunk. a feladatot határidőre elvégezzük, kedvező áron dolgozunk. Minden munkánkra garanciát vállalunk.

Szolgáltatások
- az éppen aktuális évszakban ültethető egy és kétnyári lágyszárú dísznövények termesztése, kis és nagykereskedelme.
- Kertészeti kiegészítők kiskereskedelme: balkonládák, ámpolnák, tálak, dísz kaspók,  stb, valamint virágföldek (20 l, 50 l, Általános, Muskátli)
- Megrendelés esetén, balkonládákat előre is beültetünk.
- Kiszolgálunk minden lakossági igényt, kis tételben is.
- Várjuk önkormányzatok megrendeléseit.
- Kis és nagykereskedők igényeit is ki tudjuk elégíteni.
- Virágpaletta Szövetkezet beszállítója
- Kertápolás, kertrendezés
- Parképítés

Referencia munkák:
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy közterületeken is megjelennek virágaink.
Az alábbi önkormányzatok és intézmények voltak bizalommal kertészetünk iránt:
- Füzesabony
- Besenyőtelek
- Szihalom
- Mezőszemere
- Egerfarmos
- Cserépfalu
- Szomolya
- Egerlövő
Egyik legnagyobb munkánk, Füzesabony város teljes felvirágozása. A virágágyak, a középületek balkonládáinak beültetése, illetve a csüngős növények kihelyezése is a saját növényeink felhasználásával valósult meg.

VIRÁGNAPTÁR

Február  - Árvácska, Primula, Boglárka, Százszorszép, Nefelejcs stb.
Március - Árvácska, Primula, Boglárka, Százszorszép, Nefelejcs stb.
Április  - Árvácska, Primula, Boglárka, Százszorszép, Nefelejcs stb., álló, félfutó, futó   muskátlik, egynyári virágok, balkonnövények stb.
Május  - Álló, félfutó, futó muskátlik, egynyári virágok, balkonnövények stb.
Június  - Álló, félfutó, futó muskátlik, egynyári virágok, balkonnövények stb.
Július  - Álló, félfutó, futó muskátlik, egynyári virágok, balkonnövények stb.
Augusztus - Álló, félfutó, futó muskátlik, egynyári virágok, balkonnövények stb.
Szeptember - Multiflóra és nagyvirágú cserepes krizantém, Árvácska
Október - Multiflóra és nagyvirágú cserepes krizantém, Árvácska
November - Multiflóra és nagyvirágú cserepes krizantém, Árvácska

Elérhetőség:
Koós Péter Virágkertész
3377 Szihalom, Hunyadi út 48.
Tel: 06/20/4567873

Most jöjjenek a fotók.

 Koós Péter agrármérnök, a kertészet tulajdonosa:

Állandó segítője, felesége Éva:

Egy kis tavasz a fóliában, muskátlik sokasága:

Begóniák:

Következik az ősz, a sok sok színű krizantémmal:

Bemutatásra került, a nevelésük is:

Péter vállalta, hogy a Matyó Kertbarát Egyesület közreműködésével nyílt napokon minden növénykedvelőnek bemutatja kertészetét és a termesztés technológia folyamatait.

Köszönjük Péternek és Évának, a kertészet bemutatását, a sok kérdésre a választ, a szaktanácsokat a krizantémok tartására, nevelésére.

Nagyon sok sikert, egészséget kívánunk, a kertészethez.

Önöknek, kedves olvasóink, ajánljuk ezt a kertészetet. Menjenek be bátran vásárolni, szép egészséges növényekkel térnek haza.


2011.07.11-én meghívást kaptunk Bükkzsércre, Kósik Péter kaktuszgyűjteményébe. Szívesen tettünk eleget a meghívásnak. Péter már hosszú ideje foglalkozik kedvenc növényeivel, a kaktuszokkal. Több alkalommal volt Mexikóban, ahol megfigyelhette, feltérképezhette ezeket a gyönyörű növényeket.  

Péter már várt a kapuban.

Beszéljenek a képek, ezekről a gyönyörű kaktuszokról.

A kaktuszok téli szálláshelye, Péter kedvenceivel, a Ferocactusz család egyedeivel:

Első utunk, a télikertbe vezetett ahol Péter kedvenc kaktuszait, a Ferocactus család egyedeit tartja:A magoncok:

Kaktuszok az udvaron, eladásra várva:

A kerti kút káváján, egy nagyon érdekes formájú pozsgás növény, a "Néger kéz".

