BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 


2016. augusztus 12-13. A békéscsabai kertbarátok meghívására elmentünk Békéssabára és Szarvasra. Békésen kezdtük a napot, a Békési Pálinka Házban, ahol végig kalauzoltak bennünket, majd megkóstoltunk több féle pálinkát. Dél körül érkeztünk Békéscsabára, ahol már vártak bennünket. Megebédeltünk, majd elmentünk egy gyümölcsösbe, ahol bemutatásra kerültek a gyümölcsfajták, a gondozásuk. Később egy hatalmas zöldségtermesztőt néztünk meg. A hatalmas terület csupa-csupa zöldség, ameddig a szem ellát. Sárgarépa, petrezselyem, különböző káposztafélék, stb. hosszú sorokban, bakháton, egy szál gyomnévény nélkül. Délután városnézés, majd vacsora, élőzene, tánc, beszélgetés. Másnap ellátogattunk régi ismerőseinkhez Békéscsaba határába, Botyánszky Misi bácsiékhoz, ahol bevásároltunk gyógy és fűszernövényekből. Nehéz volt otthagyni a kedves Botyánszky családot, de időre Szarvasra az arborétumba kellett érnünk, ahol az idegenvezető már várt bennünket és végig vitt a csodálatos parkban, majd hajókiránduláson vettünk részt a Kőrös holtágán.

Ezúton köszönjük a békéscsabaiaknak a fogadtatást, és mindent, amit értünk tettek.

Sitcz Gyuri gyümölcsöse

 

Egy kis pihenő a zöldség földek megtekintése közben

 

Szarvasi Arborétum

 


2016. augusztus 3-án mint minden évben nyársaltunk a Kavicsos tó partján. Szép számmal összejött a csapat. Tárcsán sütöttünk szalonnát, kolbászt, zöldségféléket. Voltak, aki dinnyét, őszibarackot, fügét hozott, volt aki palacsintát sütött. Jól esett a gyümölcs a sok zsíros étel után. Június 25, óta nem találkozott a csapat. Jól esett újra együtt lenni, jókat beszélgetni.


 


 

2016 június 25-én rendeztük már a VI. Lábatlantyúk főzőversenyt, a Kavicsos-tó Szabadidő Központban. Jenei Tamás a TV Paprika séfje volt a zsűri elnöke.

Nagyon meleg volt. Szinte égetett a nap is, na meg az üstük, bográcsok melege is. A nagy meleg ellenére, nagyon jó volt a hangulat, olyan családias.

A színpadon folyamatos műsor, reggel 9 órától, délután 14 óráig. Az Emődi Tehéntánc zenekar húzta a talpalávalót.

Jövőre folytatjuk.

 


 

2016 június 18-án kiránduláson voltunk, az önkormányzati busszal, 37-en Szuhafőn, Dr. Gyulai Iván ökológusnál. Ez év februárjában hívtuk meg Mezőkövesdre, hogy a permakultúráról tartson előadást. A permakultúra "az emberi élőhelyek és mezőgazdasádi rendszerek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiaifolyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg."

Dr. Gyulai Iván, elmagyarázta, természetes környezetben mutatta meg a mélymulcsos művelést. Ezután átmentünk a 14 km-re, a Szlovák határ mellett fekvő Gömörszőlősre, a fentartható falut megnézni. A busznál a település polgármester asszonya és Vígh Andrea programszervező várt bennünket. A polgármester asszonnyal sétáltunk a a faluban. Tompa Mihály emlékművénél kedtük, aki gyakran megfordult a településen. Sok szép felújított régi házat, múzeumot, valamint a templomot mutatta be polgármester asszony.

Ezután jó ebéd, majd Vígf Andrea mutatta be a megvalósult fenntartható falut.

Érdekes előadásokat hallgattunk és a valóságban is megláthattuk.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki bemutatta nekünk a két települést.

Dr Gyulai Iván ökológus kertjében, Szuhafőn:

Gömörszőlős refoermátus templom bemutatása polgármester asszony által (a képen bal oldalt):

Láss csodát! Régi, múlt század elején készült matyó terítő a templomban:2016. május 14-én csapatunk egy része részt vett Bogácson, a III. Tájak, Ízek, Hangulatok főzőversenyen. Egy kicsit kedvezőtlen volt az időjárás, de kitartottak és finom ételt készítettek. III. helyezést értek el.

A csapatunk egy része. A főszakács, Gáspárné Borika sajnos nincs a képen.