Szinte kéz formát alkotnak a növény szárvégei (kaptunk belőle hajtást):

Ferocactuszok a szabadban:

Télálló kaktusz, kint a kertben (Cylindropuntia):

Szintén kiültetve a kertbe, Agave (Viktória királynő):

Tillandsiák díszlenek a faágakon:

Ez már a fólia ház. Teli szebbnél szebb kaktuszokkal. Úgy, mint a téli kertben, vagy az udvaron, szépen rendszerezve sorakoznak.

 

Magoncok a fóliában:

Ne felejtsük el megmutatni azt az embert sem, aki ezt a csodálatos gyűjteményt évek óta neveli, gondozza, szaporítja.

Ő Kósik Péter.

Péter, gratulálunk a kertészetedhez. Egészségben gazdag hosszú éveket kívánunk a kaktuszok neveléséhez.

Tisztelt olvasó, érdemes elmenni Bükkzsércre, megnézni ezt a gyönyörű kaktuszkertet.

A kirándulásból visszafelé jövet, megálltunk Cserépfaluban, házi sajtot venni. Amíg a felnőttek (lányok, asszonyok) vásároltak, a gyerekek játszottak a kutyával:

A lányok táskájában már benne vannak a finom, házi készítésű sajtok:

 

 


 

2011.05.02-án, a Városi Sportcsarnok előtt találkoztunk. Oroszlányban élő növényeket szerető házaspár – akik a Zsóry fürdőben üdülnek - is eljött a gyülekező helyre. Innen indultunk a Varjú utcába, a Bajkai kertészet megtekintésére.
Mint minden kertészetben tavasszal, itt is mindig vannak érdeklődők, vásárlók.
Bajkai Sándor, már várt bennünket. Sándor Budapesten született, mezőgazdasági végzettsége van. Az Alföldön, Kiskunhalason nevelkedett. 30 éve él Mezőkövesden. Szereti a várost, lokálpatriótának vallja magát. 7 éve foglalkozik, feleségével együtt virágkertészettel (Másik hobbyja a lovaglás. A Lovas Barátok Körét is ő alapította Mezőkövesden). Három fóliában neveli a 20-25 féle/fajta virágokat, főleg az egynyárikat. A kertészetben megtalálhatók a begónia fajták, vízifuksziák vagy más néven Pistikék, különböző színű futó fuksziák, bársonyvirágok, Kleopátra tűje, sétányrózsa, dália, havasi gyopár és még sok egynyári növény. Február közepén telepíti be a fóliába és neveli őket tavaszig, nyár elejéig.  Ősztől az árvácskák következnek. Már több éve a Bajkai kertészet adja Mezőkövesd város parkjaiba a növényeket. Krizantém termesztésével is foglalkozik. A négy évszakból, három teljesen lefoglalja őt és a feleségét. A téli időszakban sincs sok idő a pihenésre, egy kis tervezgetés és újra munkába kell állni a fóliában. A kertje is gyönyörű, rendezett. Kérdésünkre, hogy miket ültet szívesen a kertjébe, a válasz „ami a kertésznek a fóliasátorból megmarad”.Mint mondja, a szép, jó kertészetnek egy nagy titka van, a növények szeretete és a kitartás.
Növénygondozási ötleteket is kaptunk Sándortól. A már nagy cserépben megvett (függő) futó muskátlikat, petúniákat, begóniákat azonnal nem kell átültetni. Ezekben olyan tápanyagok vannak, amik három hónap alatt bomlanak el, így mire lassan vége a nyárnak a tápanyag is végleg lebomlik. Nyár végén lehet, de csak jó minőségű földbe átültetni a növényeket.
Locsolni, csak korán reggel és későn délután (18:00 – 19:00) szabad. Amikor a Nap még fent van az égen, nagyon könnyen megégeti a növényeket. Amennyiben egy nap elfelejtjük, vagy nincs időnk locsolni, semmi baj, a kicsit meghervadt virág a másnapi locsolás után teljesen helyre jön. A locsoló vízbe időnként érdemes beletenni egy kis Wuksal levéltrágyát.

Gyülekezés a kertészetben:

Kiültetésre (eladásra) és még nevelésre váró begóniák:

Az egyik fóliasátor, előtérben a tulajdonos, Bajkai Sándor.

Sándor magyarázza a virágok gondozását:

A napi locsolás bemutatása:

Sétányrózsa (Lantana camara):

Kleopátra tűje (Cleome):

A sok színes muskátli:

Margaréták:

Sziklakert növények közül a Kökörcsin:

Egy másik fólia:

Begóniák:

Fűszernövények is találhatók a kertészetben.

A bazsalikom:

Egy kis Aloe vera növényt is érdemes tartani. Sebkezelésre nagyón jó:

A harmadik fólia sátor muskátlikkal és fuksziákkal:

A fólián kívül, a hidegebbet is elviselő növények:


A Farnodi házaspár, Oroszlányból:

Ebbe a kertészetbe is érdemes látogatást tenni. Amennyiben már bemegyünk, a sok szép egészséges virágok láttán, nem jövünk el üres kézzel.

Köszönjök Bajkai Sándornak a kertészet bemutatását. Egészséget és sok sikert kívánunk, hogy még sokáig látogathassuk ezt a kertészetet.


 

 

 

2010.07.09-én látogatást tett a Matyó Kertbarátok Klub kis csapata Tardon, Juhász János kertészetében.
Nagy meglepetés ért mindannyiunkat, amikor odaértünk.
Gyönyörű egzotikus virágok fogadtak bennünket. Pálmák, Strelíciák, Asparágusok, Banánfák.

 

 

 


Szinte a trópusokon éreztük magunkat.
János, 16 éve kedvelte meg ezeket a növényeket. Szerelem első látásra, mármint a trópusi növények iránt.
Pálmafajokat kezdett szaporítani és nevelni. 210 nemzettség és 3100 pálmafaj él földünkön.
János kb. 20 fajta pálmával foglalkozik, melyeket szaporít és nevel. Vannak köztük különlegességek is.
Az egyik fóliában, Strelícia (Papagájvirág) erdő. Két fajtát nevel a Strelitzia nicolai és a Strelitzia reginae.

Sajnos ezt a növényt most kezdi felszámolni. Nagyon nagy a hőigénye, télen sokba kerül a fűtése.
Húsvét környékén virágzik, ilyenkor nem nagy keletje van a Papagájvirágnak.
Ahogy mesél róluk, látszik, hogy nagyon sajnálja őket. Egy-két tő azért megmarad.
Helyüket a Krizantémok foglalják el.
Asparagus setaceus (Fátyol aszparágus) nevelésével is foglalkozik. Ezek nem annyira hőigényesek.
Sétánk végén, mindannyian bevásároltunk. Ki pálmákat, ki Strelíciákat, ki Asparagusokat, ki minden fajtából egyet-egyet vett.

Ajánljuk mindenkinek, hogy látogassa meg ezt a gyönyörű kertészetet.

A lap alján a képgalériában metekinthető ez a csodálatos ültetvény.

Egy pár mondat a Streli neveléséről:

Az otthonunkban nevelhető összes virág közül talán a papagájvirág- másik nevén paradicsommadár-virág - a leglátványosabb.
Nagy, evezőlapát alakú levelek közül emelkednek ki a hosszú száron ülő, élénkpiros, narancssárga és kék színű, 15 cm átmérőjű, több héten át nyíló virágai.

Mint szobanövény, nagy türelmet igényel (az új növényeknél 3-4 évet kell várni az első virágzásra), amellett nagy a helyigénye is. Télen hűvös és jól megvilágított helyen kell tartani. A fejlett növényt ne ültessük át, az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép. Egy ősz-tél eleji és egy tavasz-nyár eleji virágzási periódusra számíthatunk.

Nyár elejétől a szabadba is kitehetjük, keressünk számára szélvédett, meleg fekvésű, napos helyet. Bőséges locsolást, permetezést és tápanyagutánpótlást igényel.

A papgájvirág gondozása

Hőigény:
Átlagos meleg, télen 10-15 °C.

Téli ápolás: Edényes növények teleltetése

Fényigény:
A lehető legtöbb fény, de a nyári tűző naptól védeni kell. Virágzásakor mindenképp napos ill. világos helyen kell tartanunk.

Vízigény:
Alaposan öntözzük meg, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. Télen ritkábban öntözzük. A pangó vízre gumós gyökerei kimondottan érzékenyek!

Páratartalom:
Időnként permetezzük.

Átültetés:
Csak a fiatal növényeket kell évente tavasszal átültetni. A már virágzó növények a kinőtt cserepet szeretik. Két átültetés között azért érdemes a talaj felső rétegét friss, enyhén savanyú talajjal felfrissíteni.


 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!