 

A csapatból négyen kerékpár túrán vettünk részt Hollandiában. Mindenkinek ajánljuk a tulipánok földjét.

https://www.google.hu/search?q=giethoorn&biw=1366&bih=650&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwi1ndiwkuTMAhWEK8AKHTf4ACEQsAQIHA

https://www.google.hu/search?q=keukenhof&biw=1366&bih=650&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjR19LQkuTMAhXII8AKHZcgBi0QsAQILw

 

https://www.google.hu/search?q=een+tropisch+paradijs+de+orchidee%C3%ABn+hoeve&biw=1366&bih=650&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwim2djOk-TMAhXBPxQKHVSPAp8QsAQILA

Mindenkinek ajánljuk

 


 

2016. május 2-án meghívott előadónk, a mindannyiunk által tisztelt, kedvelt Ignácz József, városunk főkertésze. Egyszerűen, érthetően beszél a növények neveléséről, gondozásáról, szaporításáról. Igazi kertész, akinek a munkája a hobbyja.

Most a tavaszi virágok neveléséről, szaporításáról tartott előadást. Nagyon sok ötletet mutatott be, amellyel egyszerűen szépíthetjük, "feldobhatjuk" kertünket.


2016. május 1. Mint minden évben, most is részt vettünk a Civilek Napján a Zsóry fürdőben. Zöldségfelismerés, gyümölcs-virág párosítás vetélkedőt rendeztünk.


2016. április 30-án a Mezőkövesdi piacra hívtuk meg a Kereki Kertet Békéscsabáról és a Barna és Fia Faiskolát Kecskemétről. A Kereki Kertet már sokan várták. Négy éve jó barátságban vagyunk velük, szívesen jönnek városunkba, és sok szép fűszernövényt, gyógynövényt hoznak magukkal.
A Barna és Fia Faiskolából Dr. Barna Tamás úr hozta el konténeres gyümölcsfáit. Róluk azt kell tudni, hogy már több éve foglalkoznak a nagyszüleink által termesztett, már feledésbe merülő gyümölcsfák oltásával, szaporításával. Megbeszéltük, ősszel is találkozunk itt Mezőkövesden. Akkor szabadgyökerű gyümölcsfákat hoznak.2016. április 18-án tartottuk éves közgyűlésünket. A közgyűlés a 2015 évi tevékenységünket, a pénzügyi beszámolót egyhangúan jóváhagyta. Megbeszéltük 2016 évi terveinket, pénzügyi helyzetünket. Sok programunk lesz ebben az évben is. Új tervek ettől az évtől, a Matyóföld legszebb kertjei program elindítása, melyhez Mezőkövesden kívül, Szentistván és Tard, a másik két matyó település is csatlakozott. Új programunk még a "Tour de Kertbarát", melyhez bár ki csatlakozhat. Ez egy kertnéző program, melyet csak kerékpárral lehet megtenni. Ötletek gyűjtésére, növények csere-beréjére hoztuk létre.

2016. április 4-én a gyümölcsfák oltásának bemutatására meghívott vendégünk a BESE Természetvédelmi Egyesület vezetője Török Hunor. Róluk tudni kell, hogy elkötelezett hívei a régi gyümölcsfajták megóvásának. Oltják és szaporítják ezeket az értékes gyümölcsfákat. Erre az alkalomra el jött Szűcs Gergely is, aki Kisgyőr településen már hat éve gyűjti az őshonos gyümölcsfákat Hunor az elméleti részt mondta el, Gergely pedig bemutatta az oltás trükjeit, úgy, ahogy nagyszüleink végezték. Ezek a gyümölcsfák még ma is élnek és egészséges gyümölcsöket teremnek.

Megegyeztünk, a nyáron feltérképezzük, majd beazonosítjuk városunk határában a már nem művelt gyümölcsfákat, amiből szaporítani is fogunk.


2016. március 18-án este Egerben, a Szépasszonyvölgyben bortúrán vett részt kis csapatunk, az Ostorosbor Zrt látványpincéjében. Egyik klubtagunk, Petránné Rita szervezte. Ő maga is borász, az Ostorosbor Zrt. üzemvezetője. 8-10 fajta borról elmondta, hogy kell kóstolni, milyen illatokat, ízeket kell érezni. A borok mellé bőséges paraszt tál is járt. Kellett is a borok mellé, hogy ne legyen semmi komolyabb baj. A látványpince nagyon szép.Ajánljuk mindenkinek.

Köszönjük Neked Rita ezt a szép estét.2016. március 12. 2011-ben ültettünk 100 darab rózsát, a Matyó Múzeum elé, a százrózsás hímzőasszony, Kisjankó Bori emlékére. Nagyon szépen megerősödtek. Minden évben a rózsák tavaszi metszését az egyesületünk végzi. Most is így volt ez szombat délután.


 


 

2016. március 07. Metszésbemutatót tartottunk Petrán Lajos kertbarát tagunk kertjében. Hogy hogy is kell helyesen metszeni, Ignácz József, Mezőkövesd város főkertésze mutatta be. Sokan összejöttünk. Öröm látni, hogy a fiatalokat is egyre jobban érdekli a kertészkedés, ezen belül is a gyümölcsfa termesztése, gondozása. Egyre többen vagyunk, akik egészséges gyümölcsöt szeretünk enni, berakni, lekvárt készíteni a gyümölcsökből.

Józsi barátunk, a metszést körte fával kezdte, majd a kertben található málna, ribizli, fekete szeder, őszibarack, alma helyes metszését is elmagyarázta. Józsit, mindenki szinte száj tátva hallgatja, szavait, mint a szivacs, úgy szívjuk magunkba. Egyszerűen, érthetően mondja el a kertészkedés minden mozzanatát. Nem első alkalom, hogy meghívjuk.

Köszönjük neked Józsi. Megint többet tudtunk meg a gyümölcsfákról és gondozásukról


 

2016. február 22-én úgy mint egy évvel ezelőtt, most is a ROYAL SLUIS Magrovet Kft. területi képviselője, Lakatos Lajos agrármérnök mutatta be zöldség vetőmagjait. Tavaly például a paradicsom olyan nagy sikert aratott, hogy az idén is rendelünk ebből a fajtából. Október vége felé is a közel két méteres száron hatalmas gyümölcsök termettek.

Lakatos Lajos úr elmagyarázta a fajták jellemzőit. A tapasztalatait megosztotta a hallgatósággal. Sok tippet, ötletet adott, hogy minél szebb zöldségeket neveljünk. Új fajták is bemutatásra kerültek.

Köszönjük az érdekes, tartalmas előadást.

 


 

2016. február 8. Egyre több kertészkedőt, fogyasztót érdekel a permetszermentes megfelelő minőség, beszéljünk itt almáról, körtéről, vagy bármely gyümölcsről, zöldségről. A boltokban mindezek gyönyörűek, gusztusosan tálalva várják a vevőket.

Mit is eszünk mi?

Az északi régió ismert ökológusát, Dr. Gyulai Iván urat a  Miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatóját hívtuk meg előadásra, aki elfogadta meghívásunkat. Sok érdeklődő jött el meghallgatni az előadást. Gyulai Iván úrról tudni kell, hogy 14 éve kezte el a ember és környezetkímélő kertművelést.

Beszéljen Ő:

https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjoz6SlpevKAhXCDpoKHfB5DpwQtwIINzAD&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DyZXmCXAqMpQ&usg=AFQjCNF8p8me5NH-hmxAViOuM5my4ui9cQ&sig2=Z3H5m6W1utpNcqEiCnPgVghttp://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=3541

 


 

2016. január 30-án már ötödik alkalommal rendeztük meg a farsangi batyusbált. Mint minden évben, most is a Közösségi Ház nagyterme adott otthont a rendezvénynek. Sokan összejöttünk. A helyi MASZK színészeti egyesület adott rövid szórakoztató műsort, majd az egri barátaink, a Satelit zenekar húzta a talpalávalót. 30 fő öltözött jobbnál, jobb jelmezekbe, akik öt fős zsűri előtt "mérettették" meg magukat, ötletes jelmezeiket. Az est folyamán tombolasorsolás is volt. Jó szájízzel ment el minden kedves vendég.


 


 

2016. január 16-án, Kriston Andi titkárunk szervezésében Tibolddarócra látogattunk a Szucskó pincészetbe. A téli hidegben jó érzés volt az időt a tufa pincében tölteni, főleg ennyi jó bor mellett. A gazda évek óta bővíti a pincerendszert. Jelenleg több teremből, pinceágból áll és még mindig vannak tervei, még mindig beljebb és beljebb akar menni a tufaföld belsejében. Megkóstoltunk jó pár féle bort, édeset, szárazat, majd átmentünk Pesti Ferenc pincéjébe, ahol a gazda a több száz éves nem régen feltárt pincejáratokat, hombárokat mutatta meg nekünk.


 


 

2016. január 11-én tartottuk első foglalkozásunkat, melyre újra meghívtuk Ignácz József kertészmérnököt. Józsi barátunkról azt kell tudni, hogy a növénytermesztésben, növényvédelemben nincs olyan, amit ne tudna. Ráadásul mindig az egyszerűbb oldaláról közelíti meg a haszon és dísznövény termesztést. Ő tervezte meg és vezette be városunk parkjaiban, zöld területein, a matyóság jelképét mutató virágos kompozíciókat.

Ezen az előadáson, az örökzöld növények és más évelő dísznövények szaporításának egyszerű titkait osztotta meg velünk.

 

Sok új ötletünk van erre az évre is. Több neves gyümölcs, konyhai és dísznövénnyel foglalkozó szakembert hívunk meg az idén is. Az előadásokról, kiállításokról, minden rendezvényről olvashat a kedves olvasó itt, a honlapunkon és a Mezőkövesdi Újságban.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT.

Amennyiben van valami ötlete, kérése, kívánsága, írjon. E-mail címünk továbbra is: matyokertklub@gmail.com.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!